Vinski put Župa

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Zbog vinske tradicije i velikog broja vinarija na relativno malom prostoru, Župa zaslužuje posebno poglavlje na vinskim putevima Srbije.

Župa se nalazi na južnom delu vinogradarskog rejona Tri Morave, podno Kopaonika sa središtem u Aleksandrovcu. Arheološko otkriće Župske Venere i drugih sličnih figura od terakote iz doba Vinčanske kulture od pre sedam milenijuma upućuje na činjenicu da je ovaj prostor od davnina prepoznat kao centar plodnosti. Uz izuzetno vredne manastire iz XIV i XV veka kojima kraj obiluje, kao što su Drenča, Veluće, Rudenica, Pleš i Sveta Petka-Dub, te utvrđeni grad Koznik, posebnu atrakciju predstavljaju „poljane“, vinogradarska naselja koja se sastoje od prizemnih objektata sa vinskim podrumima kojih je pre vek i više bilo sedamdesetak u Župi.

Tipicna vina zupe
Tipična vina Župe 

Župa je i veoma atraktivna turistička regija okružena skijalištima na planini Kopaonik, termalnim banjama poput Lukovske, Kuršumlijske, te Prolom i Vrnjačke Banje i odličnom ponudom vina, hrane i tradicionalnih specijaliteta u nacionalnim i etno restoranima, dok brojne obeležene brdske staze dozivaju ljubitelje aktivnog odmora i biciklizma.

AC FontanaVina218
Fontana vina je zaštitni znak Župske berbe i Aleksandrovca više od 50 godina   Foto: Printscren/aleksandrovac.net

S najvećom prosečnom visinom vinograda u Srbiji, okružena planinama Željin, Kopaonik, Goč i Jastrebac, Župa ima posebnu blagu klimu tokom godine ali i velike temperaturne razlike između dana i noći uz neprestana blaga strujanja vetra. Od nekadašnjih pet hiljada hektara pod vinogradima danas uglavnom vinsko grožđe zauzima površinu nešto veću od 1.500 hektara, gde uz više od 50 registrovanih vinarija praktično svaka porodica proizvodi vino za sebe.

BOB Botunjac 4816
Slikar Kosta Botunjac proslavio je Pinot Noir iz Župe, a tu je i njegov konjak Botugnac    Foto: Boban Vidović 

Pažnje vredne su vinske manifestacije, u Aleksandrovcu se svakog proleća održava Međunarodni sajam vina Župa, a u jesen, još od 1963. godine i čuvena Župska berba. U ovom gradu nalazi se i Muzej vinarstva i vinogradarstva koji poseduje bogatu zbirku predmeta, dok je ispred muzeja ogledni vinograd srednje poljoprivredne škole „Sveti Trifun“ s brojnim sortama vinove loze. Ta je škola bila odskočna daska generacijama srpskih vinskih stručnjaka, a vredan pažnje je i Zavičajni muzej Župe sa zbirkom od oko 300 arheoloških, istorijskih i etnografskih predmeta i fotografija.

Vinski put Župa obuhvata četiri vinske ture.

BUDIMIR VINARIJA
Prvi prokupac u amfori dolazi iz vinarije Vino Budimir u kojoj je zaštitni znak legenda župskog vinarstva Budimir Zdravković, popularni Deda Buda    Foto:  Boban Vidović

1. Vinska tura Monah Dorotej
Neke od najčuvenijih vinarija Župe kad je o tamjanici reč su svakako vinske kuće Spasić i Minić koje nude i smeštaj, te bi ovo u neku ruku mogla biti i tura izvorne tamjanike Župe. Uz ukupno desetak podruma koje vredi obići zanimljiv je podatak da se ovde ubraja i vinarija Milosavljević koja pripada Trsteničkom vinogorju.

vinarija Ivanovic004 00056
Sir, pršut, suve šljive i prženi orasi na puteru uz domaću pogaču idealan su pratilac župskih vina    Foto: Boban Vidović 

2. Vinska tura Centralna Župa
Vinarija Ivanović u centru Aleksandrovca poznata je po proizvodnji vina od prokupca i tamjanike, baš kao i jedna od najcenjenijih srpskih vinarija Vino Budimir koja pravi prokupac iz vinograda starog preko 100 godina. Posebnu pažnju zaslužuju i mlađe vinarije, pre svega vinarije Čokot i Fragaria, a odmah zatim i Ćosić, Milanov Podrum...

Poseban kuriozitet predstavlja Vino Župa, nekadašnji gigant u regionalnim okvirima gde je svojevremeno samo jedan tank čuvao 5,6 miliona litara vina! Treba pomenuti i vinariju Nika kao jednu od retkih koja poseduje smeštajne kapacitete u kraju, te vinariju srednjovekovnog manastira Studenica.

Muzej vinarstva Aleksandrovac DSC 1003
Muzej vinarstva u Aleksandrovcu ali i škola iz koje su izašli mnogi čuveni vinogradari i vinari     

3. Vinska tura Donja Župa
Vinarija Botunjac otkriva čudesni vinski svet umetnika Koste Botunjca, a posebnu pažnju privlači i vinarija Braća Rajković koja pravi vino iz vinograda starih stotinak godina. Na ovoj vinskoj turi nalaze se još i Mali podrum Gajić, te još nekoliko značajnih malih proizvođača kakav je Podrum Đorđević ili Podrum Tošić.

Braca Raajkovic 330 00099
Vinarija Braća Rajković pravi vino iz vinograda starih stotinak godina   Foto: Boban Vidović

4. Vinska tura Šljivovačka Kosa
Najmanja po obimu i najmanje poznata po prisutnim imenima, vinska tura Šljivovo pravi je neotkriveni svet u kome se trenutno ističe vinarija Yotta, bilo da je reč o rizlingu, tamjanici ili jedinstvenom prokupcu Bonsai amareto stila.  |

Karta ZUPA

Kartu vinskog puta Župe preuzmite OVDE
nazad na vrh

Srodni tekstovi