Mlado vino iz starog podruma

Uzbudljiva vinska priča, Goradna Nijemčević i Ivana Ilić Uzbudljiva vinska priča, Goradna Nijemčević i Ivana Ilić

U jednoj maloj, zamišljenoj degustaciji IN vina, protrčao sam kroz leto i jesen, pa i zimu aktuelne godine!

IN Sauvignon Blanc 2019

Ne znam koji je dizajner radio etiketu IN sovinjona iz berbe 2019, ali je ubo u centar. Bez greške. Taj, s početka druženja veoma zelenkasti, herbalan na mirisu i prilično mineralan na nepcu porod sorti traminac i šenin blan ubrzo će okrenuti ćurak naopako. Tek sada razumem naučnike-enologe koje su ovoj, jednoj od najstarijih i najpopularnijih sorti na svetu, nadenuli ime Sauvignon Blanc i time joj odredili i karakter. Jer nastao mutacijama i slobodnom ljubavlju (ukrštanjem), ovaj „beli divljak“ (sovinjon dolazi od reči savaž fr. divljak) uvek je nekako spreman da iznenadi.

In 6

I baš kada pomislih da će to biti jedno jako sveže i trpko vino idealno za masne upržene odreske šarana, uz istu takvu gibanicu, onaj somborski sir (negdašnji što kipi iz kace i koga više nema), ili uz slane pečene bademe i ementaler, gle on se premetnu iz novozelandske priče u sočnu, žutu, zrelu voćnu Srbiju sa čak malo cveća u završnici. I primetnog putera, ne na glavi, već u aftertejstu.

Sad mi polako postaje jasno zbog čega Gordana Nijemčević i Ivana Ilić, zaštitna lica IN vinarije ovaj srebrni sa balkanskog nadmetanja BIWC 2020 sovinjon zovu „famozni“. Kao na etiketi, iz zelenila se ispreda jedna srebrna tanana žica što povezuje Stari & Novi svet, da se sretnu tu u Bikić Dolu gde je IN vinarija, da udruže mladost ovog vina i dva veka iskustva podruma koji je svojevremeno sagradio grof Odaskalki a gde ovaj sovinjon danas sakuplja pozitivne energije koje rado i puteno deli sa letnjim vrelinama, što se verovatno može prepoznati u njemu.

IN Merlot 2018

Mislim da se to zove duboka štampa ali srebrom utisnut logo IN vinarije u ljubičastu rasutu fleku nove etikete nedvosmisleno navodi na pomisao da je u boci merlo. Intenzivne rubin boje uz razvijen i bogat buke gde dominiraju zrelo crveno voće (marele uglavnom) i začini među kojima se ističu karanfilić i cimet, vino je srednje punog tela i glatke strukture tanina. Iako još relativno mlad, u ovom trenutku potpuno je zreo i spreman za uživanje uz tatar biftek, ali i sve druge srednje grilovane bifteke, svinjske kotlete kao i dezerte na bazi čokolade koja se naslućuje već na nosu.

IN MR REDS143359

Dosta visoke kiseline na prvi susret, aludiraju da ga treba dekantirati kao bi se u prednji plan probile slatkaste note začina pa i neka lagana nota zrelog mesa. Pritom, svežina i diskretno duga završnica otvaraju mnoge neistražene gastronomske pravce koji čekaju da budu ispitani u venčavanju ovog merloa i hrane. I rekao bih, ako je Dan merloa u sred jeseni, onda je ovo vino savršeno uz zrele žute i crvenakste boje lišća u vinogradima i hrastovim šumama. Ispecite kestenje i uživajte u merlou!

IN Cabernet Sauvignon 2015

Ako je na merlou srebro, na kaberneu je čisto zlato. Umesto bilo kakve medalje sa ocenjivanja, nadmetanja, ove oznake dovoljno govore same za sebe. Uostalom, pet godina odležavanja u podrumu, dovoljna su garancija da u čaši imate jedno dobro promišljeno vino koje na nosu nudi jasne nagoveštaje voćne slasti i lepo ukomponovanog drveta. Drugim rečima, za ljubitelje sorte kaberne sovinjon ovo je čista premija. Lako, pitko, nepretenciozno, vino poseduje sve što se od jednog kabernea sa 13 % alkohola očekuje.

IN REDS CS144005

Kiseline i tanini u savršenoj harmoniji ispričaće slasnu priču uz puno sitnog bobičastog voća u jednom pravom vinu teroara gde je posebna pažnja usmerena na blagi uticaj barika, tek toliko drveta da ga u potpunosti zaokruži i donese jedva primetan začinski udeo u dugoj i prijatnoj završnici. Snove, zbilja nije jednostavno ostvariti, ali viziju vas ispred otvorenog ognjišta, sa čašom ovog aromatski toplog i strukturno glatkog vina kraj tanjira zrelih žutih sireva, dok napolju sneg celac debelo i uporno prekriva zimzelene grane, nešto je što svakakako sebi možete priuštiti. Bili hedonista ili ne.

Foto: Ivana Ćutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi