Bire & Zure

Bire & Zure

Volim Korčulu, posebno vina koja nastaju na ovom ostrvu na jugu Dalmacije. Tradicija, priče o vinu i oko vina, autentične lokalne sorte grožđa i sve više mladih vinara spremnih da unaprede proizvodnju modernim tehnologijama i novim saznanjima.

Sve to dovelo je do vrtoglavog uspona kvaliteta i popularnosti korčulanskih vina na regionalnoj sceni. A počeli su da pristižu i značajni trofeji sa svetskih takmičenja.

I dok je među vinima glavni nosilac korčulanskog vinskog preporoda dobro znani pošip, prvo belo vino sa zaštićenim geografskim poreklom u nekadašnjoj Jugoslaviji, sve veću ulogu u brendiranju Korčule dobije sorta grk. Za ovaj mali vinski dragulj do pre neku godinu znali su praktično tek pojedini obavešteni vinoljupci i lokalno stanovništvo iz okoline Lumbarde, gde se grk uzgaja od davnina i za koga je malo ko osim njih pokazivao veće interesovanje. Danas je, međutim, to jedno od najprestižnijih belih vina Hrvatske, a najveće zasluge za to imaju dvojica vinara – Frano Milina Bire i Ivan Batistić Zure, čije su vinarije udaljene tek nekih 500 metara jedna od druge!

Bire 2
Uvek je zadovoljstvo piti vino s čovekom koji ga je napravio, kod Bireta u vinariji

Bire, beskrajno šarmantan, uvek nasmejan i dobro raspoložen, uživa među kolegama reputaciju vrhunskog vinara, jednog od najboljih u Hrvatskoj. Njegova Defora, nazvana prema imenu položaja na kojem se nalazi vinograd, prvi je grk dobijen sur lie metodom i poslednjih godina redovno nalazi mesto u većini izbora za najbolje belo vino Hrvatske. Ne znam da li je najbolje i ne verujem da se tu može uspostaviti nekakav razuman redosled, ali znam da je Defora jasno pokazala kako grk može da bude mnogo više od laganog, svežeg vina za leto. Aromatski diskretniji od pošipa, nešto manjeg tela, to je vino kompleksne strukture kroz koju se provlači prijatna mineralnost, dok se učestali naleti mediteranskog voća smenjuju u ustima. Sačuvane su sve autentične odlike sorte prisutne i u Biretovom bazičnom Grku, ali zahvaljujući nežnom dodiru drveta Defora poseduje savršen balans punoće i elegancije, svežine i snage, a u ustima je krematozno i sa dugom osvežavajućom završnicom. Gotovo da je nemoguće ne voleti ga!

VinoCom 2017 69Vino sluša svog gospodara, Zure i Quinta Essentia u akciji

Istovremeno, nešto mlađi Zure uskovitlao je vinske duhove pustivši prošle godine na tržište prvi penušavac od grka Quinta Essentia u limitiranoj seriji i po ceni od stotinak evra po boci! Proizveden tradicionalnom metodom i flaširan posle godinu dana odležavanja na kvascima, ovo je slasni brut zavodljivih citrusnih nota i izražene svežine kome nežna retronazalna gorčina u dugoj završnici daje poseban šmek. Ne bih znao da procenim njegovu vrednost u novcu, ali je za mene to još jedan snažan argument u odbranu teze da je grk izuzetno potentna sorta za vrhunska vina različitih stilova.

I još jedan dokaz da se u korčulanskoj vinskoj školi dešava mnogo toga što će ovo ostrvo vratiti u epicentar hrvatskih i regionalnih vinskih interesovanja, baš kao što je to bilo nekada u okvirima Jugoslavije.

SVI VOLE GRKA!

nazad na vrh