Carignan

U FRANCUSKOJ je poznat kao Carignane noire, Crignare ili Plant d’Espagne. U Španiji  kao Tinto ili Cariñena, a u Italiji kao Carignano. U Australiji, vrsta koja je poznata kao Carignan je ustvari portugalska vrsta Bomvedro ili Bonvedro.

Istorija

Najverovatnije je nastala u Španiji blizu sela Cariñena u Aragonu. Poznat je bio u regionu Pyrenées Orientales u Francuskoj u dvanaestom veku, odakle je stigao u mediteransku oblast. Iako je zapisan u Bazbijevoj kolekciji iz 1832. ne postoje potvrde o komercijalnom sađenju u Australiji.

Geografska distribucija

Carignan je jedna od najsađenijih vrsta u regionu Pyrenées Orientales jugozapadne Francuske i raste svuda po Mediteranu. Ima dosta vinograda u SAD, u Kaliforniji, Španiji, Čileu i Argentini. Nema značajnih vinograda u Australiji.

Karakteristike

Loza: Loza je jaka, uspravno raste i puno rađa. Listovi su veliki, debeli i petokraki sa intenzivnom zelenom glatkom gornjom površinom i pomalo bledom zelenom donjom.

Voće: Grpzdovi su srednje veličine, dugački i kompaktni, ponekad krilasti a čine ga bobice koje nisu podjednako zrele. Bobice su plavo crne, ovalne, dosta debele kože, čvrste i sočne. Kasno sazrevaju i vrlo su podložne gljivičnim bolestima.

Vino: Vino je tvrdo i gorko sa slabo raznolikim karakterom dok je mlado i zbog toga Carignan u Francuskoj nije prezentiran kao singl varietal vino. Kao takav se javlja ali vrlo retko u Kaliforniji. Međutim, ovaj grozd dosta toga može da pruži u finesi, dužini, voćnom ukusu i često je blendiran sa vrstama kao sto su Grenache, Morrastel, Cinsaut, Mourvèdre, Shiraz ili Aramon. Sa godinama gubi gorčinu i tvrdoću, dobija mekšu i zaokruženu paletu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi