Sylvaner

syilvaner

U DRUGIM delovima sveta ova sorta  poznata je pod imenom Sylvaner vert (zeleni) ili Gentil vert (zeleni) u Francuskoj, kao Grüner Sylvaner, Grünfraenkisch, Franken Riesling (u Francuskoj, Alzasu, Nemačkoj), i mnogim drugim delovima centralne Evrope,  gde ime varira od regiona do regiona.

Istorijat

Siyllvaner verovatno vodi poreklo iz Australije, iako se ranije smatralo da vodi poreklo iz Transilvanije. Loza je preneta u Nemačku gde se spominje u srednjevekovnim zapisima u Kastelu u Frankenu. Sedamdesetih godina prošlog veka loza je eksperimentalno zasađena u  severoistočnoj oblasti Victoria i dolini Eden u južnoj Australij. Poznatno je da Brown Bros iz Victoriae eksperimentisao sa ovom sortom sedamdesetih godina prošlog veka.

Geografska rasprostranjenost

Sylvaner se još uvek može naći širom centralne Evrope, u Nemačkoj i Alzasu, u Francuskoj iako se broj zasada prilično smanjio. Trenuto se u manjoj meri gaji u Kaliforniji i Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je uspravan, bujan, daje bogat plod i prilično rano sazreva. Listovi su srednje veličine, troprsti, debeli, okrugli, svetlo zeleni s lica, i bez malja sa naličja.

Plod
: Grozdovi su mali, kratki, cilindrični, zbijeni. Zrno je srednje veličine, okruglo osim kad se deformiše usled pritiska, zelene boje sa smeđim tačkicama usled isloženosti suncu, sa prilično debelom kožicom.

Vino
: Sok je prilično gust, viskozan s visokim procentom prirodne kiselosti, vrlo slatkog i prijatnog ukusa. Iako je jako, nedostaje mu specifičan ukus. Zbog toga se obično meša sa suvljim sortama kao što su, na primer, rizling ili elbling. Nekada ga predstavljaju  kao slatko vino koje kasno dozreva.

Više iz ove kategorije « Tempranillo Shiraz »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama