Vinski put Pomoravlje

Vinski put Pomoravlje

Smešten u centralnom delu Srbije, otprilike dva sata vožnje udaljen od Beograda, ovaj vinski put pokriva najveći vinogradarski rejon Tri Morave s impozantnim brojem značajnih vinarija. Nazvan još i Istorijskim vinskim putem jer se na njemu nalazi veliki broj manastira koji su imali sopstvene vinograde, ovaj brežuljkasto-brdski teren oko korita reka Velike, Zapadne i Južne Morave, ali i brojnih drugih reka i rečica, izuzetno je povoljan za uzgoj vinove loze, a tradicija pravljenja vina u njemu je viševekovna.

Na ukupno oko 287.000 hektara površine prostire se devet vinogorja dok se vinarstvom bavi sedamdesetak značajnijih proizvođača koncentrisanih uglavnom oko Kruševca, Jagodine, Rekovca, Paraćina i Trstenika.

tipicna vina iz pomoravlja
Tipična vina Pomoravlja

Srpski manastiri iz XIV i s početka XV veka, Ravanica, Manasija, Kalenić, Ljubostinja, tvrđava i crkva Svete Trojice kod Despotovca i Svete Bogorodice kod Trstenika, posebnim svetlom obasjavaju sve koji prođu ovim vinskim putem poznatim po vrhunskom vinskom grožđu i vinu.

Čitav kraj poznat je i po kalemarima, pa je 1897. u Jagodini osnovan i jedan od prvih rasadnika loznih kalemova u Srbiji, a pomoravski kalemari proizvodili su kasnije i do 60 miliona loznih sadnica godišnje. Od belih internacionalnih sorti najviše se danas uzgaja rajnski rizling, šardone, sovinjon, ima domaćih poput tamjanike, smederevke, morave, dok merlo i dva kabernea predvode crne internacionalne sorte. Ovo je i dom  brojnih autohtonih sorti od prokupca, jagodinke, preko začinka, plovdine itd.

manastir ravanica
Manastir Ravinca iz 14. veka zaduđbina je cara Lazara koji je tu i sahranjen  Foto: Printscreen/ravanica.rs

Vinski put Pomoravlje predstavljen je sa sedam vinskih tura.

1. Vinska tura Mlava
Pomalo specifična vinska tura na kojoj se nalazi samo jedna, ali izuzetno zanimljiva i moderna vinarija Virtus. Tu vas čeka veliki broj nagrađenih vina, lepo uređena degustaciona sala i vidikovac s kojeg se pruža pogled na okolne vinograde.

2. Vinska tura Jagodina
Ova tura obuhvata dve izuzetno značajne vinarije Temet i Cilić u Lozoviku, koje se nalaze praktično jedna pored druge, te neke od najstarijih vinograda kaberne sovinjona u Srbiji koji pripadaju vinariji Piano.

Temet 2019 3
Vinarija Temet jedna je od najluksuznijih u čitavom regionu  Foto: Ivana Ćutura

3. Vinska tura Paraćin
Paraćin otkriva nove vinske vidike zahvaljujući mladim vinarijama poput Vinis i Adora. Ne treba zaboraviti da se u Paraćinu održava i tradicionalni sajam i ocenjivanje vina od autohtonih sorti u hotelu Petrus.

4.  Vinska tura Levač
Mlada vinarija Lastar u Levču ima visoki potencijal vinograda i klonova u sprezi s vrhunskom tehnologijom, ali i prostranim kapacitetima vinskog turizma u etno maniru. Istovremeno vinarija Levač sa kapacitetom od tri miliona litara svedoči o nekadašnjoj snazi ovog vinogorja, dok se ukus tradicije u vinu lako pronalazi u podrumima vinarije Miletić.

hrana2

5. Vinska tura Ražanj
Smeštena uz magistralnu žilu kucavicu Srbije auto-put E75, ova tura će vas upoznati s organskim pristupom uzgoja grožđa i specifičnom proizvodnjom vina u podrumima MV i Todorović.

6. Vinska tura Temnič
Vinarija Bačina Vino jedina je na ovoj vinskoj turi ali poseduje potrebne kapacitete za vinski turizam.

7. Vinska tura Zapadna Morava
Najzahtevnija tura na ovom vinskom putu sa čak sedam destinacija. Vinski gigant je vinarija Rubin sa 1.200 hektara vinograda, sopstvenom bačvarijom, proizvodnjom penušavaca i izvanrednim vinima u krajnje niskoj cenovnoj kategoriji koja donose vredna priznanja iz čitavog sveta.

grabak
U okviru vinarija Grabak nalaze se bungalovi, sportski tereni i bazeni    Foto: Printscreen/Facebook/Grabak 

Vinarija Grabak u perfektno uređenom okruženju grabove šume, bazena i sportskih terena takođe donosi najvrednije nagrade sa svetskih nadmetanja. Pozicionirana je gotovo u centru Vrnjačke Banje. Lepe uspehe postiže Magaza iz Velike Drenove, gde je i Vino Kalem kao apostrof na mapi srpskih kalemara.

Ovda nipošto ne treba zaobići vinarije Stemina u Trsteniku i Milosavljević u Bučju, na samoj granici Župe.  |

Vinski Put Pomoravlje FINAL

Mapu vinskog puta Pomoravlje preuznite OVDE
nazad na vrh

Srodni tekstovi