Teodos, najsevernija jagoda Srbije

Teodos, najsevernija jagoda Srbije

Boje starog zlata, raskošnog tela i aromatske završnice sa baroknim vinskim ukrasima, u Surduku je 2021. godine u vinariji Teodos rođena Jagoda, najsevernije vino od te sorte. I ne samo to, Zoran Teodosijević, vlasnik vinarije, tvrdi da je to verovatno prva 100% jagoda na tržištu.

Iza fasada nekoliko uzastopnih ušorenih kućnih brojeva smestila se vinarija čiji sastav vinograda unapred otkriva filosofiju vinara da se bude samo svoj, da se bude poseban. Od kapija, pa sve do surduka (provalije) što se direktno ruši u Dunav, nalazi se već poprilično savršeno obrađen vrt-livada prošaran hedonističkim detaljima tipa bazen ili koncertni podijum, pa i artističkim elementima.

Teodos vinarija 32 939

Tu je negde i vinarija projektovana za oko 25.000 litara, dok se na pet hektara prostiru sorte krokan, traminac i jagoda. Ima i mlade tamjanike, sanđovezea, muskat hamburga i otonela, ali portfolio Teodos za sada prepoznaje samo one tri prve bele sorte.

- Pre šest godina posadili smo prvo traminac, meni najdražu sortu. Potom muskat hamburg, onda krokan, pa 2018. jagodu. Sad smo dodali još puno krokana i jagode, kao i muskat otonel koji mi je prvi na listi iza traminca.

Teodos vinarija 69 944

Jagoda 2021 zahteva savršeno temperiranje, kada je previše hladna izgubi veći deo aromatike, sva se pretvori u ozbiljnu strukturu. Kada se zagreje u čaši, približi se stanju koje su u ovom slučaju vinski konsultanti „na daljinu“, Nikola Biorčević i Marko Malićanin nazvali: „Ovo vino niko neće hteti da oceni jer će biti ubeđen da ga je vlasnik veštački aromatizovao“.

 Kad je prvi put probao jagodu kod vinara Koste Botunjca u Župi, Zorana Jagoda nije apsolutno impresionirala, ali...

- U nekom trenutku Kosta ode do vinograda, donese jedan grozd. Probam zrno i noge mi se odseku. Te sam se noći zaljubio u grožđe istog imena kako se zvala i moja majka Jagoda.

Teodos vinarija 39 940

Što se ekspresivnosti njegove Jagode tiče, Teodosijević smatra da je tajna u tome što ne radi preševinu već samo samotok. Iz prve berbe 2021. napravljeno je nešto manje od 1.000 boca a sad je u tankovima druga berba koja se domaćinu čini mnogo ukusnija. Nije tako napadna na mirisu jer su je kraće macerirali.

- Kad smo proizveli  prvu jagodu, nismo znali šta smo dobili pa smo otišli u Beograd i kupili sve postojeće jagode na tržištu, ukupno dve. Onda smo seli, degustirali uz pačije grudi i oduševili se našim vinom. Jedina zamerka u tom trenutku je bila da smo gađali šećere i za trun promašili kiseline što nije bio slučaj 2022. godine.

Teodos vinarija 27 937

Fantastična berba mada je bilo nevreme. U doba cvetanja jagode krene severac pet-šest dana pa pošto je samooplodna u gornjoj polovini jedne table vinograda uopšte nemamo roda. A ono malo rehuljavog skinemo sa čokota. Jer znate, postoje ljudi koji proizvode „vina“ i vino, a moja je ideja da proizvedem vino. Trebaju i meni pare ali ne po svaku cenu, zato ćemo prošlogodišnji traminac kompletno da prepečemo. A ove godine? Ove godine se ne spašava berba, već se vinogradi spasavaju.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh