Vino u konzervi

Vino u konzervi

Pod parolom „Svet se konzervira“ u Amsterdamu se 2. i 3. decembra održao 11. svetski sajam rinfuznih vina World Bulk Wine Exibition (WBWE).

Možete li da zamislite da pijete vino iz konzerve? Upravo ovakvom pakovanju vina bila je posvećena specijalna panel diskusija uz učešće vinskih eksperata i proizvođača. A šta kulturnog vinoljupca konzervativca može grđe da iznervira od vina iz konzerve?

Pisao sam svojevremeno o nadolazećem talasu „bulk vina“, u doba dok je kvalitet domaćih buteljiranih vina velikim delom bio još na nivou rinfuze. A od rinfuze su solidno živeli brojni vojvođanski vinari (čast retkim izuzecima).

Vino u konzervi (1)

Danas, kad su gotovo sva srpska buteljirana vina veoma dobrog kvaliteta, a brojni vojvođanski vinari i dalje više nego solidno žive od njega (čast retkim izuzecima), svet očigledno ide dalje u neopisivoj potrebi da nas deranžira, tj. nervira.

Taman kad smo ga pristigli savremenim tehnološkim kvalitetom mirnih vina, on se praćaknuo u pravcu istorije: prirodnih, organskih, biodinamičkih i dugo maceriranih. Dobro, to sad pije omladina i japiji (teši nas neko).

Taman mi napravimo par dobrih penušavaca, oni udri u aperol, u pet-nat, u milijarde litara mehurića...

Vino u konzervi (14)

Taman sad kad širimo sertifikovane organske vinograde sa trenutnih 3-4 komada na nekoliko u budućnosti i kada pokrećemo akciju da se više pažnje obrati ovoj oblasti, ako ne zbog nas samih ono zbog EU zakona i međunarodnog tržišta, oni belosvetski udaraju po rinfuzi sve u šesnaest. I tako smo došli da je od 130 velikih „rinfuznih“ vinarija u svetu, koliko ih je bilo pre samo šest godina, danas na tom spisku duplo više! Od čega je, zamislite, veliki broj organskih!

I taman kad smo osvojili buteljku, onu „flute", pa onu tešku od kilo do kilo i po, pa magnum, jeroboam, a oni odoše u „konzerva smeru“!

A naš će cenjeni vinoljubac, vinskom kulturom potkovan, da zbog nadolazećih promena lamentira nad hudom sudbinom servilnog vinoslušca, nad naukim mirisanjem čepa, nad nedostatkom belog ubrusa i vrtenjem pampura u penušavcu umesto boce pri otvaranju. Urlaće od smeha na one što ne drže čašu za nožicu i prezrivo zapušiti nos nad screwcapom, a plastične boce u hipermarketu, gde dva litra staju evro i po, a prava buteljka nekog kvazi-vina upola toga, neće ni primetiti.

Vino u konzervi (8)

I onda, kada ga upozorite na vino iz konzerve, bljunuće iz sve snage svoj pravedni gnev kao komentar na Facebooku, zaboravljajući da je negde na Fruškoj gori ili severnije kupio odličnu rinfuzu u plastičnom balonu. Ili da je pio sjajno vino nekog našeg poznatog malog ili srednjeg vinara u ekskluzivnom restoranu na čašu, naravno iz „beginboksa“. Praktično ono isto vino koje plaća nekoliko puta skuplje u buteljci!

Pa znate šta: Nedavno sam bio u Međugorju na predivnom festivalu blatine i žilavke BLAŽ i pio izvrsna vina iz sjajno odabranih buteljki sa zanimljivim etiketama. A onda mi za uz put drugar poklonio plastični kanister blatine. U Beogradu, blatina fenomenalna, bolja od mnogih sa festivala, pri čemu, odade mi drugar, staje dva evra litar. Na žalost, nisam sve popio, ni vino u staklo presuo. I posle mesec dana, strašan pad kvaliteta.

Vino u konzervi (9)

Sad se mislim: Eh što nije bila u konzervi! Uostalom, časopis Forbes prenosi tvrdnju jedne distributerske kompanije u Americi da je samo za godinu dana rast kupovine konzervisanog vina dostegao 69 %! Reč je o biznisu koji je prema Washington Postu vredeo dva miliona dolara 2012. godine, a danas vredi čitavih 79,3 miliona dolara! Zapravo, od kad je Porodica Kopola izbacila na tržište konzervu sa 0,187 litara vina Sofia Blanc de Blanc Mini, daleke 2003. godine, broj proizvođača i etiketa u svetu raste iz dana u dan, a konzumenti, posebno oni najmlađi, prihvataju vino u konzervi bez greške, pa se predviđa da je reč o trendu koji će potrajati još godinama.

I dok jedan broj proizvođača koji većinu vina proizvodi u nerđajućem čeliku pa pakuje u aluminijumske konzerve veličine pola buteljke, propagira svoje proizvode bacajući fokus na praktičnu stranu, od neuništivosti do razvoja avanturstičkog duha (konzervu vina u džep pa u šumu na preživljavanje i sve ostalo), dotle drugi tvrde da njihova vrhunska vina, odležala u hrastovini, ne gube u konzervi ni trunčicu vrednosti. Čak naprotiv!

Vino u konzervi (13)

Istina je verovatno negde na sredini, ali shodno sve oštrijim propisima oko konzumacije vina u većini zemalja, čini se da je zapremina butelje postala prekabasta za savremenog vinoljupca i da konzerva ima ozbiljne šanse da naruši sve ono što smo mučno, prethodnih decenija učili o vinskoj kulturi.

Jednostavno, povuci otvarač i pij!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama