Potrkanjski Tribulus na sceni

Potrkanjski Tribulus na sceni

Očaravajućeg voćnog mirisa, osvežavajuće zelene boje, na tržište stiže suptilna i specijalna rakija od grožđa Tribulus Potrkanjski vinarije Jović, sa posebnim organskim začinom „za muškarce“. I ne samo njih…

Tribulus je dobio naziv po biljci tribulus terrestris čiji sastav prirodno stimuliše proizvodnju testosterona. Koristi se u medicini još od antičkih vremena na šta ukazuju bezbrojni prikazi na Internetu.

 - Ideja da ovo bilje ukrstimo sa našom rakijom došla je slučajno. Svrljig, udaljen tridesetak kilometara od nas je centar travarstva i tu je oduvek poznato da mladi momci kada imaju neki problem odmah trče kod baba: Daj, kuvaj te čajeve! Čajeve koji su na neki način pomagali kod nekih od tih problema – uz osmeh objašnjava Saša Jović, jedan od vlasnika organske vinarije Jović u Potrkanju kraj Knjaževca. –Tako ide priča, a ja ne znam koliko je to tačno.

No budući da mu je bilje u nekom trenutku došlo do ruku, poželeo je da vidi kako će macerirati u rakiji od grožđa. Rezultat je bio veoma lep ukus pa je krenulo eksperimentisanje, ukrštanje sa drugim biljem, prvenstveno onim koje je prijatno za stomak i čitav probavni trakt.

- Na taj način Tribulus kao sekundarnu osobinu ima da smiruje želudac, čitav probavni trakt. Inače, kod nas se ova biljka zove Babin zub – dodaje Jova Jović.

malca vinarija 387 1484
Potrkanjski vinski umetnici sad i u sferi grožđanog soka sa mnogo više alkohola, braća Saša i Jova

U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini smatra se da Tribulus hrani i neguje polno tkivo te se koristi kod urogenitalnih problema, a od sedamdesetih godina prošlog veka sovjetski su bilderi promovisali upotrebu i na Zapadu. U kontrolisanim eksperimentima potvrđeno je značajno dejstvo tinkture biljke na nivo testosterona kod malih životinja a samo zanemarljivo i potpuno u okviru standardnih vrednosti i povećanje hormonalnog nivoa kod ljudi… veli Wikipedija.

- Šta je suština, – vraća nas Saša Jović u priču - dugi niz godina smatralo se da je to endemska biljka koja raste isključivo na Staroj planini ali se ispostavilo da nije. Međutim svejedno je retka i kad smo otkrili njena svojstva i dalje je koristimo baš odande. Prvenstveno što je organska jer je i naša vinarija tog opredeljenja od kada smo u novembru 2022. dobili sertifikat za grožđe, dok bi za vino trebalo do kraja ove godine. Greškom smo se vezali uz Ecovivendi sertifikacionu kuću koja se nije registrovala za vina već samo za vinograd. Čekamo sad da osvoje akreditaciju kako bi mogli i naša vina da akredituju.

Šta je suština čitave priče? Velika količina testosterona ide na mišićnu masu i gotovo svi sportisti u svetu kada su na fizičkim pripremama koriste Tribulus u tabletama jer on nije anabolik i ne spada u nedozvoljena sredstva. Mnogo je zanimljivih priča o ovoj biljci sa raznih kontinenata, i naravno da postoje tablete pod istim imenom koje podstiču potenciju, ali rakija Tribulus nije nikakav trenutni medikament već nekakva dejstva na polju podizanja testosterona može eventualno iskazati tokom duže upotrebe.

malca vinarija 387 1484
Organski vinograd savršeno prebrodio godinu, kaže Jova Jović

Specijalna voćna rakija Tribulus jačine 42% vol, već u cisterni predivno miriše a na police ide u ukusnoj ambalaži sa jednostavnom etiketom koja bojom potencira herbalnost i svežinu. Najmlađa loza koja je ušla u kupažu stara je tri godine ali u blendu ima i one po 15 godina odležale. Gutljaj ostavlja dojam koji je negde na putu između loze i komovice ali je zasigurno vrlo aromatičnog mirisa, svilenkasta i pitka gde lepo obloži nepce.

- Neki napisi tvrde da Tribulus povećava i libido, prvenstveno kod žena. U litru rakije imamo 8,5 grama biljke pa ako tableta za potenciju sadrži jedan gram, tri čaše rakije zamenjuju dosta toga. U svakom slučaju širi oči onima koji slušaju priču o njemu – smeje se Saša. – No jako je prijatno da se popije čašica na kraju radnog dana kad je čovek umoran. Bukvalno nekako umiri, ne samo stomak već čitav organizam.

Cena Tribulus rakije u maloprodaji biće oko 25 evra za pakovanje od sedam decilitara, a Jovići najavljuju i rakiju od muskat hamburga sa snažnim mirisom sorte koja je u pripremi.  |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi