Cabernet Franc

U FRANCUSKOJ: Cabernet Franc je takodje poznat kao Cabernet Gris, Grosse Vidure, Bouchet (St. Emilion i Pomerol), Carmenet (Médoc) i Breton (Loire). U Italiji kao Bordo (Veneto).

Istorija

Cabernet Franc je prepoznat u regionu Bordoa krajem osamnaestog veka blizu Liburna, i onda u Médoku sve do Loare. Pronađen je u severnoj Italiji u ranom XIX veku i postao je posebno važan u severoistočnoj Italiji. Donet je u Australiju u kolekciji Džejmsa Bazbija 1832. godine

Geografska distribucija

U Francuskoj Cabernet Franc se moži naći u dolini Loare, posebno u mestima oko Chinon i Bourgueil, u Bordo regionu na desnoj obali Gironde oko St. Emilion i Pomerol. Danas je proglašen kao preporučena vrsta za sađenje širom Francuske. U Italiji, najznačajniji vinogradi su u severoistočnoj Italiji i posebno je važan komponent u vinima iz Friuli, Venecije, Giulia i Veneto, ali raste i južno sve do Apulia. Ova vrsta je takođe česta u istočno-evropskim zemljama kao što je bivša Jugoslavija, Mađarska, a ima je i u Čileu.   U Australiji ga ima malo, u severoistočnoj Viktoriji i južnoj Australiji, posebno Clare Valley.

Karakteristike

Loza: Loza je vrlo snažna i raste uspravno. Listovi su srednje veličine, široki i najčešće petokraki. Gornja površina je tamnozelena i sjajna, a donja blago krznasta sa upečatljivim venama.

Voće: Grozdovi su od male do srednje veličine, duguljastog, pomalo kupastog oblika sa dva krila. Zrna su mala, labava, okrugla ali nepravilna, crno plave boje. Rano sazrevaju, imaju dosta tanku kožu i sočna su.

Vino: Cabernet Franc daje vino sa vidokom kiselinom, taninom i dobrim raznovrsnim karakterom. Aromaticno je i začinjeno, bobičastog ukusa zemljane palete i dobija boju dok stari.

U Francuskoj je sok ovog grožđa veoma važan u regionu Bordo, gde se meša sa Merlotom u St Emilionu i Pomerolu i sa Cabernet Sauvignon i Malbecom u Médocu i Gravesu. Može se mešati sa Carignan (Midi), sa Malbecom uoblasti Loire, sa Tannatom u Basses Pyrénées, dok se u Italiji meša sa Sangiovese pri spravljanju Kjanti vina. U Australiji se koristi za proizvodnju kvalitetnog raznovrsnog vina i meša se sa drugim vrstama (Cabernet Sauvignon i Malbec) da bi se dobilo vino Bordoskog stila.

nazad na vrh

Srodni tekstovi