Popodne jednog kabernea

Popodne jednog kabernea

Nakon mnogo godina provedenih u službi njenog veličanstva tokom kojih je englesku kraljevsku porodicu direktno čuvao, Škot Don Makalok se sljubio sa jednom Sremicom i jednom Fruškom gorom donoseći vinske emocije i znanje iz dalekih, svežih i zelenih vinogorja Novog Zelanda i ugrađujući ga u biodinamički vinograd u Erdeviku.

Sublimat ovde izrečenog lako se uočava u crvenom vinu, kupaži dve sorte kabernea koje kao da je krajem proleća odjednom sazrelo i eksplodiralo svim svojim atributima. Kaberne fran je sve popularniji u Srbiji, pri čemu ova McC etiketa dokazuje da je sposoban za vrhunske svetske izazove.

Visoko podignuti barjak karanfilića, cimeta, muskatnog oraščića vrlo se jasno i momentalno izvije iz purpurno crvene tečnosti ispod etikete Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon 2017, organskog vina fruškogorske vinarije McC čim bocu otvorite.

vinarija McC 3

Kiselina čini kičmu vina, a sudeći prema onome što navali na usnu duplju, ovo je vino gotovo nesalomivo. Potom stižu tanini, krupni ali uglađeni, baš onakvi kakvi bi morali biti ti neki momci koji čuvaju englesku kraljicu. Upečatljivi i spremni za dodatni razvoj tokom višegodišnjeg školovanja u boci. No ovde, pored funkcije obezbeđivanja vina da sazreva bez trzavica, imaju važnu ulogu hvatanja veze između veoma zrelog nosa, jako istaknutih sočnih kiselina i sitnog crnog i plavog bobičastog voća na nepcu. Tek tu čini se počinje karusel: kao na vašaru okreću se bogato izrezbareni i ukrašeni konjići, kaberne fran, pa kaberne sovinjon, onda opet fran.

Sve dok se u završnici kaberne sovinjon ne izbori za svoju nešto težu i ozbiljniju tercijarnu notu koja se javlja samo u izuzetnim slučajevima a pomalo podseća na esenciju maslinovog ulja. A ako dublje zaronite u nazalnu introspekciju kao da je tu čak i naznaka, dašak ribljeg ulja u zamamnoj slasti što se razvija u pozadini. Nešto nalik na šarmantno mahanje rukom u prefinjenoj rukavici pri rastanku starih prijatelja. Za dugo sećanje, ili vas to vino jednostavno podseća da bi fenomenalno ispratilo masnjikavu tunjevinu na roštilju.

vinarija McC 3
Slobodan Šaponja, novinar Vino.rs i vlasnik McC vinarije Don Makalok

Zbilja, moguće je da kaberne sovinjon na kraju iskazuje dominaciju, jer iako se u vinariji trude da održe sortni odnos 50:50 kako je u vinogradu, od godine do godine sovinjon prevagne do desetak procenata.

- Berba 2017 je bila kvalitetom odlična, a količinom ni polovina sledeće. Vrlo redukovan prinos - priseća se Slobodan Šaponja tehnolog vinarije McC. - Oba kabernea su fermentisala zajedno u tanku do jednog trenutka, a po skidanju sa komine, fermentacija je završena u bariku.

Narednih 13 meseci Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon odležavaće na talogu u kombinaciji novih barika od srpskog hrasta i onih starih dve - tri godine zbog čega je upliv drveta, osim u teksturi i zaokruženosti vina gotovo zanemarljiv.

- Od trenutka kad uđe u barike, do flaširanja, vino gotovo uopšte više ne diram osim redovnog dolivanja i batonaž podizanja taloga. Pred flaširanje ne radimo bistrenje, samo lagano filtriranje, organika je u pitanju i gledamo da vino ne maltretiramo - otkriva Šaponja uz podatak da je ove etikete iz berbe 2017. bilo svega nešto preko 600 boca, kao i činjenicu da je nakon flaširanja crveno vino koje proizvode odlično za konzumaciju, ali da se zapravo godinu i po dana kasnije penje još stepenik više na ekspresivnosti. Pa ko ima strpljenja da sačeka... |

nazad na vrh

Srodni tekstovi