Wine Vision by Open Balkan: Vinsko oranje balkanskog teroara

Wine Vision by Open Balkan: Vinsko oranje balkanskog teroara

Završeno je drugo izdanje Wine Vision by Open Balkan, neki će reći četvrte ili pete po veličini vinske manifestacije u Evropi. Iako reportaže obično pišem od početka, za ovu je sasvim logično krenuti sa kraja. Uz nadu da ovo drugo izdanje nije bilo i poslednje jer su preveliki sistemi skloni samourušavanju.

Proglašenje šampiona na velikoj bini legendarne Hale 1, gde su uglavnom stacionirane najveće ili najznačajnije vinarije Balkana, otvorio je Igor Luković, direktor ocenjivanja OB Wine Trophy čitajući poruku neke važne face iz globalnog vinskog sveta. Ta poruka govori o vinima Balkana kao jedne od retkih regija na svetu gde na relativno malom prostoru imate i ravnicu, planinu, more, reke.

Toliki diverzitet teroara kakav gotovo ne možete naći na drugom mestu na Planeti, a gde autohtone sorte ostavljaju degustatore bez daha što nisu potvrdila samo velika ocenjivanja poput Decantera, već i ovo u Beogradu na kome su peharnici ili somelijeri preko ruku preturili 3200 raznih etiketa puneći čaše masterima od vina i drugim vinskim sudijama.

Wine Vision 2023 498

Oduševljenje čitavim događajem uz premijerku Anu Brnabić potvrdila je i MW Karolin Gilbi (Caroline Gilby), jedan od vodećih svetskih stručnjaka za vino, predsednica žirija sve popularnijeg beogradskog nadmetanja ali i grupacije sudija određenih za vina Balkana na najvažnijem svetskom vinskom takmičenju Decanter u Londonu.

Da li je neko primetio da Crna Gora ne ulazi u okvir OB? Ne verujem, sveži predsednik CG Jakov Milatović bio je tu da počuje i podeli vinska iskustva sa srpskim Predsednikom, dok je 13. Jul Plantaže ispunio ostala očekivanja.

Sad možemo da krenemo od početka. Neki su se vrlo temeljno spremili za OB WV 2023. Ne mislim na raskošne video panoe pokretnih slika, reklamne video kaleidoskope i bimove, sve je to samo šlag na vinskoj torti, nego na štandovima.

Wine-Vision-2023--074.jpg

Odmah po ulasku, nakon opsežnih provera poput onih na međunarodnim letovima, mlada vinarija Chateau Prince gađa sa čak tri noviteta, kompletna premium linija u kojoj su Princess Premium 2022 šardone barikiran pola godine u francuskom hrastu, Shiraz Premium 2021 malo duže barikiran u „amerikancu“, i potpuni novitet, upečatljivi Cuvee Premium 2021, blend po trećine širaza, merloa i kabernea.

U neposrednoj blizini još tri premijere takođe mlade vinarije Đurđevića Legat. Mislim da se otvara jedna potpuno nova niša vrhunskih vinarija Srbije koja trči svoju trku originalnosti i kvaliteta.

Wine Vision 2023 041

Aleksandra, jedna od tri sestre i medijsko lice vinarije Đurđevića Legat tu je da nam pojasni jedinstveni novitet lepe roze boje, tradicionalni penušavac od prokupca. Baš se po njoj zove Sanivale, a prokupac na stubu mehurića se posle godinu dana na kvascima pokazao izvanredno, baš kao da je daleko cenjeniji u svetu šampanjaca pinot noir. Još veće iznenađenje donosi malo macerirala tamjanika Dva dukata 2022, prvenac a sigurno jedina tako ekstraktivna tamjanika na tržištu. Konačnu listu premijera zaključuje Pinot Grigio Barrique odležao četiri meseca u francuskom i srpskom hrastu.

Još jedan zanimljiv griđo je onaj na obližnjem Vertiz štandu, bivšeg tenisera a sada vinara Bobe Živojinovića. Izvanredno vino kao svoj majstorski rad potpisao je niko drugi nego vinski mag Marjan Simčič.

Wine Vision 2023 246

Vidim da sad moram da trčim iz hale u halu ako želim bar delić bitnih utisaka da utkam u tekst. Još jedna „devojačka“ vinarija Verkat iz Čerevića izbacila je prvo crveno vino, Frankovku. Organski Jovići iz Potrkanja čuveni po vrancu i rizlingu doneli su uz najnovije izdanje premijum vina Dionizije 2019, većinskog merloa sa 30% kabernea, još uvek malo poznat ali izrazito lep penušavac Moša 2020.

Nova etiketa iz Negotina Zemna privlači toliku pažnju da malo ko na Matalj šandu primeti potpuni redizajn legendarnog Kremen Kamena i novog aduta, Bukovski Cuvee.

Wine Vision 2023 416

Možda je greška što se dodela priznanja odigrava tek na kraju trećeg dana jer bi mnogi pohrlili da probaju šampionska vina. Tako umalo da ostanem bez fantastičnog doživljaja susreta sa Prokupcem 1186 Manastirske vinarije Studenica. Opako sočna voća i kiseline dopiru iz iznenađenja u kategoriji crvenog autohtonog vina i trećeg u ukupnom plasmanu crvenih vina.

- Jako nam je drago što smo dobili nagradu baš za to vino kao potvrdu našeg rada na autohtonim sortama. Na ideji i težnji da prokupac iz našeg vinograda bude čist, bez ikakvih dodataka - kaže Oliver Stevanović, direktor prodaje vinarije dodajući da je za uspeh podjednako zaslužan tehnolog dr. Radovan Đorđević i vinogradi metoha manastira.

Wine Vision 2023 628

Stefan Nemanja je 1186. godine čitavu župu dodelio tek izgrađenom manastiru i od tada se vino tu pravi osim jednog perioda kad su manastirsku zemlju okupirali neki drugi.

- To vreme je prošlo, 2016. i 2017. su nam vratili teritorije koje su tad bile parlog. Vinograd smo posadili 2018. i već naredne godine dobili prvi rod da bi 2021. imali po 15.000 boca tamjanike i prokupca koji odležava 15 meseci u srpskom bariku – pojašnjava.

Još bez etikete je zanimljiva kupaža Marica 2020 vinarije Raj, sa telom i voćnošću merloa, a cvetnim notama crne tamjanike koje je oko 30%. Delom rađena karbonskom maceracijom ime je dobila po baki Smiljane Arnautović, suvlasnice vinarije koja najavljuje skori izlazak vina na tržište.

Wine Vision 2023 175

Na istom štandu koji privlači puno posetilaca, a iz istog podruma u Rajcu, dolaze dva nova organska vina Dalia. Kos 2022 je sortni merlo odležavao u bagrem-buretu od 500 litara i francuskom bariku, dok je Splet 2022 blend gamea sa 20% vranca.

Opet skok na „velike“. Iako je ekskluzivitet sama pojava vinarije Atelje vina Šapat na Sajmu, tu se traži premijum novitet Atila Chardonnay barikiran godinu dana pod nadzorom enologa Mladena Dragojlovića. Njegov „brat od tetke“ Atila Sauvignon Blanc već se okitio sa 92 poena slavnog vinskog nosa Džejmsa Saklinga a ja pokušavam da se domognem novog penušavca Eclater, kao i platinastog nacionalnog šampiona Srbije, vina Zvonko Bogdan Chardonnay 2022 iz vinskog „dvorca“ na Paliću. Dobio je 96 poena na OB, baš kao i Žilavka Bela Vode Tikveš, dok je platinu i samo poen manje osvojio Grand Fru, barikirani grašac vinarije Vinčić. Koga, gle čuda, mnogi apostrofiraju pre najbolje ocenjenog na Decanteru srpskog vina svih vremena Grašac beli 2020.

Wine Vision 2023 443

Najveće iznenađenje je svakako titula najboljeg belog vina i platina sa 96 poena za Sauvignon Blanc 2021, iriške vinarije Krstašica.

- Očekivali smo visoke ocene, zlato minimum za veliki trud i rad koji stoji iza svega toga, ali trofej i platinu zaista ne – kaže Vesna Bajić iz ove vinarije. - Sovinjon je na AWC u Beču osvojio srebro, pola boda je falilo za zlato, a pozlatio se merlo. U svakom slučaju ovo je ostvarenje naših snova pri čemu zasluga ide i našem enologu Tanji Đuričić.

Wine Vision 2023 607 01

Merlou Krstašice je ovde pripalo srebro a šardoneu zlato, pa stoji pretpostavka da kod sudija u konačnom zbiru utisaka odlučuju nijanse.

I zbilja, srpska su vina sada poprilično izjednačena, na svakom štandu moguće je otkriti pravo blago. Nevelika i malo skrajnuta od glavnih reflektora pozicija Milijana Jelića čuva nenormalno dobru Kamničanku 2019, moravu, oranž od te sorte Morange. Fenomenalna kaberne Reserva krunski je dragulj Podruma Radovanović, baš kao i Rodoslov 2019 vinarije Aleksandrović.

Wine Vision 2023 407

Vinarija BT  koja je do sada poslovala direktno sa Kinom kuda su odlazila gotovo sva njihova fruškogorska vina sa zlatnim Decanter medaljama, kao da je ispostava naših „čeličnih“ dalekoistočnih prijatelja sudeći po brojnom prisustvu i divnom raspoloženju već odomaćenih Kineza.

Virtus otkriva premijerno vino iz tanka Morava 2022 koje je tek pipnulo bure, dok novi Credo Beli 2022 nosi promenjen sastav kupaže. Sad su tu pino griđo i šardone sa 20% sovinjona.

Wine Vision 2023 343

Fantastičan utisak ostavlja Beli Burgundac 2021 vinarije Temet, njihov prvi organski sa oznakom BIO. Slično a opet potpuno različito savršenstvo otkrivam u novom Vukoje vinu Dubrovačka malvazija 2020. Iako bojom i blago taničnom strukturom naginje na oranž to je ipak samo duže macerirano belo vino. Posle četiri nedelje maceracije uz divne kiseline prostiru se na mirisu hercegovačka polja puna žalfije i raznog voća, od mandarina, agruma do krušaka. Srećom me herbalnost i mineralnost neprestano vraćaju u realnost baš kao i činjenica da vina ima samo 1.000 boca i to u BiH.

S punim pravom sve se presijava na povelikom štandu Fruškogorski Vinogradi. Grašac vodi glavnu reč, ali je slatki Traminac Tri Sunca 2016 iz kasne berbe poneo trofej i platinu kod prirodno slatkih vina. Na drugom mestu je zlatom okićen Grašac Tri Sunca 2019, čisto da mu čuva leđe od konkurencije, da niko ne može da se približi.

Wine Vision 2023 592

- Ne, - smeje se Gordan Bašić iz vinarije Fruškogoski Vinogradi - nismo slali dva vina da bi pravili razmak, već verujemo da su zaslužila da idu na takmičenje ovog nivoa što se i pokazalo. Ponosni smo na oba a kako je Traminac Tri Sunca 2015 na prošlom nadmetanju takođe uzeo platinu, predajući mi trofej Premijerka Ana Brnabić je napomenula kako je za nas ova nagrada očito postala standard.

Jurim dalje, Pusula Traminac 2021, Sauvignon 2020 odlični, kao i novitet braće Ralević, barikirani Eter 2018 gde se svi pitaju: „Šta je ovo!“

Wine Vision 2023 008

Vinski sudija sa Decantera Darel Džozef (Darrel Jospeh) uživa na štandu Stemina u vinu Stefanos barik 2007. Arhivska kupaža kabernea sa 20% merloa odležala dve godine u novom bariku već je 13 leta u boci. Fantastična svežina zbunjuje i degustatora, a sličan potencijal je u novom, voćnijem Stefanosu 2021 gde je odnos sorti obrnut.

Najbolje crveno vino OB-a, jedino sa 96 bodova je Fabula Lagum 2019 butik vinarije Chichateau. Dugo očekivano i zasluženo priznanje za koje mi u prolazu Đorđe Stojšić, solidni vozač traktora, odličan vinar, jedan od suvlasnika vinarije i genije marketinga dobacuje:

- Pobedili jesmo jer je ocenjivanje bilo fer i pošteno, ali pre svega zato što je Fabula blend dominantne sorte kaberne fran koja na Fruškoj gori daje izuzetne rezultate.

Wine Vision 2023 524

Aven iz Inđije je izneo upečatljiv Chardonnay barik 2018 proveo 10 meseci u srpskom bariku od 500 litara, vina Cvetković tek začete vinarije iz Župe privlače originalnom pikasovskom etiketom bika Ferdinand 2021. Crveni bik uz „cvetno ime“ Cvetković kupaže kaberne-merlo-prokupac je reminescencija na popularni crtani film, baš kao što non vintage tamjanika Zova zapravo miriše na zovu.

Prokupac iz barika služi i vinarija Milica, dok je Predrag Prokupac novitet vinarije Bora. Loza posađena 1932. godine rađa 400 do 500 grama po čokotu. Iz tog vinograda dolazi 85% prokupca dok je originalna „dopuna“ već čuvena Frank frankovka iz vinograda starog šest decenija.

Wine Vision 2023 283

- Dva „starca“ smo spojili u vinu krajnje limitirane serije, 450 boca od čega smo pola prodali već za svega mesec dana uprkos ceni od 4.300 dinara – kažu nam iz Bore.

Veliko uzbuđenje vlada na štandu koji tri mladića iz Sevastopolja dele sa vinarijom Chichateau. Pokazuju slike gde beru organsko grožđe dok dejstvuje artiljerija protiv dronova.

Evgenij Šamov je za 15 godina ostvario veliku karijeru kao jedan od najboljih somelijera a sad mi puni čašu nekim od vina za koja se okupljeni slažu da su nenormalno dobra.

Wine Vision 2023 026

Momci prave 30.000 boca godišnje a grožđe beru rano kako bi imalo nizak alkohol pa vino jako dugo maceriraju. Zato ono ima visoke kiseline i puno telo. Njihovi vinogradi su na 250-300 metara visine, sve je beli krečnjak, loze su stare. Poseduju svega 1,8 hektara ali dokupljuju sirovinu, a pošto lokalno stanovništvo nema dovoljno novca za prskanje, grožđe je zapravo organsko. Vina rade potpuno prirodno bez ikakvih dodataka osim trunke sumpora nakon maceracije.

- Naša je filozofija da u vinu postoji samo jedan sastojak, grožđe, nema dodavanja ni vode, ni šećera, ni kiseline – kaže Evgenij koji vino stvara poslednjih pet godina.

 Šardone je fermentisao u velikim hrastovim buradima, rizling fermentiše u plastici a posle kratke maceracija sa peteljkama deo ide u stari barik, a deo u tank da zadrži svežinu. Probaj muskat, probaj pino, viče neko iz gomile, ali svako je vino hit. Nefiltrirani, mutan sovinjon četiri meseca macerira u tanku, 10% vina u bariku, dok je izbalansirani muskat delom bio u drvetu. Pinot Noire 2020 je fermentisao u inoksu, celi grozdovi bez kontrole temperature a posle godinu dana u vrlo starom bariku izašao je svež i blistav na sunce. Merlo Oblako Šamov promoviše za drugara, zemljaka.

Wine Vision 2023 119

Vremena je sve manje, a puno je noviteta Probus Vineyards vinarije Milorada Miloševića. Premijere su tradicionalni penušavac Perspective 2018 odležao tri godine na kvascu, novi pet nat od tamjanike Impossible sa 11,5% alkohola, kao i nove etikete Magis 2018 i savršeno pitki Traminac 2019.

Iako Porta postoji u Rečkoj kraj Negotina već 13 godina tek sad primećujem dobar roze od merloa, šardone, sovinjon, merlo sa malo kabernea. Takođe sam pre 5-6 godina rekao Budimiru Sokoloviću, vlasniku male ohridske vinarije Sveti Kliment kako će njegovo „crno ohridsko“ za pet godina biti još bolje pa me sad zove na štand da se uverim koliko sam bio u pravu. Dopada mi se i Ohridsko roze 2019, jedinstvenog sastava pamid-smederevka-r’kaciteli.

Wine Vision 2023 247

Adora iz Dobre Vode kraj Jagodine dobila je zlato za čisti Cabernet Sauvignon 2018 a njihov roze koji će sad u prodaju je u Srbiji neočekivan blend sira-grenaš-kaberne. „Bratska“ vinarija Vinis iz istog mesta donela je novu 2018 berbu nadaleko čuvenog Merlot vina koje će oduševljavati narednih 20 godina. Bar.

Još jedno penušavo osveženje je pet nat Jara 2022 vinarije Ivanović čuvene po prokupcu koji dominira i u novoj verziji kupaže No. 1/2, baš kao što tamjanika priča priču u sortnom belom vinu barrique No. 3/4.

- Jara je sinonim za srpsku reč žega što doziva da se ovim vinom osvežite – veli Nadežda Ivanović priznajući da je penušavu kupažu prokupca, tamjanike i žilavke sa 13,5% alkohola pila tokom čitavog leta.

Wine Vision 2023 145

Nažalost žilavke više neće biti, objasnio je Ivan Ivanović. Loša godina uslovila je da vino bude od malo merloa, prokupca, tamjanike, srpskog bojadisera. Žilavke je bio zapušteni stari vinograd samo 20 čokota pa su ga povadili. Inače, prva organska „polovinka“ (No.1/2) biće iz sjajne berbe 2021, a sad je na redu 2019.

Vrhunski probus, kućna kolekcija, došao je iz vinarije Mrđanin, a Vinarija Manastira Fenek dokazuje da je novo ime u sferi manastirskih vina visokog kvaliteta. Žuljevite ruke oca Nektarija garancija su za Pinot Noir 2021, Merlot 2020 i Cabernet Sauvignon 2019 koji sazrevaju u srpskom hrastu. Pino je sjajan, napravili su tri barika a Nektarije tvrdi da sa tom sortom u vinogradu odmah ispod manastira, gle čuda, ima najmanje problema.

- Nešto mu kod nas očigledno prija - kaže uz osmeh.

Wine Vision 2023 609

Vinarija udaljena svega pola sata od Beograda trenutno radi oko 10.000 litara, radili su i više ali smanjuju kako bi uhvatili priključak sa realnom prodajom koja će sigurno skočiti sad kad je Merlot osvojio zlato. 

Slikar i vinar Đorđe Kolarov iz Sremskih Karlovaca, vlasnik vinarije Art et Vinum je napravio verovatno jedini bermet koji je do sada dobio srebro na Decanteru dok je ovde osvojio dva srebra i jednu bronzu za tri bermeta. Srebrni Bermet Crveni 2022, koji je prošle godine trijumfovao na OB Wine Vision već priprema za novi nastup u Londonu, a slede ga dve bermet Meduze, crvena i bela.

Ove 2023. godine ispred njegovih bermeta je samo onaj vinarije Veritas Ćuković. Šampion Bermet Crveni 2021 od sorte merlo dokaz je brzog uspona ali i vrednog rada u vinariji na putu do Stražilova.

Wine Vision 2023 512

Da se traminac Uncensored vinarije Bikicki odavno pretplatio na šampionske titule u oranž kategoriji sasvim je jeasno. Takođe ne čudi ni zlato za oranž Gewurztraminer 2021 vinarije Kamnik, i oni su ovde poslovično na vrhu a platina za Cabernet Sauvignon Ten Barrels Reserva 2020 još je manje iznenađenje, baš kao i trofej za najvinariju Severne Makedonije.

Još manje zbunjuje platina i pobeda Trijumf Noir Aleksandrović, vrhunskog tradicionalnog penušavca, što bi rekli „za male pare“.

Ali iznenađenje je svakako trijumf u roze kategoriji mlade niške vinarije 100 Žena za elegantni roze od merloa. Vrhunski dokaz rodne ravnopravnosti, ili sjajnoj teroara za merlo što je vinarija Izba odavno dokazala? Ne znam, ali znam da je vreme da idemo kući. I samo još jedna priča sa OB Wine Vision vinskog festivala.

Wine Vision 2023 359

Verovatno najzanimljiviji trenutno kaberne fran u čašu mi je usuo skorašnji poznanik Slaviša Lakićević iz Leposavića. Vrani Corvus (gavran) 2021 kaberne fran Lakićević je 18 meseci proveo u tri nova francuska barika uz jedan korišćen.

- Čim je završio fermentaciju videli smo da će biti veliko vino pa smo ga ubrzo ubacili u novu burad. To je takvo vino, odmah vidiš potencijal i da ima neko čudo u njemu – objašnjava autor .

Priča zapravo tek tu počinje. Jedan od mladih Rusa kojih je sve više na vinskoj sceni Srbije, oduševio se vinom, zapeo da ga odnese kod Ludovika Antinorija, ikone svetskog i toskanskog vinarstva prisutnog na manifestaciji. Slaviša se nećka, neće da maltretira čoveka znajući koliki je tamo red obožavalaca željnih da se upoznaju sa Ludovikom. Ali Rus navalio da odnese fran, da onaj proba.

Wine Vision 2023 094

Kad se vratio, prenese poruku Antinorija, nešto tipa: „Ovo bih vino pio, nikada nisam probao bolji kaberne fran izvan Bolgerija, ali ako želite da se dopadne i normalnim ljudima treba mu dodati nekih 5% merloa“.

A onda pola sata kasnije stiže druga poruka, kako želi da razmene boce. Slaviša ode, odnese vino i kaže da želi da ga pokloni jer to nije pošten biznis pošto Lakićević vino košta 50 a Antinori 700 evra. „U redu“, kaže legendarni vinar, „nema problema, ali onda obavezno dođite kod mene u goste da probamo sve etikete kaberne frana i pritom vidimo kako će se ovo vaše vino ponašati u narednih šest meseci“.

Wine Vision 2023 468

Mada, kakva je ekspresija i potencijal Gavrana, može već sad na tržište a onda da stoji u boci koliko god hoćeš.

I to je bilo to za ovu godinu od, meni se činilo milion izlagača. Za četiri naporna dana jedva da sam ih delić upoznao, a onako ozbiljno, tek po kojeg. I malo me je zbunio posle u tramvaju jedan čuveni slovenački vinar koji reče: „Onaj prvi OB bio je otkrovenje, iskreno se nadam da će naredni biti bolji“.

Zbog čega, možda zato što nije bilo ozbiljnog masterklasa o vinima sa što manje intervencije, tkz prirodnim vinima. Moguće je i to.   |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi