Vinarenje duž ostrva Jadrana

Vinarenje duž ostrva Jadrana

U divnom Radisson Blue hotelu u Splitu, 24. - 25. aprila, održalo se peto izdanje Dalmacija Wine Expo 2014, u organizaciji poznatog hrvatskog vinskog kritičara Saše Špiranca i njegovog tima. Program ovog festivala je iz godine u godinu sve bogatiji i interesantniji. Osim izložbe vina, gde je učestvovalo više od 100 vinarija iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije, organizovana su i predavanja i radionice: Perfect match, Zvijezde kuhinje, biranje naboljih restorana u Splitu, i to sve divno zaokruženo sa  „Wine Party”.

U okviru ovog izdanja Dalmacija Wine Expo, održala sam Masterclass, pod nazivom „Nova Makedonija”’, gde sam predstavila neka od najboljih vina iz Makedonije: Vranac 2010 Barrique vinarije Brushani, Tamjanika 2013 i Vranec Terroir Grand Reserve 2011 vinarije Chateau Kamnik, Chardonnay Barrique 2012,  Aminta 2011, Merlot Barrique 2011 i Vranac Veritas 2011 vinarije Stobi, Bela Voda White 2012 i Bela Voda Red 2011 vinarije Tikveš, i Stanušina Blanc 2013 i Vranac Perfect Choice 2012 vinarije Popova Kula.

Ivana-01

Za deo predavača na festivalu, bio je organizovan press trip kroz vinarije u Dalmaciji, a divna Irina Ban je bila zadužena za organizaciju ovog press tripa koji je zaista savršeno organizovan. Evo nekih impresija...    

Poseta vinariji Jako Vino (Stina) Bol, Brač:

Stina, za inspiraciju

Krenuli smo trajektom od Splita do ostrva Brač, u vinariju Jako Vino. Pre nego što smo stigli do vinarije, domaćini su nas poveli na prvu lokaciju svojih vinograda, Grabica, gde je posađeno novih 50 hektara vinograda, i to uglavnom sorte pošip i vugava. Ono što je nekad bilo trnovito brdo, sad je mesto gde se uzgaja najbolji pošip (autohtona sorta sa ostrva Korčule) i vugava (koja dolazi sa ostrva Vis). uz pomoć specijalnih mašina je usitnjen kamen (stina) koji je zatim pomešan sa zemljom kako bi se zadržala vlažnost i dobila refleksija od sunca. Zemlja je uglavnom varovnik, a nadmorska visina vinograda je od 420-550 metara.

Ivana-02

Ostrvo Brač je poznato i po uzgoju vinove loze, posebno plavca malog, na južnoj strani iznad naselja Murvica (Dubov Dolac), što je bila druga lokacija koju smo posetili. Nalazi se 10 kilometara od same vinarije, i tu je posađeno 40.000 loza plavca malog. Vinogradi se nalaze na strmom terenu nagiba većeg i od 45°, pa su tu izgrađene kamene podzide, bez upotrebe armature i betona - a rekonstrukcija vinograda je počela 2010. godine. Dok je džip sa našim iskusnim vodičem jurio po strmom brdu, mislim da sam s eozbiljno uplašila za sopstveni život, ali neverovatan pogled sa vrha brda je vredeo ćitav pretrrpljeni strah.   

Po spuštanju u vinariju koja se nalazi u mestu Bol, naš domaćin, Jerri, poveo nas je na razgledanje vinarije i ispričao puno o istorijatu i nastanku iste. Vino što izlazi iz ove vinarije je brendirano kao ‘Stina’, što je ime belog kamena sa ovog ostrva, koji je vekovima inspirisao pisce, slikare, vajare i pesnike. Moto vinarije je Stina - Za inspiraciju”. Vinarija Jako vino je osnovana 2009. godine, kada Jako Vino doo uzima u zakup podrum od Poljoprivredne zadruge Bol. Uzgajaju svega 14 sorti, najviše belih, a imaju i tempranillo, shiraz, merlot, crljenak kaštelanski, viogner i alicante bouchet. Enolozi vinarije su Leo Gracin i Rikard Petrich. 

Ovom prilikom degustirali smo celu paletu vinarije Jako vino - Stina, koja inače ima jako interesantne etikete - na beloj osnovi su utisnuti ime i brend vinarije, kao i ime sorte i vina. 

Vina:

Stina Opol Rose 2013 (Plavac Mali) - bele i crvene mlade trešnje, puno vanile na nosu, elegantna struktura. 
Stina 2012 Cuvee - (Chardonnay, Vugava & Pošip) - puno ličija, zelene banane na nosu, zaista divne kiseline, a ukus koji sledi je pun koštuničavog voća, vanile i hrasta.
Stina Vugava 2012, (vinogradi sa ostrva Vis) - miris piškota i zelene breskve, divna kiselost, ukus je pun citrusa, morske soli i mineralnosti, kao i začinskih nota belog bibera. 
Stina Pošip 2012, (vinogradi Korčula) - beli cvetovi, beli začini, ukus krastavca, sveže kiseline, elegantne strukture i punog tela. 
Stina Pošip 2013 (vinogradi sa ostrva Brač) - miris vanile, pulpe mladog drveta i suvih začina. Alkohol je visok ali lepo usklađen, potencijal starenja od 5 do 6 godina.  
Stina Pošip Majstor 2012 Barrique (vinogradi sa ostrva Brač) - jako svež miris breskve i vanilije, ukus je kompleksan - pire od kestena, jabuke, sa puno elegancije.  
Plavac Mali 2010 Barrique (vinogradi sa ostrva Brač) - miris kupina i crnog bibera, elegantna struktura i ukus tamnog prezrelog voća.
Stina Plavac Mali Majstor 2010 (vinogradi otok Brač, Bol) - med i zrele trešnje na nosu, ukus je pun crvenog voća, mekani i fini tanini. 
Stina Plavac Mali Remek Djelo 2009 - vino koje se pravi samo kada je jako dobra godina. Bira se grožđe samo sa četiri najbolje lokacije. Mirisi sušenog voća, duvana, čokolade, borovnice, punog tela, a tanini su fini i svilenkasti, elegantna završnica. Proizvodnja ovog vina je jako ograničena - samo 3.000 boca! 
Stina Crljenak Kaštelanski 2011 (vinogradi sa ostrva Brač, Postira) - jako rafiniran ukus, parfem i ljubičice… 
Stina Prošek 2010 - dezertno vino sa notama griotte bombone. 

Saints Hills vinarija, Peljesac, Dalmacija:

Vinski raj na vrhu Pelješca

Poseta vinariji Saints Hills je bila veoma interesantna, kao i sam put do tog mesta. Dok je Saša Špiranec vozio, mogla sam da uživam u prirodi poluostrva Pelješca - prelepog mesta sa visokim brdima, oko čijih se vrhova umotala jutarnja magla. Iskreno, imala sam osećaj da se nalazim negde na Novom Zelandu, a ne u Hrvatskoj. Krivudav put nas je odveo do prvih vinograda, na poznatu poziciju Dingač, gde se uzgaja jedan od najboljih plavaca u Hrvatskoj. Na ovoj lokaciji je zasađeno ukupno oko 60 hektara plavca, a zemlja je mineralna, sa puno gvožđa. 

Ljudi iz ove vinarije su birali klonove plavca malog i kalemili ih na već postojeće loze. Za jednu godinu, loze plavca su dostigle dubinu od čak 10 metara. Interesantno je da bobice ove sorte ne sazrevaju ravnomerno na grozdu, pa su se vlasnici trudili da nađu klonove čije bobice sazrevaju podjednako. Plavac mali je poznat po tome što može da izdrži surove vremenske uslove. 

Ivana-03

U ovoj vinariji se ne koristi inox nego samo cementni sudovi za fermentaciju vina. Inače, vinarija Saints Hills je stara svega četiri godine, a ono što svakako budi pažnju je činjenica da im je konsultant slavni Michel Rolland, koga vlasnici ove vinarije - Ivana i Ernest Tolj, smatraju delom porodice. Vinogradi koji poseduju nose imena njihove dece, Sveta Lucija, Sveti Roko i Sveti Ante. 

Vina:

Saints Hills Rose 2013 Plavac Mali (Vinogradi Sv. Lucija, Dingač, Pelješac) - svežina još na samom nosu, mirisi trešnje i jagode, ukus je pun, a završetak dug pun svežine divlje jagode.  Dobiven je sanguine metodom, a u prodaji je samo na lokalnom tržištu. Prestalo je svega još 2000 od ukupno 8000 boca. 
Saints Hills St. Roko 2011 (Vinogradi St. Roko, Komarna, Pelješac) - grožđe brano krajem septembra i početkom oktobra, sa pozicije Komarna, gde se nalazi ukupno sedam vinarija i gde je zemlja 85% varovnik, na 200 metara nadmorske visine. Vinograd je svega pet godina star, a ovo mu je bila tek druga berba. Puno začina na nosu, crvene suve paprike i suvoća koja se oseća još na mirisu. Ukus je jako elegantan - kupina, divlje jagode, začini… 
Saints Hills Dingač 2010 (Vinograd Sv. Lucija, Pelješac) - Puno crvenog sitnog voća na nosu. Na ukusu je kombinacija origana, borovnice, duvana, tanini su svilenkasti, a završnica elegantna.
Saints Hills Mala Nevina 2011 (Vinograd Sv. Ante, Istra) - blend 30% Chardonnay & 70% Malvazija iz Istre. Puno limuna i citrusa na nosu, na ukusu je zova, breskva, tropsko voće. Vino je sa potencijalom za dugo starenje. 

Vinarija Korta Katarina:

Vino sa Jadrana

Spuštajući se sa brda Pelješca, došli smo do vinarije Korta Katarina (vila Orebić i vinogradi su neposredno uz vinariju), koja se nalazi na samoj obali Jadranskog mora. Grožđe za njihova vina dolazi sa lokacija Dingač i Postup na Pelješcu, i regiona Čara na ostrvu Korčula. Vlasnici su Lee i Penny Anderson, a vinarija nosi ime po njihovoj ćerki Katarini. 

Ivana-04

Vina:

Korta Katarina Pošip 2008 - miris je intrigantan, breskva i beli cvetovi, a na ukusu su prisutne citrusne note. Završnica je duga, sa zrncem gorčine na kraju.
Plavac Mali & Zinfandel Rose 2009- plavac mali za ovo vino dolazi sa lokacije Postup na Pelješcu.
Korta Katarina Plavac Mali 2007- puno začina na nosu, suvog voća, mineralan ukus u kome dominira morska so. 
Reuben’s Private Reserve Plavac Mali 2006 - tamna crveno-plava boja, kompleksan još na mirisu. Kombinacija šumskog voća, duvana, vanilije…

Miloš vinarija, Peljesac, Ponikve, Dalmacija: 

Poezija u duši, poezija u čaši

Vinarija Miloš je porodična vinarija koja već tri generacije proizvodi vino na svojih 15 hektara vinograda, gde je zasađen plavac mali, gde je tlo peskovito i nastalo na dolomitnim stenama. U planu je sađenje još  pet novih hektara, a vinogradi se protežu od uvale Prapratno do naselja Ponikve i smeštene su na južnim padinama gde loze plavca malog rastu na tlu koje je u obliku žlebova duboko profilirano i gde su sagrađene terase sa suhozidom. Vlasnik vinarije Franjo Miloš kaže da Phyloxera još živi na tom tlu, jer je ona kao žumance i ne prolazi kroz kamen, koji je kao brusni papir.

Ivana-05

Degustirali smo sve linije vina iz ove vinarije, a ja ću biti pomalo hrabra sa mojim skromnim poznavanjem ove sorte, i reći ću da je plavac iz ove vinarije, možda i najbolji od onih kojih sam probala do sad. 

Vina:

Stagnum Rose 2012 (Plavac Mali) - vino dobijeno prirodnim ceđenjem celih grozdova. 
Plavac Mali 2009 Unfiltered - dobijeno putem spontane fermentacije uz korišćenje autohtone sorte kvasca. Na nosu su note suve kupine i miris svežine jer, kako sam grozd plavca ne sazreva podjednako, na grozdu su zrele, zelene, pa čak i suve bobice. Ovaj Plavac ima elegantnu strukturu i prelepu svežinu. Miloš nam je rekao da u prvih 6-7 godina vinograda, ne beru grožđe za pravljenje vina. 
Plavac Mali 2006 Stagnum - crne trešnje, suvi začini na nosu. Ukus je pun, zrela suva kupina, završnica je sveža i elegantna.
Plavac Mali 2003 Stagnum - Predivan miris ljubičice, suvih začina poput crnog bibera, te godine nije bilo kiše. Ukus je paleta cveća i voća, irisi, cvetovi trešnje, svežina koja je neverovatna, a završica veoma duga, sa naglašenim notama drenjina. 
Plavac Mali 1994 Stagnum - A, ko to još ima šansu da proba plavac mali star tačno 20 godina?! Još u čaši ovo je vino kao ulje. Miris trešnje, ljubičice, božura… Elegantan i savršen ukus, suvih mediteranskih začina, kedra i kakaovca. Završnica neobično duga, kompleksna, sa naznakama vanile, rogača, duvana, puno crvenog i tamnog bobičastog voća poput borovnice, kupine… Jo Ahearne MW, koja je sedela do mene, je prošaputala: Ovo vino je tako savršeno, da sam zasuzila!”
Plavac Mali Stagnum desertni 2007- 16.7% alkohola i 16 grama ostatka šećera. Ukus tečne čokolade, liker od trešnje, lepa, fina i puna struktura. Grožđe za ovo vino je sušeno prvo na samoj lozi, pa još mesec dana u posebnim prostorijama obešeno na konopcu. 

Rizman vinarija, Dalmacija:

Vrednost Tribidraga, pola Carigrada!”

 U vinariji Rizman sam se za prvi put srela sa tribidragom - jednim od roditelja Vranca. Nekad su ljudi pričali da je Vrednost Tribidraga, pola Carigrada!”, a ja sam saznala i zašto. Rizman uzgaja pošip, chardonnay, viognier, plavac mali, zinfandel/crljenak, tempranillo, tribidrag i syrah. Vinogradi se nalaze na poziciji Raba-Komarna, 60 km zapadno od Dubrovnika. Enolog vinarije je Marko Šuman kome je cilj da ukroti tanine u plavcu, a kod pošipa radi fermentaciju u buretu koristeći krio maceraciju. 

Ivana-06

Vino: 

Rizman Pošip 2013- veoma svež, žuto cveće, zelene jabuke na nosu, a ukus je pun citrusa, limeta, jako prijatna kiselina. 
Rizman Pošip Nonno 2012- vino dobijeno samo iz odabranih grozdova, sa vinograda koji su tek nekoliko godina stari. Samo 900 boca je proizvedeno od berbe 2013. Zrele breskve, kajsije, vanila i diskretne note tropskog voća.  Predivna kremasta struktura u ustima, a završetak je naglašen sa ukusom gorkih badema. 
Rizman Rusula Rose 2013 (Komarna, Dalmacija) - divlje jagode, maline i ruže na nosu, prijatne kiseline i puno crvenog voća na ukusu.
Rizman Primus Plavac Mali 2011 Barrique No.1 (Raba/Komarna, Dalmacija) - od odabranog grožđa sorte plavac mali, sa malim prinosima. Na nosu je zrelo šumsko voće.
Rizman Plavac Mali 2011 - suvo vino, crvene rubin boje. Na nosu dominiraju maline i kora crvene jabuke, na ukusu je ostriga, borovnica, čokolada, začini… 
Rizman Tribidrag 2011 - arhivsko vino koje nije nikad izašlo na tržište zbog male količine boca. Boja je ljubičasta, a nos je predivan gde dominiraju ljubičice, sitno crveno šumsko voće. Baršunasta struktura, sa jako izraženim notama borovnica, suvog lišća, duvana, balansirane kiseline i svilenkasti tanini. Završetak je kompleksan i traje dugo.
Rizman Tribidrag 2012- proizvedene su samo 1.764 flaše! Izrazita ljubičasta boja, miris soli, kompot od šljiva, slatko crno voće. Ukus je bogat, kremast - smokva, slatki začini, a kiseline su blage i prijatne. Ovo je mediteransko sunce u čaši! 
Probali smo i Rizman Pinot Sivi 2012, Rizman Sauvignon Blanc 2011 (svežina na nosu, a na ukusu je tropsko voće i ananas) i Rizman blend 2011.

nazad na vrh