Prosvetljenje 2013

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
  • Bookmark and Share
Prosvetljenje 2013

Ovih dana je učestalo (da ne kažem moderno) ocenjivanje vina, vinarija, vinara i sličnih stvari, pojava i lica iz sveta vina i vinarstva. Nismo ni mi ostali imuni na ovakve vidove kvalifikovanja. To i nije tako loše, posebno ako za cilj ima usmeravanje konzumenta ka pravim vrednostima i realnim vinskim dostignućima.

Vanredno zadovoljstvo mi pričinjava otklon u odnosu na dirigovane, socijalističke nameštaljke, u kojima naši viđeniji enolozi (drugovi iz komiteta) dodeljuju titule i epitete sopstvenim kreacijama, proizvedenim u pogonima za hiperprodukciju nečega što bi se pre moglo nazvati proizvodom hemijske industrije negoli omiljenim nam pićem, za čijim savršenim pojavama tragamo.

Jer, jeste lepa, čak i prelepa Monika Beluči, ali ja bih Evu Mendez uvek radije zvao na druženje ...

Pre negoli otkrijem koje me to vino ove godine ponajviše dojmilo, moram nešto da prokomentarišem. Kada sam počeo sa detaljnijim praćenjem zbivanja u svetu vina, opisi su mi delovali prilično zbunjujuće. Antrpomorfizam mi je delovao folirantski i teško mi je bilo da prihvatim sve one karakteristike koje su stručnjaci, u zanosu, lepili vinima, a koji su bili teški za postavljanje na mesto u mojoj glavi i kompletiranje slike o pročitanom. Što bi rekao jedan naš viđeniji somelije:  „Ovaj širaz me podseća na Moniku Beluči”. Verovatno je hteo da kaže prelepo vino, čije je prisustvo uvek rado prihvaćeno.

Monica Bellucci1 1080x1920

A onda su vremenom stvari legle na svoje mesto. Ono što mi je bilo odbojno i neshvatljivo, vremenom je postajalo zanimljivo i jedino ispravno. Vina i jesu kao ljudi, u više aspekata. Kad su mlada, nezrela su i neformirana, ali im se naslućuje potencijal (neka mogu i da iznenade kao ružno pače). Kad odrastu, vidi im se pravo lice – tada se i najviše uživa u njima.  Kad ostare/prestare uglavnom su mnogo manje zanimljiva. Često nose obrise nečeg zanimljivog što su nekad bila, a ona bez ozbiljnih deformacija i dalje mogu nečemu da posluže.

Međutim meni najzanimljivija konstatacija vezana je za subjektivni doživljaj ljudi i vina i kaže : „dopadnu nam se zbog svojih vrlina, a zavolimo ih zbog njihovih mana”. To je živa istina, uvek iznova potvrđena.

korta katarina 3
Jedinstveni teroar južne Dalmacije, vinarija Korta Katarina

Da se vratim na moje prosvetljenje godine. Do pre neki dan to bi bio jedan Rolanov malbek iz 2004, međutim skoro mi je jedan „uradak” od prve ljubavi ostavio jači dojam. Iako je 2006. bila sve samo ne uzbudljivo vino, Plavac Mali Korta Katarina 2007 upravo je potpuno suprotan utisak ostavio na mene. Daleko od savršenog vina, nisam mogao a da ne zamolim promotera da mi dva puta dospe u čašu još neki gutljaj, istovremeno pokušavajući da pobegnem sa degustacije dok sam još imao snage da se oduprem želji i kupim bar dve boce ovog, ne baš jeftinog vina. Taj jedinstveni teroar južne Dalmacije i karakteristične arome zrelog plavca mi verovatno nikada neće dosaditi. Barem ja ne bih hteo da se to desi i molim sve pelješke, hvarske i ostale vinare iz pomenutog regiona da mi pomognu u tome. 

Jer, jeste lepa, čak i prelepa Monika Beluči, ali ja bih Evu Mendez uvek radije zvao na druženje ...

nazad na vrh

Srodni tekstovi