Stobi: Vinska tvrđava na Balkanu

Stobi: Vinska tvrđava na Balkanu

Vinarija Stobi, verovatno najambicioznija i najmodernije opremljena vinarija u regionu, poslednjih godina izrasta u sve uticajnijeg igrača na regionalnoj vinskoj sceni, pa i u Srbiji. 

Vinariju vodi Ana JordanovaMlada i otresita Ana Jordanova nalazi se na čelu ambiciozne vinarije napravljene za velika dela

Vinariju vodi Ana Jordanova, ćerka vlasnika Minča Jordanova, jednog od najbogatijih Makedonaca, sa velikim ambicijama i mnogo uložene energije, dok je za kvalitet vina u podrumu zaslužan mladi ali već širom regiona znani enolog Andon Krstevski.

total vinarija

Ako ni zbog čega drugog, već sam obilazak ovog podruma s mogućnošću da uz vodiča, tu na licu mesta, iz bureta probate neka od potpuno neverovatnih vina, dovoljni su da posetu Stobiju nikada ne zaboravite!- Čitav kompleks zauzima 42.000 kvadratnih metara, a samo se vinarija pruža na 8,5 hiljada. U našem je agrokombinatu stalno zaposleno 250 ljudi, a tu je još oko 150 sezonskih radnika – navodi Krstevski koji nas vodi kroz vinariju. – Naravno, najvažnije je da tačno odaberemo datum za branje grožđa, a o svim ostalim postupcima u smislu zaštitarstva, navodnjavanja, odabira mašina, agronomi to jest vinogradari sami odlučuju. U sklopu vinarije nas je ukupno pedesetak ljudi, 30 u proizvodnji, ostalo su direktori, finansije, magacin, nabavka i logistika, marketing, IT sektor, prodaja. Kako mi to posmatramo, za proizvodnju su najbitniji enolog, glavni agronom, hemijski inženjer (kontrola kvaliteta) i elektro inženjer (šef održavanja), a u segmentu prodaje najvažniji je – čitav tim!

AndonAndon Krstevski predvodi tim zadužen za kvalitet vina Stobi

Ovaj praktično najmlađi vinski gigant u okruženju, nalazi se na oko 80 kilometara od Skoplja, u srcu tikveškog vinogorja, na teritoriji gde je gotovo 12.000 hektara pokriveno vinovom lozom. Sa proizvodnim kapacitetom od 4,5 miliona litara i još polovinom te zapremine predviđene razvojem u narednih par godina, nalazi se u arhitektonski iznimno zanimljivom zdanju sagrađenom 2009. godine, čija su izgradnja i opremanje stajali više od 20 miliona evra.

1Nepregledni vinogradi u tikveškom vinogorju

Može se slobodno reći da vinarija Stobi ima najpovoljniji geografski položaj od svih konkurenata na Balkanu. Jer, baš svi koji iz Evrope i sa Dunava hrle ka grčkom primorju i nazad prođu kraj drevnog grada i istorijskog arheološkog nalazišta Stobi, u čijoj se neposrednoj blizini i nalazi kompleks vinarije. Ovo je postalo pogotovo bitno od kako je nedavno na tržište izašla njihova premijum linija Private Reserve, što znači da će posetioce u ovom impresivnom modernom objektu od sada čekati i vrhunska makedonska vina za najizbirljivije sladokusce.

velicanstvenaVeličanstvena barik sala na koju se nadovezuje moderna degustaciona sala i VIP restoran

A radi se o vinima koja su već po pojavljivanju napravila pravu pometnju u vrhu makedonske vinske liste najboljih etiketa! Ovu ekskluzivnu Private Reserve liniju predvodi višestruko zlatna kupaža vranca, merloa i kaberne sovinjona od biranih grozdova vrhunskog kvaliteta Aminta, moćno i istovremeno veoma suptilno vino koje je osvojilo gotovo sve što se od nagrada može osvojiti – od Decantera, preko balkanskih i regionalnih nadmetanja!

Mundus Vini ponovo pozlatio Stobi

antrf mundus vini medalje

Crvena vina Verdo 2013 i Veritas 2013 osvojila su zlatne medalje i na upravo završenom prolećnom ocenjivanja Mundus Vini 2017 u Nemačkoj. Na istom takmičenju bela etiketa Rkaciteli 2015 osvojila je srebrno odličje.

Ovo je, u konkurenciji 6.200 vinarija iz čak 150 vinskih regiona, još jedan ozbiljan uspeh mlade makedonske vinarije spremne da ostavi ozbiljan trag na vinskoj mapi ovog dela Evrope.

Tu je takođe i fantastični vranac Veritas, osvajač zlatne medalje na prestižnom nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj, a zlatan je bio i barikirani Merlot na šampionatu Balkana, te čitav niz šampionskih i zlatnih odličja osvojenih na sajmovima u regionu. Kada je o nagradama u regionu reč, zanimljivo da je na takmičenjima u Sloveniji, poznatoj po belim vinskim sortama, Chardonnay barrique vinarije Stobi već dva puta osvajao titulu sveukupnog šampiona!

arh

A najveća dostignuća vina s etiketom Private Reserve, u kojoj su pored Aminte, vranca Veritas i barikiranog šardonea Acacia, još i širaz Aura, barikirani pti verdo Verdo i merlo Axios, tek se očekuju (vidi antrfile „Munds Vini ponovo pozlatio Stobi“).

Zbog susreta klima, mediteranske s juga i kontinentalne sa severa, tikveška regija jedna je od najboljih na Balkanskom poluostrvu, a vina u vinariji Stobi nastaju isključivo od sirovine iz sopstvenih nasada. Početnih 600 hektara loze najkvalitetnijih klonova ubrzano se uvećava, izgrađena je vinska arhiva i fantastični barik podrum kakav se retko viđa u svetu, kapaciteta preko 200.000 litara.

poseta barik podrumuPoseta barik podrumu nezaboravan je doživljaj

- Barik podrum u kome možemo da održavamo vlažnost vazduha i temperaturu trenutno je sa kapacitetom od 220.000 litara. Imamo barike od 225 i 500 litara, kao i bačve od 1.000, 2.500 i 5.000 litara. Drveni su sudovi od francuskog, američkog, slavonskog i malim delom mađarskog hrasta, ali slavonski čini najveći deo kapaciteta. Dodatno širenje barik podruma nije prioritet, jer je kapacitet više nego dovoljan za trenutne potrebe. Primarnije je da zamenimo iskorišćene barike novim – objašnjava Andon, dok prolazimo kroz ovaj svojevrsni zasvođeni vinski hram.

U okviru vinarijeU okviru vinarije nalazi se i ekskluzivni restoran u kojem se posebna pažnja poklanja uparivanju nacionalnih gastronomskih specijaliteta sa Stobi vinima

Čak 75 procenata ukupne prodaje čini izvoz čime se Stobi svrstava u značajne činioce celokupne makedonske vinske privrede.Ako ni zbog čega drugog, već sam obilazak ovog podruma s mogućnošću da uz vodiča, tu na licu mesta, iz bureta probate neka od potpuno neverovatnih vina, dovoljni su da posetu Stobiju nikada ne zaboravite! Uz to, u okviru vinarije nalazi se i ekskluzivni restoranu Stobi, gde se maksimalna pažnja poklanja upravo uparivanju nacionalnih gastronomskih specijaliteta sa Stobi vinima, i gde ključnu reč vodi čuveni kuvar Vlatko Ognenovski, izvršni kuvar svih Stobi objekata.

Vinski turizam

Brojnim vinskim i ostalim turistima nudi se mogućnost posete vinogradima, arheloškom nalazištu Stobi u neposrednoj blizini vinarije, muzeju vina u Demir Kapiji, te obilazak vinarije uz uživanje kako u nacionalnim, tako i u internacionalnim jelima koje nudi restoran sa sto mesta za sve posetioce. Naravno, tu je i specijalni VIP restoran s pogledom na veličanstveni barik podrum, koji služi i kao prelepa sala za degustacije.

Naredni veliki zahvat u okviru ovog preduzeća predstavlja hotel čija je izgradnja u planu.

Gogo 20150710 1391 Pano

Kad se pogleda u globalu, ponuda vina ove vinarije podseća na zaokruženu sliku regiona. Prisutne su gotovo sve važnije sorte dostupne od Vardara do Triglava: graševina, smederevka, žilavka, župljanka, temjanika, rkaciteli, šardone, rizling rajnski, vranac, kaberne sovinjon, merlo, pino noar, keberne fran, širaz, pti verdo... I još mnoge druge. Široki portfolio različitih sorta grožđa i kapacitet vinarije omogućavaju pokrivanje svih kanala prodaje, zadovoljava različite ukuse i cenovne kategorije, što je svakako jedan od razloga da je vinarija Stobi jedna od najpopularnijih među konzumentima i u velikim trgovinskim lancima Srbije.

Oprema

antrf oprema

Spisak najsavremenije opreme je podugačak. Temperatura u svim tankovima prati se elektronski, tu su ekipirani fermentator za crveno vino s ugrađenim PLC u koje se ubacuju svi parametri za vinifikaciju, unutar koga je i mini tank za delestage. To je specijalan uređaj bazno izmišljen da ubrza vinifikaciju, ali u praksi vrši kontrolne i korektivne procese da vino usmeri na pravu stranu.

Cross-flow filter je nešto što enolozi vole, filtrira sve i svašta bez ikakve oksidacije vina i bez da vrši pritisak na vino. Tu su i full opremljena laboratorija i automatska punionica kapaciteta od 5.000 boca na sat, dve prese, vakum filter, mikro-filter ispred flašare, chiller sa velikim kapacitetom da hladi svaki tank u vinariji, njih ukupno 124, peristaltične pumpe za kljuk koje ne oštećuju grožđe, vruća voda non-stop i još puno, puno toga!

A radi se o vinima koja su već po pojavljivanju napravila pravu pometnju u vrhu makedonske vinske liste najboljih etiketa!- Nove sorte grožđa ne planiramo, imamo ih ukupno 17 za sada i dovoljne su. Imamo nekoliko kupaža, ali nije isključeno da se uključi još neka nova. Od svake etikete očekujemo uspeh, svaka u svojoj konkurenciji. Imamo najveći potencijal kod crvenih vina, i upravo zato nova linija Private Reserve treba da nas gura napred, da osvaja teren za ostala naša vina iz klasik segmenta, koja su i sama ozbiljni takmičari u svojoj kategoriji i sve su bolja i bolja.

Mi smo orijentisani prema kupcima, tako da ukoliko se za neko tržiste pojavi tražnja za nekim specijalnim stilom vina, uvek možemo da se potrudimo i napravimo kupažu prema želji potrošača.

stobi winery6

Da interesovanje za proizvodima ove vinarije raste iz dana u dan jasno je kad se samo pogleda spisak zemalja u koje Stobi izvozi. Uz čitav region, na izvoznom spisku su Velika Britanija, Češka, Nemačka, Švajcarska, Holandija, Kanada, Rusija, Amerika, Kina, Skandinavija, Poljska, Japan, Bugarska... Čak 75 procenata ukupne prodaje čini izvoz, čime se Stobi svrstava u značajne činioce celokupne makedonske vinske privrede.

Gogo 20150709 0769 Pano

Interesovalo nas je na kraju da od glavnog enologa vinarije čujemo od kog vina on najviše očekuju u 2017. godini?

- Prema mom mišljenju Petit Verdot 2012 izuzetno se dobro razvija u boci – kaže Andon posle malo oklevanja da ipak izabere jedno od svoje „dece“!

Naš izbor je bio mnogo jednostavniji – od najmlađih do nasjtarijih, pa ponovo unazad! Sve dok rezerve potraju…

Najspektakularniji Sveti Trifun

antzrfile SV. Trifun

U vinariju Stobi poseban doživljaj je svratiti 14. februara, kada se tu organizuje najspektakularnija proslava Svetog Trifuna u regionu, sa više od hiljadu prisutnih zvanica i bogatim celodnevnim programom uz vrhunska vina i nadaleko poznate makedonske specijalitete.

 Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi