Muskat Hamburg

Priznajete da ste nekako mislili kako je ova sorta baš iz naših krajeva, ili makar iz komšiluka. To se posebno odnosi na one generacije posle Drugog svetskog rata čije je detinjstvo, svaka jesen i kasno leto začinjeno divnim, slatkim, mesnatim, okruglim i modrim (ponekad malo rozikastim) bobicama hamburga. A potom, kad se malo poodraste, isto se takvo mirisno i slatko vino, sa izrazitim ukusom na grožđe, pilo sa uživanjem, ponešto i zbog cenovne dostupnosti jer…

Jer u našim krajevima se muskat hamburg proizvodio na veliko i bio isključivo stono vino, svakodnevno, kao i svakodnevna namirnica. Tačnije, muskat je bio najpribližniji odrednici da je vino – hrana.

Istorijat

Ali muskat hamburg kao sorta nije nastao u ovim krajevima. Ni približno. Stvoren je u staklenicima Velike Britanije gde se i danas gaji na taj isti način kao i u zemljama Beneluksa, a rezultat je ukrštanja sorti schiava grosa (trollinger) i aleksandrijskog muskata. U raznim delovim sveta različito se zove, a neki od najpoznatijih naziva su: golden hamburg, black hamburg u Americi, muscat de hambourg (ili Hamburgh) u Francuskoj, moscato di amburgo u Italiji i konačno muscat gamburgskiy u Rusiji. 

Geografska distribucija

Muskat hamburg se u Srbiji i Makedoniji oduvek gajio kao grožđe za ishranu ali i sirovina od koje se pravilo lako, suvo crveno vino sa muskatnim aromama. U Francuskoj je i dalje u nemilosti jer se gaji uglavnom kao deo tanjira sa voćem, tačnije za ishranu. Nasuprot tome, u nekim delovima sveta od muskat hamburga se prave vrhunska desertna vina i sorta je možda najcenjenija od svih drugih. Tako se jako obojena vina sa snažnim muskatnim aromama prave od grožđa sa apelacija Kalifornije, Virdžinije, u Oregonu i Teksasu ili Kanadi, a prema istraživanjima hortikulturistkinje Walter Chlore, muskat hamburg je bio među prvim sortama posađenim u oblasti Vašingtona početkom XIX veka.

Osobine

Loza: Čokot je izrazito snažan a sorta sjajnog prinosa dok je berba krajem septembra. Dobro uspeva na dubokim i rastresitim zemljištima, a prilično je otporna prema niskim temperaturama i mrazu

Plod: Grozd je krupan, cilindrično-konusan i prilično rastresit. Bobice su velike i nepravilno okrugle, više jajolike. Meso, pulpa je neznatno hrskava a sok, bezbojan i veoma ukusan već pokazuje sva muskatna svojstva. Pokožica je tanka, plavo-crvene boje, dobro čuva meso pa se grožđe može lepo transportovati ali se nažalost ne može dugo držati u hladnjači.

Vino: Vino proizvedeno od muskat hamburga nosi prvenstveno arome svežeg grožđa, ali ako se proizvede kao kvalitetno desertno vino, osetićete na nosu arome ličija i ruža, a na ukusu dinju. Posebnu pažnju posvećuju mu u USA, a čuven je izuzetno aromatični muskat hamburg „Elysium” jedne kalifornijske vinarije. Naravno, u priči o muskat hamburgu najznačajniji podatak je da ovoj sorti naglo raste popularnost, kako u boci tako i u tanjiru – u Kini!

nazad na vrh

Srodni tekstovi