Stingova vina za određene dame

Šta je uopšte ludost u igri sećanja, žena i vina?

Pozvali me na prezentaciju vina s toskanskog imanja Il Palagio slavnog pjevača i mog nekadašnjeg idola Stinga koji je svirao bas gitaru dobro skoro kao ja. Štreber kakav jesam, proguglao sam Stingova vina prije polaska i zapamtio etiketu s boce When We Dance.

Prekrasna vitka ženska figura s mačjom krinkom na licu i vinskim bocama umjesto štikli kao da je živa. Naprosto pleše na etiketi. Kao da je video na boci, a ne crtež. Izađem pred zgradu, a prema meni pleše mlada kolegica prekrasne vitke figure s gustom crnom kosom upletenom u dvije punđice, mačkastim očima i osmjehom te štiklama umjesto vinskih boca na nogama.

Kakvu radost i nama starima pruža mladost, ali i kakvu brigu. Do poljupca prve čaše tog vina razmišljao sam kakva je to vještičja ili vražja igra povezala Stingovo vino i tu prekrasnu Magdalenu. Miris vina još je zakomplicirao stvar. Aroma višnje zaokružena laganim začinskim notama plesala je po čaši baš kako je i Magdalena plesala ispred zgrade, a gutljaj je izmamljivao osmijeh jednak onome koji mi pobjegne svaki put kad me ona pozdravi. I da priča bude još gora, tu večer stavi ona na Facebook fotografiju u kratkoj crnoj haljini s nogama prekriženim gotovo onako kako ih je mačkasta figura prekrižila na etiketi. Pa vi, draga vinska braćo s one strane Dunava, recite da su to čista posla.

Hoćemo li ipak napisati i koju riječ o vinu. Izvrsno je. Berba 2010. Vinificirano je bez drveta, ali već je tri godine u boci i sazrijelo je. Nije to više curica od dvadeset nego mlada žena u tridesetima. Piti sada i piti dok se sve ne popije jer je u najboljoj snazi. Bolje biti neće. Dok ne dođe sljedeća berba. Bolje će, zato, biti drugo, skuplje (23 eura) Stingovo vino Casino Delle Vie iste berbe. Ono prvo (14 eura) je Chianti, dakle sangiovese začinjen lokalnim sortama canaiolo i colorino, a drugo je supertoskanac.

Začini sangioveseu tu su cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. To je puno, snažno raskošno vino koje podsjeća na jednu Natašu iz moje prošlosti. Slično crne i slično guste kose kakvu ima Magdalena. Ovom vinu, odležanom u rabljenim bačvicama s mjerom, taman da skupi dovoljno, a ne previše dima i vanilije, treba još neko vrijeme. Tako sam i družeći se dugo s tom Natašom razmišljao kako nam treba još neko vrijeme dok nije došao netko tko je znao da više vremena ne treba. I odveo je. Zato smo s veseljem popili bocu ove „Gužve na cesti”, tako mi kažu da je prijevod njegova imena. Da ne bi došao netko drugi, netko tko misli da više vremena ne treba. I odveo je. Treće Stingovo vino su nam odveli i prije nego što smo došli na prezentaciju.

Naručili su uvoznici, odnosno uvoznice - večeras je sve vezano uz žene - četiri kartona i sve prodale između slanja poziva na prezentaciju i same prezentacije. Došli su pravi igrači i odveli ga. Ostao je ključ od stana. I papir od čokolade. Zaboravljen upaljač, od soka (vina) prazna flaša (prazna kutija) i sve je tu... A gde je Nataša? Pardon, gdje je Sister Moon, drugi supertoskanac, najskuplja Stingova vinska poruka u boci od 45 eura. Za prave igrače.

Lijepa vinska večer i dalje je podsjećala na vremena kad smo mislili da smo najbolji, a danas znamo da nismo bili ni dobri jer su nam bolji od nas odvodili cure pred nosom kao što nam sad odnose vina. No, nije vrijeme za plakanje, ali je i za podsjetnik na jednu Sandru iz nekog sasvim drugog filma. Ona je imala tanku svjetlo smeđu kosu i poprilično taman ten koji nikako nije pristajao boji kose, ali velike i nevjerojatno razigrane plave oči. Oči koje su se smijale i kad su usne bile mirne.

Eh, plave oči su, Bakhova djeco s one strane Dunava, druga ženska osobina, uz gustu kosu bilo koje boje, samo da nije obojana, zbog koje mogu izgubiti glavu. Te vesele plave oči su kao miris zelene jabuke iz mlade graševine, odnjegovane u inoksu, čiji te svaki gutljaj tjera da usnama i jezikom napraviš cmok. I da što prije poljubiš, pardon, popiješ još jedan. Sandra je bila djevojka u ljetnoj haljini tog davnog ljeta u okolici Novog Vinodolskog. Moj je grad tad dobio luku, ulje je bilo na vodi, a kako čaša svježe nove graševine stiže svake godine, vraćaju se i lijepe uspomene.

Pamtim i jednu zimu iz tog doba i to po Ireni. U teškom kaputu izgledala je krupnijom nego što je doista bila iako, draga vinska braćo s one strane Dunava, nikad nisam saznao kakve je stvarno bila građe. Nije naše druženje trajalo dovoljno dugo, niti da joj sam skinem kaput pa to otkrijem, niti da dočekam da ga ona zamijeni ljetnom haljinom. Ta dva-tri zajednička tjedna izazivala su sličan osjećaj kao i ovih dva-tri sata kad, pišući ovo, pijem posljednju bocu Dingača Saints Hills koju imam u podrumu. Zahladilo je danas poprilično nakon proteklih vrelih dana i povukao me taj fino odnjegovani crnjak kojeg inače pijem zimi.

Boca dolazi kraju, a nakon takvog vina teško je piti nešto drugo. I ne može se uzeti neko ljetnije vino pa mu skinuti haljinicu i navući kaput. Treba zatvoriti dućan, prekinuti uspomene i okrenuti se prema sutra i prema nekom novijem vinu. I možda prema nekoj starijoj uspomeni. I taman kad sam htio napisati „u zdravlje”, palo mi je nešto na pamet, a ima još gutljaj dva u toj boci koji će dati snage za nekoliko riječi. Kako bi to bilo da živim kao Benjamim Button iz te neobične priče F. Scotta Fitzgeralda i ni malo običnijeg filma Davida Finchera. Onaj Benjamin Button koji se rodio 1918. kao 86-godišnjak pa se desetljećima pomlađivao i umro nedavno kao beba.

Da li bi me u tom slučaju trenuci provedeni s Irenom, Sandrom, Natašom ili Magdalenom podsjetili na Dingač, graševinu, Gužvu na cesti i Kad plešemo... Vjerujem da ne bi. Razmišljati o damama dok se pije vino lijepo je obnavljanje uspomena, ali sjećati se vina u društvu takvih dama bio bi preveliki grijeh. Glupost. Ma šta glupost, Bakhova djeco s one strane Dunava, čak i za mene koji mogu potpuno poblesaviti zbog vina, bila bi to čista ludost... Pa, sad stvarno u zdravlje!

nazad na vrh