Desetka za vinskog Frankenštajna

Desetka za vinskog Frankenštajna

Dok me je film još interesovao, Blejk Edvards je bio među onima koje sam smatrao za najznačajnije holivudske reditelje druge polovine prošlog veka. Kao jedan od primera isticao sam i „10“, u kojem je mali veliki čovek & glumac & kompozitor & komičar Dadli Mur uprkos svemu dohvatio naizgled nedohvatljivo savršenstvo. U filmu je to bila prsata Bo Derek, personifikacija sintetičkih lepotica koje su u to doba počele da osvajaju vlažne snove muških konzumenata masovnih medija širom sveta. Šta je bilo posle toga, pogledajte sami, ako već niste.

Sticajem okolnosti nedavno mi je u ruke dospela boca s etiketom 10 Vendemmie, u kojoj je sljubljeno 10 poslednjih berbi sorte montepulćano s najboljih položaja ugledne vinarije Tenuta Ulisse iz Abruca. Ne znam da li je još neko u svetu napravio nešto slično, ali za mene je to bilo potpuna novost.  Zašto bi od deset provereno dobrih vina pravio vinskog superfrankenštajna? Uostalom, praksa je u mnogim oblastima pokazala da kada spojite dve ili više vrhunskih stvari u jednu, retko kada rezulat opravda očekivanja. Najčešće se dogodi da ono zbog čega je nešto bilo posebno cenjeno u tom procesu spajanja ostane manje vidljivo.

otvarajuca
Kada ti „desetka“ padne u krilo

S takvim mislima u glavi otvorio sam bocu ovog montepulćano blenda u društvu dvojice iskusnih vinoljubaca i... Rekao bih da sam u trenutku uhvatio na licima izraz prijatnog iznenađenja kod svakoga. Iz čaše su nagrnule arome tamnog bobičastog voća koje su ubrzo počele da dobijaju sve naglašenije zemljane note, sladunjavi miris duvana i štavljene kože, tragovi nagomilanog vremena uhvaćenog u boci. Ne znam koliko je koje berbe unutra, ali se vino doima kao da iza sebe ima pristojan period odležavanja i da je upravo sada pravi trenutak da ogreje iskusna nepca.

U odličnom balansu kiselina, punog tela i mekih tanina, poput nektara nežno klizi ostavljajući u ustima dugačak trag zrele šljive i raznog šumskog bobičastog voća. Istrenirani receptori lako će prepoznati i note kafe, vanile, ima tu i dovoljno mineralnosti... Sve u svemu, onaj ko je ovo vino napravio znao je šta radi! Zamišljam ga kako poput master blendera u nekom škotskom podrumu meša viskije iz 50 burića u savršeni blend.

Možda ideja o vinskom Frankenštajnu i nije tako blesava!

nazad na vrh