BeoWine na raskrsnici

BeoWine na raskrsnici

Ovogodišnje izdanje vinske izložbe BeoWine u okviru Međunarodnog sajma turizma proteklo je prilično u senci velikih i luksuznih salona vina sa krajnje zanimljivom regionalnom i svetskom ponudom koji su se održavali u Beogradu i Novom Sadu tokom marta.

 Odsustvo poznatih većih srpskih vinarija ali i šire ponude iz regiona rezultovao je slabijom posetom što je svakako šteta zbog manjih proizvođača koji uvek imaju šta da ponude bilo da su okupljeni kao klaster šumadijskih, vojvođanskih ili vinara sa krajnjeg juga Srbije. Ali su zato veliki i atraktivno opremljeni štandovi Rubina, Plantaža pa i vinara iz BiH imali dosta toga u ponudi.

Prolećno i poletno, u okruženju veštačkog zelenila i uz zvuke gudačkog kvarteta te velikog broja VIP gostiju i promoterki Rubin je proslavio premijerno prikazivanje nove dvostruko barikirane linije Double barrique sa neobičnim, mladalačkim etiketama koje vizuelno nude zrele cvetove uz izvesnu dozu crnog humora. Vina od sorti kaberne sovinjon i sovinjon blan, oba sa 15% alkohola i dodatno barikirana u buradima u kojima je odležavao Rubinov vinjak naišla su na odličan prijem prisutnih.

plantaze

Crnogorske Plantaže su obradovale iskusne ljubitelje vina takođe premijerno prikazanim novim vinima iz linije Stari Podrum. Uz već čuvene kupaže, vranac, bilo je moguće probati novitete sa braonkastom i plavom etiketom, izvanrednu kupažu vranca i peti verdoa Stari Podrum Cuvee Terroir 2018 koja se već okitila zlatnom medaljom na Mundus Vini, te sortni Stari Podrum Merlot 2018 srebrni sa istog nadmetanja u Nemačkoj.

Nama je posebnu pažnju privuklo vino još bez etikete i očigledno nefiltrirano, veoma mirisno i visokog ekstrakta te prepoznatljive egzotične završnice protkane mineralnošću. Reč je o pino blanu iz berbe 2021 koji inače čini vrhunsku etiketu Pro Anima Pinot Blanc Plantaže ali ovo je jedna malo drugačija priča koja će ići paralelno pod istim nazivom i sa malo drugačijom etiketom. Na pitanje da li će vino ostati nefitrirano jer zaista pruža pun otisak sortnosti i teroara, kažu nam da se o tome razmišlja ali da će najverovatnije to biti odrađeno.

jungić

Da iz Bosne i Hercegovine dolaze sve bolja vina mnogo je dokaza na štandu ove grupe proizvođača. Uz tradicionalno izvanredna i tražena hercegovačka vina Podrumi Vukoje 1982 i manastirske vinarije Tvrdoš, posebnu pažnju privukao nam je Vranac Selekcija 2011 sa oznakom bronze sa Decantera male vinarije Anđelić kao i bogati portfolio banjalučke vinarije Jungić.

Iako je bilo i raznih drugih noviteta poput vina beli Akcent, dugonajavljivane bele perjanice Ateljea vina Šapat, ili zanimljive linije vina fudbalskih šampiona iz Italije, čini se da je osim lepo uređenih velikih štandova moćnih proizvođača vina ali i rakija, neophodno dodati još koncepcijskih atrakcija kako bi BeoWine opstao u godinama koje dolaze.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi