Zinfandel

Istorijat

Zinfandel je u SAD stigao iz Evrope verovatno početkom 19. veka, preko istočne obale, a do San Hozea u Kaliforniju 1859. godine.  Istraživanja su utvrdila da su zinfandel i primitivo, koji se već par vekova uzgaja na jugoistoku Italije u regionu Pulje, verovatno dva klona iste sorte grožđa.

Rasprostranjenost

Zinfandel je drugo najrasprostranjenije crno groždje u Kaliforniji. U Australiji postoje male plantaže uglavnom u zapadnom delu kontinenta i u McLaren Southern Vales regionu na jugu.

Osobine

Loza: Najkvalitetnije groždje dobija se od starih, niskoprinosnih čokota. Loza je prilično bujna i prija joj klima koja varira od hladnog do toplog. Ne voli izuzetno tople regione.

Plod: Sa grozdovima treba oprezno postupati jer plod često neujednačeno sazri, a dešava se i da dehidrira na toploti. Berba se obično obavlja relativno rano, ali ako je dobra sezona i kasna berba može biti dobra.

Vino: Zinfandel daje sok koji može imati visoki procenat alkohola i šećera, ima intenzivnu boju koja može da varira i izraženu aromu. Kvalitet i ukus vina u velikoj meri zavisi od mikroklime, visine položaja, doba berbe, umešnosti vinara i tržišta kojem je završni proizvod namenjen.

Zanimljivosti

Zinfandel je u Italiji poznat pod nazivom primitivo, što je u stvari drugi klon iste sorte, a istraživanja su utvrdila i da je sorta prisutna u Crnoj Gori kao kratošija ili kalmet, te kao crljenak kaštelanski ili tribidrag u Hrvatskoj.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi