Eureka, šampion je u Paraćinu

Eureka, šampion je u Paraćinu

Jedna nova vinska Srbija, ona autohtona i sklona eksperimentu sve je vidljivija na domaćoj sceni, a internacionalni Salon vina i ocenjivanje vina od tih sorti u Paraćinu, debelim je mastilom podvukao tu činjenicu.

Nikad više ljudi i vinskih viteških redova već na otvaranju, nikad više učesnika, nekih 90 štandova. I nikad više prodatih kartona vina, prokupca, tamjanike, vranca, čak i onog najskupljeg Bovinove Agupke priznaju vinari a svi se slažu.

Male i velike premijere vinarija, vina i etiketa, od prve organske tamjanike Selena vinarije Plavinci, do redizajniranog Tri Morave Temet rozea sa odgovarajućom roze-golubije plavom kutijom, od kolektivnog nastupa hrvatskih vinara Plešivice, do onih velikih kakvi su 13 jul Plantaže, Rubin pa i Džervin 1927  koji je na novoj stazi slave sudeći prema vinu Schlossberg Merlot 2017.

paracin 0

A uz savremene srpske perjanice Bukovo, Despotika, Doja, Izba, Lastar, Matalj, čitava jedna generacija u naletu sa vidno istaknutim medaljama svetskih nadmetanja, počevši od vinarije Adora, preko Vujića iz Župe sa već čuvenim Gmitar prokupcem, pa sve do onih koji sa ozbiljnim belim i crvenim vinima još nisu stupili na domaću scenu ali već donose srebra iz Sofije sa BIWC, kao što su braća blizanci Ralević.

tri morave rose Temet
Potpuno nova etiketa i kutija za Tri Morave Rose Temet

Što se ocenjivanja autohtonih sorti tiče, iako njeno vino nije apsolutni šampion, večito nasmejana Ivana Šijački iz Banoštora po pravilu odnosi muštuluk, čitav džak zlata, kako u beloj, tako u crvenoj autohtonoj konkurenciji: neoplanta, seduša, običan, pa Aldumaš, barikirani grašac. A onda visoko diže i veliki srebrni pehar apsolutnog šampiona, ali ne za Šijački već vinariju Vindulo, kolegu koji nije prisutan. Belo vino Eureka od sorte panonia, veliko zlato i ubedljivih 93 i više bodove. "Kakvo vino!" uzvikuje šapučući mi na uvo Zoran Živković, vinski vitez reda Steva Pisar iz Paraćina, jedan od organizatora manifestacije.

paracin 7
Vinarija se po majci zove Vujić a budući vinar Pribanović, već sa 16 godina mnogo pomaže pri izradi, više puta nagrađivanog prokupca Gmitar

U kategoriji oranž vina samo dva predstavnika, zlatni pobednik Mladen Mlađa Vujić iz Stalaća sa tamjanikom, dok je srebrni već dobro znani Aleksandar Todorović sa župljankom. Od članova žirija veliko čuđenje: Zašto samo dva-tri prijavljena kad je mnogo njih zlata vrednih praktično bilo u oranž kategoriji? Ali neka nauk ostane za dogodine. A priča o Mlađinom organskom vinogradu u Stalaću ovde je dobila neočekivani kreščendo. Jedan do drugog, on sa sjajnim šardoneom i pobedničkom tamjanikom, Branislav Anđelić sa vinom Selena od iste tamjanike, i istim grožđem u konvencionalnoj varijanti obrade u vinariji Čaša vina i priča. Isto grožđe, tri potpuno različita i dobra vina! Fantastičan prikaz diverziteta rada u podrumu.

paracin 1
 Mladen Vujić, Plavinci, Čaša vina i priča: Ista tamjanika, tri stila, plus oranž župljanka, gomila medalja za istim stolom

Kad je reč o ocenjivanju, još da pomenemo veoma uspešnu vinariju Mrđanin sa dosta zlata i uvek u vrhu, te dobro plasirane vinarije neobičnih imena poput Tri musketara, Vinska apoteka, ali i zapažen nastup Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. Od sorti tamjanika, panonija, sila, župljanka, grašac, neoplanta, prokupac i probus u velikom su naletu. Ima nešto smederevke i kosmopolite, začinka, plovdine i seduše, dok je crna tamjanika (2019) neprikosnovena u slatkoj varijanti (vinarija Top Vinaris) i samo je korak iza šampionske neoplante.

paracin 8
Iz vinograda starog 104 godine stiže prokupac Crveni Vitez vinarije Mali podrum Gajić, novo zlato za oca i sina

Ipak, pravo iznenađenje je ubedljiva pobeda i veliko zlato za Braletić Obrada iz Beograda u crvenoj kategoriji sa vinom Prokupac 2018, gde ova sorta nosi 80 % kupaže uz začinak.

Nas je oduševila Morava 2017 vinarije Despotika, koja se nije nadmetala ali je ostavila fascinantan utisak prebogatom završnicom kada smo je sada probali. To vino kao da zahteva ozbiljno odležavanje da bi prikazalo sav svoj ogromni potencijal koji smo do sad samo naslućivali uprkos priznanjima.

I dok su neki tvrdili da je samo Mataljev Kremen Kamen uz čuvena vina Plantaža i Bovina ona najviša lestvica na izložbenom delu Salona, mi se ne bi složili. Rubin jeste doneo premijum liniju Amante koja je naišla na odobravanje, ali je nedavno zlatni sa nadmetanja Mundus Vini Rubinov Merlot sa "pečatom", poneo utisak totalno pozitivnog iznenađenja.

paracin 2
Vina manastira Bukovo privukla pažnju ali i nov, elegantan i bogato opremljen katalog

"Kad sam bio ovde pre šest sedam-godina, na jednom od prvih izdanja Salona vina u Paraćinu", reče neko, "bilo je svega devet izlagača, nijedne autohtone sorte, i niko nije znao čašu da drži u ruci, a vidi sad!"

Zaista, čini se da se mnogo toga brzo menja na domaćoj vinskoj sceni, molim aplauz! I još nešto: Dugo smo se pitali koja je zapravo uloga vinskih viteških redova i pripadajućih vitezova, druženje, misticizam, vinski folklor, šta li? Ovde, na licu mesta postaje jasnije: to su ljudi, ljubitelji vina, najčešće vinari za sopstvene potrebe koji čuvaju i šire vinski tradiciju, znanje, a evo i seju zdravo seme za bolju vinsku budućnosti, kao ovi vitezovi reda Steva Pisar u Paraćinu.

Recept iz Vinske apoteke

paracin 5

Viteška dogovaranja: Branko Petrović sa bocom nagrađene srpske kraljice vinograda i Zoran Dragoljević, organizator kragujevačkog vinskog salona

 

Srebro za vino od drevne autohtone sorte srpska kraljica vinograda, osvojila je vinarija Vinska apoteka vinskog viteza Branka Petrovića iz reda Sveti Trifun. To je najmlađi vinski viteški red iz Bajmoka a Branko u vinogradu ima ukupno 340 čokota i čak 50 raznih vrsta grožđa. Kaže da je najzanimljivija malinarka, crna sorta iz Srbije koja je vraćena sa Hilandara. Ima ukus na malinu a popularna je kao grožđe plodnosti za parove koji ne mogu da imaju decu.

- Ja sam sortu sačuvao, raširio i dao Agroplan rasadniku da prave kaleme koje ne prodaju već dele kao poklon saradnicima. Kad grožđe krene da crveni čitav vinograd miriše na malinjak a dovoljno je samo 2 % staviti u vino od moldavke da se vino potpuno zaogrne aromom maline. I zaista je tako, par kapi malinarke u trenu ofarbaju svako vino.

Branko ukupno godišnje napravi 1.500 litara vina ali samo za sebe i prijatelje, čisto iz ljubavi.

Najstariji vinski viteški red

paracin 9

Karolj i Adam, vinski vitezovi sa svojim omiljenim enologom, Ivanom Šijački

 

Otac i sin, Karolj i Adam Lacković su članovi Vinskog viteškog reda Agios Dimitrios ili Sveti Dimitrije sa Telećke visoravni iz Bajše. Internacionalni red koji slavi desetogodišnjicu trenutno ima 42 člana te obuhvata vinare iz područja cele Telećke visoravni, Sremskih Karlovaca a ima i članova iz Mađarske.

- Misija nam je da prenosimo kulturu umerenog i vrlo korisnog trošenja vina. Volimo dobra vina i društvo koje nas okružuje, a ponosni smo na to što smo jedni od osnivača Saveza vinskih viteških redova Srbije odakle su potekli skoro svi redovi u Srbiji i Vojvodini, pa smo na veliko zadovoljstvo kumovali i ovašnjem Vinskom viteškom redu Steva Pisar.

Karolj inače proizvodi oko 1.000 litara vina za sopstvene potrebe i druženje, a na pitanje da li postoji neki prestup ili greh zbog koga član može biti izbačen iz viteškog reda, kaže:

- Članstvo je dobrovoljno a rad transparentan. Imamo svoj red i disciplinu ali nikada nikoga nismo izbacili. Najvažnije pravilo je ne obrukati svoj vinski viteški red, ni alkoholom, ni ponašanjem, ni stvarima koje ne dolikuju.

A da li se neki vitez ikada napio?

- Nisam obavešten o tome (smeh), kaže.

nazad na vrh

Srodni tekstovi