Kraljevina na čokotu

Kraljevina na čokotu

Malo je njih u Srbiji čulo za vinariju Prus iz mesta Krmačine kraj Metlike sa krajnjeg jugoistoka Slovenije, a gotovo niko za sortu grožđa kraljevina od koje su oranž vino iz Vinske kleti Prus doneli uzorke na Terroirs Wine Jam i oduševili prisutne.

Vinarija Prus je poznata u Sloveniji, pa i šire, prvenstveno po kasnim, izbornim berbama i ledenim vinima. Jožef Prus, vlasnik vinarije i treća generacija vinara ove kuće, odmah naznačava kako je njegov sin četvrta generacija, dok je već i peta, sa dve i po godine – prohodala! Prusovi poseduju 11 hektara i 50.000 čokota, a u vinariji kapaciteta oko 200.000 litara proizvode mnoštvo raznih etiketa, najviše predikatnih vina zbog kojih s ponosom kažu da su petostruki nosilac titule Najbolje vinarije Slovenije. Njihov Rumeni Muškat četiri puta je poneo titulu svetskog šampiona na prestižnom Vino Ljubljana nadmetanju, sovinjon dva puta, frankovka jednom, dok se „obične” šampionske titule više i ne broje.

Prus 4
Izuzetno zadovoljan prijemom publike u Beogradu, Jožef Prus

U svemu tome, oranž Kraljevina 2017 predstavlja priču za sebe! Aromatski se oseća kuvano voće prožeto blagim naletima bibera, što je krajnje neobično. Ukus je originalan, ekstraktan, gde se intenzivno oseća slatko grožđe, punoća je evidentna, pa i ta neka slast. Ali vino je potpuno suvo (analiza je ustanovila tri grama zaostalog šećera) i sjajno bi išlo, kako Jožef tvrdi, sa telećim brizlama, kolenicom ili jagnjetinom.

- Kraljevinu smo prvi put proizveli 2012. godine, kad smo i krenuli da radimo oranž ili jantarna vina – objašnjava on. – U pitanju je autohtona sorta koja se bere dosta rano i uglavnom ide u bele kupaže poznate pod nazivom belokranjec. Nije bila značajna da bi se od nje nešto sortno radilo, ali smo mi odabirom i velikom redukcijom na čokotu, te zahvaljujući dugoj maceraci dobili iz berbe 2017 vrhunsko oranž vino. I izuzetno mi je drago što je publika u Beogradu to prepoznala, te da su i ostala naša dugo macerirana vina dobila pregršt pohvala.

Prus 5
Priča za sebe, Kraljevina 2017 Prus

Inače sva Prusova dugo macerirana vina leže po dve godine na talogu u bačvama od francuskog ili slavonskog hrasta zapremine 600 i 1.000 litara, a sjajan potencijal pokazala su i vina Pino sivi 2013, suvi vrhunski Sauvignon Blanc 2015, dok je Rumeni Muškat 2012 zapravo sorta koje u vinogradu Prus imaju čak 10.000 čokota i vino na kome su izgradili čitav svoj brend.

nazad na vrh

Srodni tekstovi