Kako da izoštrite čula

Da bi ste mogli da ocenite, a zatim i  komentarišete ukus nekog vina neophodno je da prvo „naštimate“ svoja čula. To je izuzetno važno za vinske početnike, ali i profesionalci povremeno provere stanje sopstvenih receptora, kao i veze do odgovarajućih centara u mozgu radeći ove veoma jednostavne i jeftine vežbe koji će vam pomoći da bolje razumete šta to u stvari volite kod vina, ali i zaista izoštriti vašu moć percepcije. Pa i pomoći da određene etikete lakše zapamtite, a kasnije i prepoznate.

Opširnije...

Koje vino i hrana nikako ne idu zajedno

Šampanjac i kavijar, šardone i losos, kaberne i biftek, sve su to dobro poznata uparivanja vina i hrane koja, dokle god je hrana sveža a vino nije prokislo, jednostavno ne mogu da omanu. Međutim, ovaj tekst uparivanju hrane i vina malo je drugačiji. Umesto da sastavimo još jednu listu kombinacija koje morate da probate, evo nekoliko onih koje bi trebalo da izbegavate!

Opširnije...

Kako da razgovarate o vinu

Postoje ljubitelji vina, vrlo profilisani, edukovani čak, ali se slabo snalaze u situacijama kada treba da u društvu obrazlože karakteristike nekog vina, čak i njima omiljenog. Drugim rečima, nekima, ma koliko voleli vino, razgovor o njemu predstavlja ozbiljnu prepreku, prvenstveno što pojedine segmente vinske vokalne komunikacije doživljavaju kao svojevrstan tabu.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed