Kad vino piše roman

Kad vino piše roman

Leto je prohujalo. Bilo je tu, što se vina tiče, i nekoliko novih etiketa iz sasvim malih podruma Srbije koje će šira publika tek da upoznaje. Prvi je na tom spisku italijanski rizling Knjaz Miškin, prvo (i jedino za sada) vino vinarije Patkov vinograd iz Krčedina. 

Da se snaga genija može sabiti u orahovu ljusku, izreka je pripisivana mnogim slavni piscima i filozofima. Ali onu drugu, da će „lepota promeniti svet“, jasno je kao orden mudrosti prikačio Dostojevski knezu Miškinu u romanu „Idiot“. Upravo ta mudrost otisnuta je na etiketi ovog nepretnecioznog vina koje vas na prečac osvaja odmah na nosu letnjim mirisima dinje i ananasa, a čije softane limetaste kiseline razgaljuju dušu i telo i zovu na još. Pravo otkrovenje iz podruma iskusne beogradske profesorke, književnice ali i sasvim mlade vinarke Mirjana Đurđević.

Rizling osobitog stila, možda i zbog desetak procenata rajnskog, izrazito pitak, osvežavajući, a u isto vreme ozbiljno skrojen i sa dozom umetničke elegancije. Iako sadrži svega 11 procenata alkohola, strasti u čaši nimalo ne nedostaje. Još ako se dobro ohlađena flaša servira u autentičnom dvorišnom ambijentu, ispod oraha i uz vojvođansko meze, može vam se desiti da dve-tri flaše promaknu za čas. Vino koje i manje iskusan ljubitelj vina čita kao uzbudljiv roman. Primer lepote koja menja svet kroz praksu!

Kako je nastao 
Patkov vinograd

nazad na vrh