Verdelho

verdelho1

U AUSTRALIJI se ponekad naziva Madeira u Novom Južnom Velsu. U Portugaliji nosi naziv Gouveio ili Vidonia.

Istorijat

Smatra se da sorta Verdelho vodi poreklo sa Sicilije i da je na Maderu stigla u 15. veku. Odatle je verovatno došla do doline Douro u Portugaliji, a zatim u region Anžu (Anjou) i dolinu reke Loare na zapadu Francuske. Australijska poljoprivredna kompanija  uvezla je sortu Verdelho u Australiju 1825. godine i zasadila plantaže u Novom Južnom Velsu. Već sredinom 19. veka, Džozef Gilber je počeo da gaji Verdelho u dolini Barossa, a Džon Rejnel u dolini McLaren Vale i Frenk Pots u regionu Langhorne Creek.

Geografska rasprostranjenost

Sorta Verdelho je najrasprostranjenija sorta belog groždja na Maderi. Ima je i u dolini Douro u Portugaliji i dolini Loare na zapadu Francuske. U Australiji postoje plantaže u Novom Južnom Velsu, južnoj i zapadnoj Australiji, pri čemu su vina iz zapadne Australije naročito na dobrom glasu.

Osobine

Loza: Čokot je relativno bujan i daje veliki prinos. Listovi su srednje veličine, troprstni, okruglasti, mat s lica i maljavi s naličja.

Plod: Grozdovi su razgranati, mali i rastresiti, s malim zrnima koja imaju čvrstu kožicu, duguljasta su i zlatno žuta kada su zrela od kojih se dobija žućkasto-zeleni sladak sok.

Vino: Osobine i jačina vina koje se pravi od sorte Verdelho grožđa variraju zavisno od klimatskih uslova i tehnika za proizvodnju vina. Ovo vino je obično aromatično, obojeno, s visokim procentom alkohola i uskusom koji može biti jak, s primesom voća, začina i oraha i aromom tropskog voća. Sorta Verdelho se u Portugaliji koristi za proizvodnju ojačanih vina i predstavlja glavni sastojak čuvenih vina iz Madere. U Francuskoj se od te sorte pravi suvo belo vino. U Australiji je popularno jako vino s ukusom voća. U drugim zemljama Verdelho se često meša za proizvodnju trajnjih ili jačih vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama