Graševina (italijanski rizling)

Veruje se da je graševina, ili italijanski rizling kako je još zovu kod nas, poreklom negde iz srednje Evrope ili Francuske, a da se na tlu nekadašnje Jugoslavije toliko odomaćila da su je tu često smatrali autohtonom. Iako se gaji u više zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovenija, Srbija), nekako je najviše svojataju Hrvati, kod kojih je to i najzastupljenija sorta i koja izuzetne rezultate postiže u Podunavlju, na Plešivici, u Zagorju, Međumurju i prvenstveno u Slavoniji, gde je podignuta gotovo na nivo kulta. Uostalom, u Kutjevu se već petnaest godina održavaju naučni skupovi pod nazivom Dani graševine.

Globalno posmatrano, graševina se nalazi negde na 15. mestu u svetu po rasprostranjenosti, ali je u Hrvatskoj najviše kontrolisana i zaštićivana sorta, a u ovoj državi egzistira od sredine XIX veka. Bogatstvo i širinu njenih mogućnosti odslikavaju gotovo redovni uspesi na najčuvenijem ocenjivanju vina u svetu Decanter. Zato ne čudi težnja da joj se da što značajnije mesto u državnom vinskom portfoliju, a posebno ushićenje izazvala je svojevremeno čuvena Džensis Robinson tvrdnjom da je gotovo sigurno kako sorta vodi poreklo iz Podunavlja, a ne iz Francuske. No, to ne znači automatski da je reč o hrvatskom Podunavlju, pa misterija o nastanku ove sorte nastavlja dalje.

Prepoznatljiva na prvi pogled po zbijenim, sitnim, veoma čvrstim i zelenim bobicama nalik na grašak zbog čega je na prostorima bivše Jugoslavije zovu graševina, grašica ili grašac beli, graševina je vrlo prilagodljiva i zadovoljavaju je klimatski uslovi svih kontinentalnih vinogorja. Nije previše osetljiva na bolesti i štetočine, izvrsno podnosi niske zimske temperature pa je sjajna za kasne i ledene berbe, a tek krajem proleća kreće s vegetacijom, čime je izbegnuta mogućnost promrzavanja. Dobro rađa i plodovi su ujednačenog kvaliteta.

Vino graševine je najčešće slamnatožute boje, izraženog mirisa i suvo. Sadržaj alkohola i ekstrakta nije previsok, može biti prijatno gorkastog ukusa i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svežine što je u poslednje vreme iskorišćeno za proizvodnju zanimljivih penušavih vina u Hrvatskoj.

Šta je ispravno reći, graševina ili italijanski rizling?

Odgovor na ovo pitanje je naizgled jasan i lak, ime sorte je italijanski rizling, barem je tako zavedeno u knjigama OIV-a (najznačajnije svetske vinske organizacije), a graševina ili laški rizling je samo sinonim za sortu Riesling Italico B.

U Srbiji zakon kaže malo drugačije i ime graševina stavlja u prvi plan ispred duge liste sinonima.

Zašto se italijanski rizling onda zove graševina ili obrnuto? Najverovatnije iz neophodnosti da se svakako izbegne poređenje sa rajnskim rizlingom, sa kojim nema ama baš nikakvih dodirnih tačaka. Takođe, italijanski „rizling“ je stekao nezgodnu konotaciju vina za masovnu upotrebu u periodu grandomanske soc. proizvodnje. Povezan uz sifon sode, kao gemišt i špricer uz ledenu ili kiselu vodu, zakovan je širom Evrope u jeftinu kategoriju vinske sorte koja samostalno ne zavređuje pažnju. A  što je daleko od istine!

Graševina je naprotiv vino velikih dometa i zato se vinari koji u nju veruju trude da joj podare što izraženiji integritet imenima kao što su laški rizling, welschriesling, olasz rizling ili rizling vlašsky. Ili grašica u Hrvatskoj, gde tvrde da je ime graševina izum izvesnog Bogoslava Šuleka.

U Srbiji je sve popularnije staro ime grašac, pogotovo od kad ga je vinarija Kiš 2015. godine stavila na etiketu, ali ova je sorta aromatski toliko zavisna od mikroklimatskih uslova da često uz ime dobija i regionalni pridev za mesto, tipa graševina slavonska ili graševina erdutska. S ove strane „grane“ popularni su bili karlovački i Banatski rizling, koji je masovno proizvođen u Vršačkim vinogradima, ali je taj rizling zapravo kupaža rađena kao tip vina od sorti italijanski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.

Za italijanski rizling ili graševinu važi još jedna bitna činjenica, da je to vino koje možda najbolje odslikava teroar sa koga dolazi. I na tlu Hrvatske vino od graševine se veoma razlikuje u smeru zapad-istok, pa je ona iz istočnih krajeva za dva i više procenta bogatija šećerom i sa nižim kiselinama od sestre sa zapada, a ta se tendencija nastavlja i dalje na istok. Baranjska se graševina po boji jako razlikuje od slavonske, daleko je tamnija, zlatnija, sa manje gorčine, a svemu je uzrok podloga čime se i vinski stilovi ove dve regije jasno razlikuju.

Sa hranom

Različiti stilovi graševine zahtevaju i različito meze. Tako najnežnije graševine sa istočnih oboda Hrvatske sljubljuju se odlično sa teletinom i mesom soma, one slavonske, punašne u ustima, idu uz odgovarajući kulen, lovački paprikaš i začinjeniju hranu, dok voćne i mineralne sa severozapada vole hladna predjela, belo ćureće, ali i školjke i morsku belu ribu.

Najstarija graševina

Može se reći da se graševina pojavila u vinogorju Kutjevo 1853. godine, a da je 123 godine docnije proglašena prvim vrhunskim vinom kontinentalne Hrvatske. U Kutjevačkom podrumu se nalazi i najstarija arhivska boca graševine koja datira iz 1947. godine.

nazad na vrh

Srodni tekstovi