Vino s ukusom mira

Vino s ukusom mira

Imao sam retku i neobičnu sreću da barikirano vino Chardonnay 2016 iz vinarije manastira Bukovo probam u trenutku kada se čini da se poznati svet ubrzano bliži kraju. Korona, sve snažniji tektonski poremećaji, globalna promena klime, zveckanje oružja, međunarodni terorizam, sveprisutna politika i raspad moralnih i društvenih  vrednosti pred nadolazeću ekonomsku krizu, dok se magnetni polovi menjaju, jaz između bogatih i siromašnih širi se a da mu se kraja ne vidi, i dok porodica jedva opstaje u svom tom ružnom karuselu.

Kažem sreću, jer je ovo vino upravo sve suprotno od prethodno navedenog i došlo mi je kao lek od brujanja svakodnevnice duboko u glavi.

Stres je svakako teška i opasna bolest koja vreba i utiskuje se kvarno u svakog. Ali i svuda oko nas. I ne bolujemo samo mi ljudi od stresa, boluju životinje, ptice, ribe, boluje čitava priroda pa i Zemlja naša nasušna. Ali u ovom šardoneu stresa nema. On je miran, staložen, pun te neke pozitivne energije utkane u raskošno bogato telo savršene harmonije.

vinarija bukovo 05
U manastirskom vinogradu

Da li se to oseća neko fino drvo u žutom i slasnom voću što bojama i ukusima oslikava one srećne jeseni kojih se sećamo? Da. Ima li sočnih kiselina u zlatnoj tečnosti što se cakli, bilo na zraku sunca ili treperenju sveće? Ima. Pretvara li se zreli voćni miris srpske sočne jabuke umočene u med, nošen sa 14% toplog alkohola u isti takav pitki ukus i baršunastu završnicu na kraju gde se nana i mrvice tek ulupanog putera osete tek nekoliko minuta kasnije? Pretvara se.

Kada uzmem gutljaj i zadržim ga na nepcu ne ostaje trag drvene bahatosti, niti se javljaju dunje, kruške, zelena polja i izgrickana vlat trave kako je opisuje pastir dok čuva stado. Ne. Već slika mene, tebe, nas, kako sedimo u gustoj šumi bukve na Bukovskom brdu odakle se dole u nizini, na zelenoj prostirci između Dunava i Timoka prostire Negotin. Istočna vrata Srbije, kolevka i bagrine, i začinka, i crne tamjanike. Tih autohtonih izdanaka što ih je uz game tokom filoksere pila vascela Evropa uzdižući Krajinu u vinska nebesa.

8 manastir Bukovo
Oaza mira, Manstir Bukovo 

A šardone? Može li se ovaj Chardonnay 2016 posle godinu dana odležavanja u manastirskom bariku danas porediti sa svetskim šardoneima najvišeg ranga? Može.

Jer ima on i nešto više od konkurencije. Sadrži u svojim molekulima mir. Mir Bukovskog brda, mir Očenaša što se zorom i noćenjem utkao tiho se penjući iz manastira, nešto više gore, ka vinogradima.

I baš kao što su sveti velikomučenici točili miro na radost stada, tako ovo vino toči mir svakim narednim gutljajem, svakom debelom svećom što se sliva niz zid čaše. I kada se kucnemo, sa maskom ili bez nje, umesto poznatog cin-cina, ovaj šardone aromatskim zvonom pozove na mir.

Ne, ne bih mu davao baš tolike moći, ali ako vas svaki mirisni poljubac ovog šardonea samo podseti na neophodnost mira, i stres će u vama nekuda oteći.

Barem dok ima vina u čaši.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi