Najbolje vino Balkana 2014.

balkans-wine-05

S latko vino Malvasia 2010, vinarije Monemvasia (Lakonija, Peloponez) iz Grčke, je najbolje vino na Balkanu za 2014. godinu!

„Iza svakog uspeha, postoji razlog, i ako čovek ne shvati i razume taj razlog, onda je to njegov problem, a ne problem onog koji je uspeo”- su bile uvodne reči kojima je predsednik BIWC žirija, Konstantinos Lazarakis MW, najavio pobednika na festivalu, slatko vino Malvasia 2010, vinarije Monemvasia iz Grčke.

Ovo je bila odluka žirija na trećem po redu Balkans International Wine Competition 2014, održanom u Sofiji od 5. do 8. juna. Internacionalni žiri je na slepoj degustaciji koja je trajala dva dana, ocenjivao 400 vina sa Balkana, iz Centralne i Istočne Evrope, ali i regiona Crnog mora.

O žiriju

Treći put zaredom, predvođeni više nego izvanrednim Konstantinos Lazarakisom, jedinim Master of Wine na Balkanu, kao degustatori smo imali tu mogućnost, ne da samo ocjenjujemo, već i da uporedimo, i što je najbitnije, kao svaki put, i malo više naučimo o vinima sa ovih prostora. I ako degustatori treba da su usaglašeni u svome ocenjivanju i naštimani kao muzičari u filharmoniji, onda slobodno mogu da kažem da je Konstantinos Lazarakis najbolji dirigent kojeg jedna filharmonija ocenjivača može da ima.

balkans-wine-03

Carolyn Gilby i Rod Smith, još dva MW-a su nam se pridružili, dok su ostali članovi žirija bili Jamie Arajuo (SAD/ Francuska), Alessandro Griccioli (Italija), Elisaveta Zaharieva (Bugarska), Trevor Long ( Velika Britanija), Georgi Mihov (Bugarska), Marinela Vasilika Ardelean (Rumunska/Italija), Jasen Zahariev (Bugarska), Jozef Kosarka ( Madzarska), Igor Luković (Srbija). A tu sam negde bila i ja.

balkans-wine-04

O vinima

Degustirali smo oko 400 vina, brojne elegantne etikete mavruda i melnika iz Bugarske, kao i dosta odličnih novih primeraka rajnskog rizlinga i sovinjon blana, dok su vina iz Turske još uvek svojevrsna egzotika u vinskom svetu. Autohtona sorta narince i dalje privlači najviše pažnje. Novootvorene vinarije iz Srbije su prijatno iznenadile poslatim uzorcima kvalitetnih i svežih vina, dok su nas vina iz Grčke, autohtone sorte asirtiko, ksinomavro, savatjano, malaguzja itd., prošetale po bogatom i raznovrsnom teroaru i mikrolokacijama te zemlje. Iako je iz Makedonije prijavljen mali broj primeraka, oni su opet jako brzo isplivali na površinu po svojoj unikatnosti i kvalitetu.

balkans-wine-08

O festivalu

Posle dva dana ocenjivanja, sledio je festival gde su se predstavile vinarije sa Balkana, pa i šire, ali ih je najviše bilo iz Bugarske i Grčke.

balkans-wine-02

O pobednicima

Rezultate je objavila direktorka festivala, Galina Todorova Niforou na gala večeri koja se održala u subotu, 7. juna, a dodeljeno je ukupno 42 zlatne medalje: Bugarska 20, Grčka 9, Makedonija 4, Hrvatska 2 и Rumunija jednu što predstavlja više od 10% od svih prijavljenih vina.

Trofeji po kategorijama su dodeljeni sledećim vinarijama:
Crveno vino: Melnik 55 2012, Logodaj, Bugarska
Belo vino: Sauvignon Blanc & Viognier 2013, Čamlija, Turska
Roze vino: Kiš Roze 2013, Kiš, Srbija
Penušavo vino: EM Brut Rose 2009, Edoardo Miroglio, Bugarska
Slatko vino: Malvasia 2010 Monemvasia, Grčka

Makedonija je osvojila 4 zlatne medalje za Vranec Special Selection 2012 i Alexandria Cuvee 2012 Tikvesh vinarije, Merlot Barrique 2010 vinarije Stobi i Syrah 2011 Ten Barrels vinarije Chateau Kamnik.

balkans-wine-06

Ove su godine prvi put dodeljene i medalje za dizajn etiketa, a nagrada je ustanovljena u spomen Kolia Karamfilova koji je autor Grand Trofeja Balkans International Wine Competition. Veliki trofej u ovoj kategoriji balkans-wine-01dodeljen je vinariji Orbelus iz Bugarske. Zlatne medalje su otišle vinarijama Black Sea Gold iz Bugarske za seriju etiketa Salty Hills i Chamliji iz Turske za seriju etikete Chamlija, dok je srebrna medalja dodeljena vinariji Karamitros iz Grčke za etikete serije Je, M'en Fous. Konačno, bronzano odličje pripalo je za seriju etiketa Temet, vinariji Temet iz Srbije.

Celi spisak vinarija koje su osvojile medalje je dostupan na linku www.balkanswine.eu

nazad na vrh