Ugni Blanc ili Trebbiano

ugni_blanc

OVA SORTA vina je Australiji poznata pod imenom beli širaz ili beli ermitaž (White Shiraz i White Hermitage). U Francuskoj, Ugni Blanc ili Uni Blanc ima dosta sinonima u malim regionima i poznata je pod imenom Bouan ili Beau blizu italijanske granice, Cadillac u Gironde, St. Emilion u Konjaku (Cognac), Trebbiano na Korzici i Thalia u Portugaliji. U Italiji, Trebbiano se može zvati Fiorentino, Toscano što su druge, ali suštinski slične podvrste.

Istorijat

Ugni Blanc možda potiče s Levanta, a u Italiji je prisutan još od vremena starih Rimljana. Jedna glavna vrsta identifikovana je u 13. veku u blizini Bolonje, ali širom Italije postoji dosta podvrsta. Izgleda da je Ugni Blanc stigao u južnu Francusku preko luka kao što su Marsej i Bordo, ili kada se Papa povukao u Avinjon u 14. veku. Ovu sortu je Džejms Bazbi doneo u Australiju 1832. godine.

Geografska rasprostranjenost

Ugni Blanc se u Italiji može naći u obliku mnogih podvrsta. U Francuskoj ga ima širom Provanse, kao i u oblastima Gironde i Charente. Može se naći u Južnoj Africi, SAD, naročito u Kaliforniji, kao i u Argentini i Australiji. Glavne plantaže u Australiji nalaze se u Novom Južnom Velsu i južnoj Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je bujan, prilično uspravan, kasno cveta, ali dobro rađa. Listovi su svetlo zeleni sa žutim nijansama, srednje veličine ili veliki, zavisno od podvrste, obično petoprstni, debeli i prilčno rapavi, s naličja imaju malje.

Plod: Grozdovi su veoma veliki, duguljasti i ponekad razgranati. Zrna su okrugla, providna, žućkasto-ružičaste do zlatne boje, srednjeg sjaja. Imaju čvrstu kožicu, ali su mekana iznutra, daju veliku količinu žutog soka, nespecifičnog prilično neutralnog ukusa, sa visokim procentom kiselosti.

Vino: Novim metodama u Italiji pravi se suvo, sveže, belo vino s niskim procentom alkohola. Ipak, sok od sorte Ugni Blanc često se meša s belim sortama kao što su Malvazija, od kojih se prave bela vina, a često se dodaju i soku od tamnih zrna od kojih se prave mnoge vrste kjantija (Chiantis). U Francuskoj, Ugni Blanc se obično meša sa drugim sortama kao što su na primer klaret (Clairette) i/ili Pascal Blanc za bela vina u Provansi ili sa semijonom u Žirondi (Gironde). Osim toga, do 20% se meša s crnim vinima iz ovog regiona, naročito onih koja se prave od Mourvèdre i Petit Bouschet, kako bi se dobilo na jačini i prefinjenosti, a zadržale dobre osobine vina.

 

Konjačko grožđe U regionu Šaron (Charente) gde je grožđe poznato pod imenom St Emilion, veoma je važno jer se koristi za proizvodnju rakije - poznata vrsta brendija konjak (Cognac), a na jugu armanjak (Armagnac). Ova sorta se i u Australiji koristi za proizvodnju rakije ili se meša sa drugim belim sortama,  a retko se koristi i kao  varijetetno vino (koje se pravi od samo jedne sorte grožđa).
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama