Velika zlata malih srpskih vinarija

Velika zlata malih srpskih vinarija

Ova godina donela je veliki broj nedovoljno u javnosti poznatih vinarija iz Srbije koje su osvojile izuzetno značajne nagrade na međunarodnoj sceni, prvenstveno na Balkans International Wine Competition (BIWC)  koji je ove godine održan u Skoplju.

Evo mali podsetnik na baš te uspehe koji su u suštini za razvoj vinske scene možda i značajniji od onih ostvarenih u velikim vinarijama.

Trofej za najbolje organsko vino Balkana na BIWC 2021 osvojio je sa vinom Tamjanika Selena 2020 Branislav Bane Anđelić, vlasnik garažne vinarije Plavinci nadomak Grocke. Pionir u uzgoju sorte regent, veran panoniji, upisao se u istoriju srpskog vinarstva ovom barikiranom organskom tamjanikom za koju je grožđe došlo iz vinograda njegovog kolege Mladena Vujića iz Stalaća.

1 plavinci
Branislav Bane Anđelić, vinarija Plavinci, prva sertifikovana organska vina nadomak Beograda

Istovremeno, najbolje oranž vino na BIWC bio je čistokrvni pino griđo Pinoranž 2019 vinarije Vinarium iz Banoštora. Za trofej je svakako zaslužna enološkinja vinarije Jelena Burmudžija:

- Za nastanak vina Pinoranž zaslužan je pre svega jedan nestanak struje pre mnogo godina kada je vino nekoliko sati ostalo u kontaktu sa pokožicom te je dobijeno nešto neobično, ali zanimljivo.

2 jelena burmudžija vinarium
Davni nestanak struje zaslužan za trijumf na Balkanu, enolog Jelena Burmudžija, Vinarium

Proizvodnja oranž vina u Vinariumu danas više nije nimalo slučajna i eksperimentalna, maceracija traje oko pet-šest dana i postupak se strogo kontroliše, a za visok kvalitet zaslužno je grožđe iznjihovoh vinograda na Fruškoj gori.

Vinarija Mrđanin osvajač je dvostrukog zlata za vino Probus 2018 na istom tom BIWC, što je ujedno i prvi veliki međunarodni trijumf za sortu probus, svojevrsna potvrda puta kojim je ova vinarija iz Sremskih Karlovaca krenula posvećujući posebnu pažnju novostvorenim domaćim sortama. Braća Đorđe i Aleksandar četvrta su generacija vinara, najzaslužniji za veliku ekspanziju vinarije koja je u kratkom roku više nego duplirala površine pod vinogradima. Na 16 hektara prvi su komercijalno pokrenuli proizvodnju probusa, dok je belo vino od sorte sila često rasprodato i pre izlaska na tržište. Stoga se podižu novi nasadi. Inače, na BIWC vinarija Mrđanin, osim za Probus 2018, osvojila je i zlatne medalje za Merlot 2017 i Rose 2020.

3 braća mrđanin
Sa probusom u svet, braća Mrđanin

Apsolutni pobednik ocenjivanja Novosadskog sajma 2021 sa velikim zlatom za vina Rose, Chardonnay i Palava, vinarija Komazec iz Inđije, ima već status redovnog sakupljača najznačajnijih vinskih trofeja širom Vojvodine, a ove godine obogatila ga je i zlatnim odličjima na BIWC. Posebno su se istakli mladi i sveži Rose 2020 i raritetna sorta Palava iz iste berbe. Na sajmu vina u Inđiji, njihov Bermet 2019 trijumfovao je u konkurenciji specijalnih vina kao samo jedno iz serije slatkih vinskih proizvoda Komazec koji nikada ne ostaju bez najviših odličja. U vinogradima kraj manastira Grgeteg uz druge internacionalne sorte i palavu kao potomka traminca i sorte miler turgau, na oko sedam hektara uspeva i karmenere.

5 radlović
Ne voli medije ali pravi odlična vina, Vladimir Radlović

Vinarija Radlović specijalizovala se za balkanske uspehe. Cabernet Sauvignon 2017 ove gotovo nepoznate vinarije iz Mokrina osvojio je prošle godine trofej za najbolje crveno vino Balkana na BIWC, da bi godinu dana mlađa berba to potvrdila još jednim zlatom ove godine takođe na BIWC. Uostalom, vlasnik Vladimir Radlović na drugim ocenjivanjima malo ili gotovo nikako ne učestvuje, ne voli medijske nastupe pa ni društvene mreže. Smatra da je vino ono što povezuje ljude. Vina radi od 2006. godine na tri hektara u zakupu, samo kaberne i šardone, a otkupi i mešto merloa. Godišnja proizvodnja je oko 15.000 boca što veruje da će vremenom uvećati. A da li se išta promenilo od kada  je osvojio trofej u Sofiji?

- Praktično ništa. Dve godine zaredom osvajam zlato što pokazuje neku konstantnost. Kad je dobra godina, kad osetite da je to to, onda u boci bude premijum varijanta, a tad kombinujem američki, francuski i srpski hrast.

Vladimir objašnjava da ne treba preterati sa držanjem u hrastovini i otkriva da mu BIWC posebno odgovara jer se ocenjivanje obavlja po australijskom metodu gde se sudije po tri-četiri puta susreću s istim vinom i daju različite ocene.

6 lakičević
Vinarija Lakičević sa Kosova svoja prva vina rasprodala u Švajcarskoj gde treba regulisati izvozno-uvozne dažbine. Isto važi za Beograd.

Zlatne medalje na BIWC za belu kupažu Oriolus 2018 i crvenu Merula 2018, te još jedno srebro, izuzetan su uspeh vinarije Lakićević koja u Leposaviću postoji od 2015. godine, ali je vina iznela na tržište tek 2020. godine. I dok je u zvaničnim mapama još uvek nejasno da li se kosovsko vinogorje i dalje vodi kao srpsko, na mestu gde su nekada bili vinogradi manastira Banjska sa leve obale Ibra, otac Slaviša i sin Luka Lakićević na 12 hektara organski rade grožđe i proizvode organsko vino zasad bez sertifikata u vinariji kapaciteta oko 40.000 boca.

7 vrt
Pesak Sivi doneo zlato na Balkanu, vinarija Vrt

Zlato na BIWC osvojila je i vinarija VRT iz Riđice sa vinom Pesak Sivi 2020. Poznata i po jedinstvenom penušavcu od sorte žuti muskat, najnagrađivanija vinarija sa područja Zapadno-bačkog okruga i Sombora nije nova ni po pitanju međunarodnih priznanja. Belo vino Cuvee već je bilo srebrno u Beču na AWC, a sortni pino griđo u Sofiji. Radoslav Tripković i supruga Gabrijela gaje bele sorte na tri hektara peskovite zemlje gde su kasnije dodali frankovku i najavili sadnju kadarke. Proizvode i specifično vino VRT Grigio, kombinaciju bermeta i vermuta.

8 valčić sam
Vinarija Valčić – etiketa jedna ali duplog zlata vredna, Uroš Valčić

Čitavih 93 poena uz dvostruko zlato za Cabernet Sauvignon 2017 vinarije Valčić na međunarodnom takmičenju Muvina 2021 u Slovačkoj predstavlja veliki uspeh srpskog vinarstva, a pogotovo male vinarije Miroslava i Olivere Valčić u selu Gvozdenović nedaleko od Uba. Jedina etiketa koju proizvodi Miroslav, inače profesor na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, je kupaža kabernea sa 20 procenata merloa. Ukupno tri hektara vinograda je posađeno pre 13 godina, a u proizvodnju je uključen i sin Uroš.

9 BLAGOJEVIĆ MORAVA
Nova morava na velikoj sceni, vinarija Blagojević

I Šumadija ubacuje svežu vinsku krv u igru, kako po imenima, tako i sortno. Morava i probus, još dva zlata za Srbiju na Balkanu osvojila je vinarija Blagojević smeštena u Kopljarima između Venčaca i Aranđelovca. Na osam hektara Goran Blagojević sa dva sina i ćerkom održava vinsku tradiciju koja datira iz 18. veka, uzgaja najradije autohtone sorte kao što su morava, prokupac i probus. Ima i merloa, a tamjanika i oba kabernea posađeni su skorije. Na BIWC su zlatnim sjajem zasijali Morava 2019 i Probus Barik 2018.

10 cukundeda

Daleko manje šumadijske vinske tradicije poseduje nova vinarija Matijašević iz Orašca, ali se o smederevci Belina 2019 i prokupcu Čukundeda 2019 odležalom u bačvi već uveliko priča. Pogotovo od kad su se na ovogodišnjem BIWC te etikete okitile zlatom.

Dumo je mala fruškogorska vinarija osnovana pre deset godina koja proizvodi isključivo vino od sorte pino noar. I kiša medalja ne staje. Za Pinot Noir iz berbi 2017 i 2018 osvojena su dva zlata na ovogodišnjem BIWC, berba 2015 dobila je srebro na Decanteru 2017, dok je Pinot Noir 2017 osvojio bronzu godinu ranije, a Pinot Noir 2016 zlato na BIWC.

14 grumen

Vinarija Grumen jedna je od retkih u Srbiji gde se uzgaja i pravi sortni pti verdo. Grožđe dolazi s vrhunskih položaja Fruške gore kraj manastira Vrdnik, a na BIWC su zlatne medalje dobila njihova vina Sauvignon Blanc 2019 Grumen i Petit Verdot 2019 Grumen.

Pažnju ne privlače samo dobri rezultati sa BIWC. Mnogo lepih iznenađenja stiglo je i sa Nacionalnog ocenjivanja gde su se posebno istakla imena poput vinarije Vučurević sa ubedljivim trijumfom grašca Belo 2017 u oranž kategoriji, ili Jović Fantastika sa zlatom za vino od crne tamjanike i malo začinka Tamjanika barrique 2019.

12 orange vučurević
Nacionalni pobednik u oranž klasi, Belo Vučurević

Ogroman je uspeh postigla i mlada vinarija Šukac čiji je grašac Italijanski rizling 2020 osvojio zlato kao drugo najbolje belo vino Srbije od lokalnih sorti. Vlasnik vinarije Aleksandar Savić primio je zlatne medalje i za vina Sauvignon Blanc 2020, te Merlot Barrique 2017 kome je veliko zlato izmaklo za jedan poen.

I negotinska vinarija Mikić sa najbolje ocenjenim pinoom Srbije i zlatom za Pinot Noir 2015 potvrdila je kvalitet najavljen u Beču na AWC 2017 kada je Cuvee 1 2013 ove vinarije koju iz Austrije vode supružnici Mikić osvojio zlato.

13 mikić

Sve ovo govori da se kvalitet vina u Srbiji ozbiljno popravio i u manjim podrumima, što je izuzetno važno za ozbiljnu vinsku sredinu. A ovo je po svemu sudeći samo vrh ledenog brega, tačnije talasa manje poznatih vinara koji velikom brzinom pristižu već etablirana imena srpske vinske scene.   |

Foto: Arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi