To Bulk Or Not To Bulk

world bulk wine exhibition

Peti World Bulk Wine Exhibition održaće se 26. i 27. novembra 2013. u Amsterdamu, pa dobivši poziv za ovaj festival, zamislila sam se, ili su me zamislili: koliko je u redu da se vinarije iz Makedonije, a i iz regiona predstave na ovakvom sajmu?

Prvenstveno zbog toga što se Makedonija godinama borila da konačno i lagano napusti imidž zemlje nalivnog, rinfuznog ili bulk vina, u što iz dana u dan uspeva konačno to i da uradi. Ali, realnost je nešto sasvim drugo.

I pored vinske renesanse koja se dešava u Makedoniji, vinarija koje proizvode i izvoze najviše flaširanog vina, ipak, koncept nalivnog vina se ne napušta.

eliciumNedavno sam se vratila iz posete u nekih sedam vinarija u Makedoniji od kojih čak tri izvoze nalivno vino. Bila sam iznenađena kad sam čula da jedna od njih, milionskog kapaciteta, danas pored izvrsnog flaširanog, izvozi čak 40% od proizvedenog kao - nalivno vino. I to ponajviše u Kinu i Rusiju. Potražnja za ovim vinom je bukvalno naterala vinariju da poveća kapacitet. Druge dve vinarije, isto tako milionskog kapaciteta, više od 15 godine izvoze 90 procenata svog vina samo kao nalivno, i to u evropske zemlje. Jedan od enologa reče mi da Makedonija u svetskim okvirima tek sad postaje poznata kao zemlja dobrog vina, a sajam kao ovaj, možda je ujedno i šansa da se prvo progura izvrsno nalivno vino, pa onda i flaširano.

Pošto dobro znam da smo mi, kao kao vinski entuzijasti, kritičari, pisci i degustatori, protiv, i borimo se protiv bulk-a, ali realnost je da puno makedonskih vinarija ipak izvoze velike količine nalivnog vina. I ako smo do sad mislili da je to jedan od načina kako bi neki od njih mogli da „proguraju zimu”, da ne stvaraju zalihe, ostatak sveta ne misli tako.

WBWC-2013

Fakti ovog sajma dokazuju suprotno: prošle godine na sajmu je bilo predstavljeno 50% od svetske proizvodnje nalivnog vina, sajam je posetilo 1.000 potencijalnih kupca i 4.000 posetitelja, koji su imali potražnju od 30 milona hektolitra, više nego što je bilo ponuđeno. Lani su se predstavile 125 vinarije, a svake godine njihov broj se povećava. Industrija nalivnog vina postaje sofisticiranija iz godine u godinu jer se kompetitivnost povećava, a s tim i kvalitet ponuđenog vina. Snažno međunarodno tržište na kom postoji povećanje kvaliteta predstavljenog vina, motivisalo je veliki broj vinarija da se priključe ovom sektoru. Svetska potražnja je iz godine u godine veća, a u isto vreme se traži balans između ponuđenog i potražnje za nalivno vino koja je najveća u Kini, Rusiji, Norveškoj, Japanu i Švedskoj.

U globalu, Makedonija postaje ozbiljan igrač na svetskoj vinskoj sceni, ne samo što se tiče dobrog vina, dobrog flaširanog vina, već i jako dobrog nalivnog vina čiji se kvalitet u zadnje dve godine udvostručio. Najverovatnije je da se uspinjemo istom brzinom u dva paralelna pravca, ali da je kvalitet vina ipak najbitniji.

(Prilog redakcije: Upravo smo primili obaveštenje od organizatora pomenutog svetskog sajma bulk vina WBWE da su svi izložbeni kapaciteti - rasprodati. Više od mesec dana pre manifestacije!!!)

nazad na vrh