Stanušina, novi vinski vetar iz Makedonije

Stanušina, novi vinski vetar iz Makedonije

Autohtone vinske sorte, najviše one iz rastućih vinskih regiona, kao i sami vinski regioni, doživljavaju renesansu i bude veliki interes širom vinskog sveta. Na taj se način pažnja i fokus stavljaju na zemlje za koje do skoro nismo znali ni da postoje, a suvišno je i pominjati proizvodnju vina. Jedna od tih zemalja je i Makedonija sa  stanušinom. 

Popova kulaVinarija Popova kula iz Demir Kapije

Stanušina, poznata i kao crna stanušina ili gradeš, samo je jedna od devet autohtonih makedonskih vinskih sorti, ali jedina od koje se komercijalno pravi vino. Pre pojave filoksere bila je najzastupljenija sorta u Tikveškom regionu, a veruje se da je tamo i nastala. Što se genetike tiče, stanušina je „siroče” jer su joj oba roditelja nepoznata. 

U globalu, reč je o crvenoj sorti koja je jako izdržljiva i podnosi sve vremenske uslove i kriptogramske bolesti, ali kad je jednom unesete u vinski podrum, izuzetno je delikatna i s njom treba oprezno postupati. Sazreva početkom oktobra za razliku od ostalih crvenih vinskih sorti i robusnih vina koja su karakteristična za Makedoniju. Daje vina svetlo crvene boje, sa aromama ribizle, maline, drenjine, i dobro izraženim kiselinama, dok su vina manjeg do srednjeg tela. 

stanusina popova kula

Upravo činjenica da je ova vinska sorta doživela svoje ponovno rođenje, stavila je u centar pažnje vinariju Popova Kula. Prepoznavši priču koja privlači pažnju, vlasnik Jordan Trajkov je investirao puno da ova autohtona sorta dobije veliku pažnju i postane zaštitni znak njegove vinarije. Vinogradi stanušine, ukupno 1,36 hektara, nalaze se u neposrednoj blizini vinarije, a enolozi Popove Kule, u poslednje četiri godine Ekaterina Gargova i Marina Krstevska, te od 2015. godine Nana Gargova, vinifikovali su stanušinu u crvenoj, rose i beloj varijanti. Čak su se malo poigrali i stavili je u barik burad. Popova Kula Stanušina Rose 2014 je cvetna sa tonovima ružinih latica, srednjeg tela, a ukus je pun trešanja i jagoda. Cena Rose-a u maloprodaji je oko 5 evra, Stanušina Red i Stanušina Barrique su oko 6,7 evra, dok je Stanušina White najcenjenije vino i dostiže celih 20 evra, u Makedoniji naravno.

stanusina b

Druga mala vinarija je Brušani. Vlasnik Orce Dimitrovski je vinograd promera pola hektara sa 77 godina starom stanušinom nasledio od dede. Vinograd se nalazi u selu Begnište u Tikveškom vinogorju, na nadmorskoj visini od 400 metara, gde je zemlja varovnica, a klima kontinentalno-sub-mediteranska. Orce voli da priroda odradi svoje trudi se da što manje interveniše u vinogradu, pa se vinogradi oru  plugom. Brušani Stanušina 2013 na nosu kipti od maline, crvene ribizle, a ukus je rafiniran i pun mladih crvenih trešanja, šumskih jagoda i finih tonova sušenih šumskih začina. Cena u maloprodaji je  oko 6 evra.

Svi mi u vinskom svetu bi trebali da znamo da je temelj prodaje tradicija, a Makedonija ima sa mnogo čime od te tradicije da se ponosi. Stanušina bi kao vinska sorta trebala da bude inspiracija za mlade vinare, a da se pritom malo zamisle oni stariji. Cilj je da joj se posveti više pažnje i da ono mesto koja zaslužuje. Vinske police širom sveta su i te kako pune, a svaka novina u tom svetu se smatra kao sveži vetar iz vinskih regiona. Taj vetar bi mogao da bude baš iz Makedonije!

 
nazad na vrh