Kúria, druga strana kaberne frana

Kúria, druga strana kaberne frana

Čaba Malatinski (Csaba Malatinszky), vinar koga nazivaju „plemenitim kraljem kaberne frana", došao je iz mađarskog vinskog sela Vilanji na WineOs 2020 u Osijeki potpuno izvrnuo moju viziju sorte kaberne fran na radionici „Mađarski vinski genije”, prema mom mišljenju najintrigantnijoj na festivalu.

malatinszky (15)

Vertikala super-premijum etikete Kúria Cabernet Franc organske vinarije Malatinski od berbe 2003, koja je nosila i sufiks unfiltered, pa sve do berbe iz 2009. godine podvukla je visok renome koji među stručnjacima Čaba već niz godina poseduje. Uz činjenicu da se njegovo „nobles“ poreklo može pratiti sve do 14. veka u regiji jezera Balaton, nama je najznačajnija činjenica da je reč o najboljem somelijeru Mađarske koji je u jednom trenutku shvatio da ga osim prodaje u sopstvenoj ekskluzivnoj prodavnici francuskih etiketa i predstavljanja vina, pravljenje istog daleko više privlači. Znanje je „krao“ u čuvenim francuskim vinarijama poput Chateau Pichon-Longueville Baron, Chateau Cos D’Estournel i Chateau Lynch-Bages, a sopstvenu vinariju osnovao je 1997. godine dok još nije imao vinograd već samo ideju o proizvodnji vina. Zato je rane etikete radio u saradnji sa prvim komšijom, čuvenim vinarom te regije Jozefom Bokom (Bock), svojim arhe-vinskim takmacem, da bi konačno 2009. godine posadio sopstveni organski vinograd u Vilanjiju.

Vinarija Malatinski danas poseduje oko 40 hektara na dve lokacije vinograda, proizvodi oko 200.000 boca godišnje, a ima zaposlena samo dva podrumara jer Čaba bukvalno sve sam želi da radi. Kad probate vina postane vam jasno, njegova receptura je jedinstvena i originalna.

malatinszky (5)

U Vilanjiju gotovo svi koriste mađarski hrast, većina spaja savremene metode sa tradicionalnom tehnikom kao Čaba, a sorta kaberne fran koristi jedinstven sastav tla i činjenicu da je Vilanji najtoplija regija Mađarske. Ali ono što smo dobili u čašama nema nikakve veze sa predstavom koju o mađarskom kaberne franu, kao divnom, mekom, toplom, voćnom i biberastom vinu nosim u pamćenju. U izvedbi Malatinskog, berbe vina Kúria Cabernet Franc od 2004. do 2006. godine su paklena pomorandža aroma i ukusa, gde britke kiseline, tanini, tekstura i jaka mineralnost dominiraju nad aromom kojoj treba nekoliko minuta da se izvuče iz tog tamno crvenog vrtloga koji razorno čisti čulne receptore. A onda se rasprsnu mirisi svega onoga što vrhunski robusni bordoški fran potencira: biberaste note, duvan, ljubičice, maline, sve to što ovu sortu, zapravo, čini samo dodatkom kaberneu i merlou u bordoškoj kupaži.

kuria cabernet franc 2007

Kod Čabe su te senzacije tek buster za jasne arome kamilice, poljskog cveća, pa i nekih mesnih naznaka koje bez problema i kao opčinjeni razlažete u završnici dugoj po nekoliko minuta. Pritom, reč je o vinima starim petnaestak godina sa još tolikim potencijalom, najmanje. U tome se slažu i Džensis Robinson, Kerolajn Gilbi, najbolji somelijer sveta Andreas Larson, s tim što jasno prepoznaju brojna bobičasta crna voća i naglašavaju izuzetnu mineralnost u laganom ka srednjem telu. Vina koje će u svoj svojoj britkosti na kraju iznedriti slasno sećanje i sve slasnije što ste ga više popili. Što nije sasvim lako, jer Čabina vina staju od 50 do 200 evra za bocu. Da podsetim, Kúria je najviša klasa pa i cena ide uz to, i zato hvala Željku Garmazu i organizatorima WineOS koji su nam ovo zadovoljstvo upriličili.

A ja s nestrpljenjem čekiram berbe 2007, 2008 i 2009 rađene iz vrlo kasnih berbi. Iskreno, malo sam razočaran, jer sad Kúria, uprkos živahnim kiselinama sve više podseća na fran kakav sam do ovog dana poznavao. Temperatura raste, aromatska slast takođe, otvarajući nova, relativno ukuvana voćna zadovoljstva za šire narodne mase. Očigledan je ovde ekonomski momenat, kada neviđena hrabrost vinara da se tvrdoglavo ide putem kojim se gotovo nikada ne ide naiđe na zid i potrebu da se vino ipak proda, a ne samo uživa u divljenju brojnih Master of Wine.

A za kraj, vešto ostavljena berba iz 2003. godine i otkrivanje tajne ovih vina. Ovo vino je zapravo daleko bliže novijim berbama nego sledeća berba 2004. Besprekoran sklad, balans, neopisivo duga završnica crvenog i crnog bobičastog voća sa crticom ulja od lavande, kamilice, sve se spojilo u najranijoj berbi ikada, obavljenoj 15. septembra, dok se fran obično bere druge nedelje oktobra, ponekad čak i u novembru. Inače, single vineyard je podeljen na devet parcela, svaka ima različito zemljište i svaka se posebno vinifikuje. Ona koja te godine da najbolji rezultet postaje sortni kaberne fran sa etiketom Kúria.

Savršenstvo 2006

Dok je vino Kúria Cabernet Franc 2004 uglađenije, mekše, bukvalno kao da pijete fenomenalnu kremastu kafu, naredna berba donosi opake kiseline i adrenalinsku zavisnost. Kad se te dve odlike spoje u berbi 2006, na neki način osetite savršenstvo finoće spoja prirodnih kiselina i tanina, duboke impresije voća i nezaboravni šarm dobro ukomponovanih 14,5 % alkohola. Vino idealno da vas sludi na blajnd testu! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi