Levački vino fest, četvrti pokušaj

Levački vino fest, četvrti pokušaj

Tradicionalna kulturna manifestacija Prođoh Levač, prođoh Šumadiju bilo je sve što je najveći deo stanovništva znao o ovom blagorodnom kraju u samom srcu Srbije u kome su, to je dobro poznato, neki od najboljih vinograda uopšte, a sad će Levački vino fest održan u Rekovcu 28. maja po četvrti put, možda pokrenuti više interesovanja. Pogotovo kad ovo budete pročitali.

 Zahvaljujući pet decenija tradicije kulturno-umetničkog i etno festivala Prođoh Levač, za Levču se znalo tek toliko da postoji. Čak i sveznajuća Wikipedija nudi samo jednu rečenicu: Levač je oblast u centralnoj Srbiji, nalazi se između Juhora na istoku i Gledićkih planina na zapadu. Površina Levča je oko 350 km2 a u njemu se nalazi gradić Rekovac i 32 sela.

U svetu vina poznato je da iz Levča dolazi sjajna sirovina a da su se izdvojile samo tri vinarije u selima Oparić, Sekurić i odnedavno Lepojević. Bila je tu u Rekovcu i Vinarija Levač sposobna u zlatna vremena da proizvede tri miliona litara vina. Ona i danas postoji ali već godinama ne igra ulogu koju bi trebalo.

levacki vino fest 17
Manastir Kalenić decenijama pruža utočište manifestaciji Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

I nikom nije jasno zašto je ovaj kraj bio isključivo izvor grožđa za vina Šumadije i Župe, pa i mnogo dalje kad se zapravo nalazi na idealnom mestu da bude centar vinogradarsko-vinarske budućnosti Srbije. Zamislite samo nekakav Vinski institut Srbije koji bi se ovde ustanovio i povezao autohtonost Župe, obližnji kalemarski kraj Drenove i tradiciju i energiju vinara Šumadije. Pa gde bi nam bio kraj?

A krajolik kroz koji prolazimo je nadnaravno lep. Poslednji put, pre šest i više godina primetili smo raskošno zelenilo i blage padine, senovite i bogate rastinjem ali nekako zaboravljene. Pomislili bi, eh kad bi se ovo sredilo kao što je to urađeno u kontinentalnoj Istri gde je vožnja kroz slične predele ravna bajkovitom doživljaju. No sad je utisak upravo takav. Netaknuta priroda, solidni putevi koji prate tokove reka, a bezbrojne stranice brda perfektno isparcelisane i obrađene. Sve zapravo podseća na bogatu zelenu sliku prirode gde se vinogradi šepure do kraja vidokruga na nadmorskim visinama između 250 i 500 metara. Još samo neka atraktivna ponuda da se nađe i litijum da se ne nađe…

Za atraktivnu ponudu prvenstveno se potrudila već poznata vinarija Lastar iz Sekurića izgradnjom impozantne vinske kuće u Moravskom stilu, jednog od najlepših vinsko-turističkih zdanja Srbije do kog vodi tek završeni asfalni put. Grade se bazeni u brdu, osmišljavaju turistički kapaciteti a čitava priča ugnjezdila se u nekih 27 hektara vinograda gde se novi zasadi od 2,5 hektara tamjanike bojom jasno ističu.

levacki vino fest 1
Toma Vinopedija Ivanović i Goran Mitrović (Lastar)

Goran iz Lastara već jasno vidi planinarske i biciklističke staze koje će doneti novu viziju Levča, baš kao što Marija Miletić iz vinarije Miletić iz Oparića impresije rođene iz ovih predela slaže u sopstvenoj liniji vina Impresija, u kojoj Tamjanika u potpunosti opisuje bogate arome prirode i ekstrakte svežine rečnih tokova, te hladovine sveprisutnog zelenila. Uz požrtvovanu ekipu Turističke organizacije Rekovca, Suzanu Radenković i Nenada Nešu Filipovića, i pomoć Opštine Rekovac ovi mladi ljudi napravili su pravo malo čudo od Levačkog vino festa u hotelu Levač ove godine.

levacki vino fest 23
Marija Miletić, tehnolog i vlasnik vinarije Miletić

Zaslepljeni lepotom krajolika prošaranog belim cvetovima zove i trešanja što sazrevaju lagano, baštama punim cveća, smokava pa i palmi, okasnili smo da odslušamo naučno predavanje o autohtonim sortama i proizvodnji vina u malim vinarijama u poljoprivrednoj školi koje je otvorilo festival lepo zamišljen. Ispred hotela brojni beli šator-baldahini i već spremni instrumenti a u holu hotela više od dvadeset većinom vrlo poznatih srpskih vinarija, te veliki broj proizvođača kolača, sira, mesnih prerađevina. Ali avaj, to je samo ono što je ostalo od prvobitne zamisli da se vina sipaju u enterijeru a u eksterijeru uživa uz prigodan umetnički program. No snažna oluja tokom noći odnela je šatore i sve ispretumbala a samo velikim naporima stvari su dovedene u relativno normalno stanje. Ispred spremnog folklornog ansambla i raspevanih pevača predsednik opštine Aleksandar Đorđević otvara manifestaciju dok episkop šumadijski Jovan blagoslovi prisutne. Kreće razigrano kolo, lepi glasovi uspinju se uz obližnje padine, ali i prve kišne kapi nošene hladnim vetrom ne daju mira. Posetioci brže-bolje kreću da istražuju vinsku ponudu u Sali hotela.

levacki vino fest 10
Glava vinarije Bora sa decom: Borivoje Bora Antonijević, tehnolog Aleksandar, Marija Antonijević i Radmila Jelačić

Ukratko, očigledno je da vinska kultura napreduje iz dana u dan. Gužva je velika, stoji se bukvalno u redu kako bi se došlo do sledećeg izlagača ali svega ima što je potrebno: i kibli, i leda i vode i spitera. Organizatori su zaista privukli vrhunsku ekipu, tu su kragujevački Art Wine, fruškogorski Erdevik, Cilić, Doja iz prokupačkog kraja, Magaza, Temet, već pomenuti Lastar i Miletić, pa osvajač zlatne medalje za frankovku u Mađarskoj, Vinarija Bora iz Lepojevića. I još mnogi drugi pri čemu vinari nisu štedeli da donesu najbolje što imaju. Uzvici odobravanja uz svaki gutljaj prijaju uhu dok napolju čuveni pevač Novica Urošević praćen muzičarima pod udarima kapi profesionalno odrađuje svoj zadatak za ukupno nakoliko najhrabrijih ljubitelja pesme.

U jednom trenutku nestaje čaša, moramo sačekati da se operu i donesu što je samo znak neočekivano uspešne manifestacije i broja prisutnih. Nema ljutnje, uostalom kažu: treća – sreća. Prema onome što smo čuli, ovo četvrto izdanje Levač vino festa, ne samo da je uveliko nadmašilo prethodna, već je ekipa zaslužila orden za upisivanje levačkog kraja u vinsko središte Srbije gde mu je i mesto. Ne još na nacionalnom vrhu, ali upravo tamo gde se rađa interesovanje, što bi vinskim rečnikom rekli – ima potencijal za velike stvari.

levacki-vino-fest-14.jpg
Novitet iz vinarije Magaza, Merlot 2018

Konkretno, između ostaloga vinarija Magaza iznela je novitete Merlot 2018 iz buradi od 500 litara koji već sad najavljuje kako će za dve godine biti hit ali i sveže vino Tamjanika 2021, divno, meko i cvetno uz visoke sočne kiseline. Kraljevska vinarija sa Oplenca očarava lepim belim burgundcem 2020 dok je Cabernet Sauvignon 2019 pun potencijala. Fina slast nešto manje od tri grama šećera ukomponovana je u telo dok su arome voća jako zrele i sočne. Da je još trun svežine, vino bi bilo vrhunske kategorije.

Ko je nije do sad probao, Morava 2020 Cilić iz ukupno treće berbe ove sorte biće veliko iznenađenje. Radi se svega hiljadu do dve hiljade boca, a divno balansirano vino odležava na talogu dajući upečatljivu završnicu. Zlatasto-zelenkastu Moravu 2020 nudi i župska vinarija Ćosić čija je Jagoda 2021 ekstremno pitka i osvežavajuća baš kao i sočan Marselan. Visokih kiselina, iako je iz nešto kasnije berbe, i sa jakim začinskim notama dolazi iz nove vinske zvezde vinarije Agatija. Čuveni Cabernet Franc 2017 vrhunskog kvaliteta nisu doneli jer ga više nemaju pa se tešimo uz Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc iz inoksa ta kaberne iz berbe 2016 koji se barikira i po 40 meseci.

levacki vino fest 29
Gde su vinski vitezovi tu je muzika i vino. Novica Urošević je zapevao, sad kiša može da počne

Župljani Braća Raškovići naširoko osvajaju laganim roze vinom od merloa dok specifičnu tamjaniku 2019 nalazimo u bocama Bela Kap vinarije Živkovića. Iz vina koje poseduje neobičnu čvrstinu izdvajaju se jake muskatne note u dugoj završnici a zapanjuje podatak da ovo vino ima čak 15,2 alkohola koji se uopšte ne primećuju. Za one koji vole više svežine tu je druga Bela Kap, mineralna kupaža italijanskog rizlinga sa svega 20% tamjanike i blagom prijatnom gorskosti.

Ispričali bi vam još ovih priča ali u čitavu halabuku upada orkestar i podiže dodatno raspoloženje pa i buku do plafona. A sa mečkom (kontrabas), zna se, ne vredi se svađati.

Da rastanci mogu biti lepi uverićemo se sledećeg dana koji započinje posetom legendarnom manastiru Kalenić gde nam igumanija Nektarija otkriva brojne tajne, a na čijem će se posedu krajem jula održati još jedan nastavak priče Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Vinarija Bora u originalnom porodičnom ambijentu domaćinstva iz ovog kraja gde bukvalno sloga kuću gradi je vinarija koja krije brojne tajne, možda i sedam generacija vinara. Ogromni betonski bazeni za rakiju i stari kazan na ložištu samo su recidiv iz rakijske prošlosti Srbije dok savremeni tankovi, barici i mlad tehnolog pričaju neku novu priču. No i ta nova priča oslanja se na stare vinograde na položaju Predaovac u koje odlazimo da vidimo čokote frankovke stare šezdesetak godina sa kojih dolazi Frank, zlatom nagrađeno vino.

levacki vino fest 6

Potez Preradovac nosi naziv po ženskom manastiru kraj koga se vekovima gaji grožđe. Manastir koji sa svojih pet druga vodi igumanija Tekla upravo je zasijao punim sjajem jer je izgrađen divan konak. Belinom blista u beskrajnim zasadima vinograda koji se prostiru na sve strane. Manastirski vinograd u zakup je uzela vinarija Lastar a u neposrednoj blizini, sa druge strane brda su vinogradi Marije Miletić. Uživamo u pogledu sa prostrane terase laganog letnjikovca za srećnike koji posete ovu vinariju leti. Desno na vrhu brda su možda najviši vinogradi sorte kaberne sovinjon u ovom kraju na koje su Miletići veoma ponosni. Iako je njihova vinarija u Opariću već dostigla kapacitet od nekih 100.000 litara, jagma za njihovo grožđe među poznatim srpskim vinarima je i dalje velika i odatle se snabdevaju. Udara li ovde grad, zanima nas?

levacki vino fest 18
Srca puna zadovoljstva, domaćini iz vinarije Bora, Suzana i Neša iz TO Rekovac (u sredini) i gosti

- Od kada smo obnovili manastir Preradovac grad više ne udara – tvrdi uz osmeh Marija čija je uloga u ovogodišnjem Levač vino festu zbilja velika. - Kad se učini da će biti nešto, mati ide, udara u manastirsko zvono i rastera oblake. Šalu na stranu ali stvarno tako ispada. Priznajem, sve što smo oko vinskog festivala do sada radili nije imalo težinu. Prve tri godine nekako stidljivo sve dok sad konačno nismo rešili da napravimo ozbiljan vinski događaj. Potrudili smo se maksimalno, izdvojili vreme i energiju jer nam je ideja bila kako ovde ima puno dobrih vinogradara i samo ih treba usmeriti da jednog dana postanu i dobri vinari. Zbilja mislim da Levča odavno zaslužuje mnogo veći broj vinarija.

A kao začetak te neke nove vizije i očuvanja tradicije, iz vinograda manastira Hilandar doneseno je šest čokota i posađeno kraj tri manastira. Uz božju pomoć i ljudsko znanje, budućnost Levča ima šansu.    |

Tajna iz Komune

Iako je među izlagačima bila najavljena i iriška vinarija Komuna, roze vino zanimljivog imena Rozle i to jedino na štandu nas je iznenadilo. Intrigantan je i natpis na etiketi: Nije sve tako crno, nešto je i rose… Pritom, to vino povremeno preleće preko naših glava.

levacki vino fest 2

Vino jeste rađeno u vinariji Komuna i iz njihovih je vinograda ali je reč o podbrendu, vinu Nataše Dimitrovske koja je autor intrigantne etikete.

- Krenula sam sa pričom Komune kao jedan od komunalaca. Zapravo je moj udeo uglavnom crvenih sorti kaberne sovinjon i kaberne fran na nekih 4,5 hektara u samom centru vinograda od ukupno 23 hektara. Za taj deo se kaže da tu postoji posebna ruža vetrova, ali ja nisam bila vinar već sam se u Komuni bavila nečim drugim. Posle šest godina svako od nas se na neki način preorijentisao da radi nešto svoje a dok je vladala korona osetila sam i ja potrebu da načinim nešto drugačije. Uradila sam etiketu, dopao mi se slogan, imao je efekta pa sad već radim i drugu. Razmišljam o nekakvoj rezervi, penušavcu, videćemo. Rozle sam prve godine radila od frana, sad od kabernea, malo eksperimentišem. Ali zaista sam htela da imam tu neku lajt varijantu jer je došlo vreme kad se živi od danas do sutra pa treba biti malo „light“. I toliko je ovo vino lajt da ga je ulistala i Air Serbia pa sad leti visoko iako brend još nema ime. Samo Rozle…

Foto: Toma Ivanović, TO Rekovac 
nazad na vrh

Srodni tekstovi