Tradicionalna berba u vinariji Grabak

Tradicionalna berba u vinariji Grabak

Vinarija Grabak jedna je od maloborjnih u okolini Vrnjačke Banje, iako su u tom kraju nekada bili brojni izvrsni vinogradi po svim okolnim brežuljcima. Izgleda da je upravo ta činjenica podstakla Miloša Jovanovića, vlasnika vinarije Grabak, tog jedinstvenog objekta vinskog turizma, da na petu berbu, a treću po tradicinalnom receptu, pozove ove godine prijatelje i goste.

grabak berba 3
Vraćanje tradicije u Vrnjačku Banju, Miloš Jovanović

Gaženje grožđa, rađanje i degustiranje sveže šire nakon resitala ozbiljne muzike i poezije u izvođenju učenika osnovne muzičke škole od prvih razreda pa naviše, bio je samo vrhunac svečanosti na otvorenom. Isto tako, barik podrum Grabak, samo je deo prelepo osmišljenog objekta i ambijenta koji ga okružuje, gde su na dva hektara smešteni vinogradi prokupca i kabernea, degustacione sale, apartmani, tri bazena, teniski i tereni za odbojku na pesku, prava botanička bašta raznoraznog rastinja ukrašena mostićima, kao i ono po čemu je vinarija dobila ime – grabova šuma.

grabak berba 9 result13.231
Enolog vinarije Grabak i doktor sa italijanskom diplomom, Marina Bogićević

Za ekskluzivan dizajn i zamisao ove kaskadne celine zaslužan je upravo Miloš Jovanović, mašinac koji se posvetio slikarstvu, da bi isto zamenio biznisom, koji je opet nadogradio vinarstvom u smislu hobija. Ali, vina Grabak odavno su prestala da budu hobi i krenula da osvajaju značajna međunarodna priznanja. Prodaju se i bez reklame gotovo bez ostatka, a poznati ljudi iz čitavog sveta redovni su gosti i degustatori prokupca, tamjanike, sovinjona i kabernea Grabak.

grabak berba 16 result12.172
Gaženje grožđa, osnova tradicionalne srpske berbe

I dok se u ogromnom zemljanom sudu na vatri kuvao kupus kome se teško može odoleti, a čopor dece i unučadi vijao kroz grabovu šumu praćen pojem ptica i toplim jesenjim zracima sunca, devojke u narodnim nošnjama podrezivale su otežale tamnoplave čokote prokupca kojima je 2019. godina izuzetno prijala. Uz tradicionalno pranje nogu, krenula je i tradicionalna srpska muzika, osmesi su se raširili preko lica, neko je glasno ciknuo i već nekoliko minuta kasnije prva je sveža i mirisna šira ulivena u bokale.

Na žalost gosti nisu dobili makaze u ruke!

grabak berba 6 result1.959
Nova etiketa, prokupac Vivak 2017

- Jesen je lepa a prokupac to traži. Moji su imali tri vinograda prokupca, brali smo ga tek posle prve slane, što je kraj oktobra i tad je fantastičan. Tako da, iako su i on i kaberne već zreli za branje, mogu još neko vreme da prikupljaju tople zrake sunca, što će dodatno uticati na kvalitet – objašnjava Jovanović.

grabak berba 19 result2.540

Specijalitet za goste na berbi, kupus iz ćupa

Uz sušeno meso, pršut, sir i slaninu nazdravlo se još jednoj berbi, a ubrzo potom je povorka raspoloženih „berača“ zasela u degustacionu salu i na terasu iznad bazena u hladovinu loze, ispod nabreklih plodova slatkog belog stonog grožđa. Samo je mali trud bio potreban da se dohvati prirodna slast, a ko je ostavio malo mesta posle onog čarobnog kupusa za tradicionalnu prasetinu i jagnjetinu, orasnice i naravno harmoniku i kolo, taj je shvatio pravo značenje izraza „tradicionalna berba“ u vinariji Grabak.

Tajna Modrovrane

antrfile

Tek pod vedrim nebom Modrovrana 2015 oktriva neobičnu modru boju

Imali smo tu čast da probamo jednu od poslenjih boca kabernea Modrovrana 2015, apsolutnog pobednika Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme 2017. godine. Dve godine kasnije, ovo je vino još prefinjenije i gušće, sa čistim aromama crnog i crvenog šumskog voća uz izražene sočne kiseline i svilene tanine. Ali tek kad ga iznesete ispod vedrog neba, njegova veoma tamna crvena boja pretvori se u modru površinu što nekako i opravdava ime etikete. Izuzetno prija uz jagnjetinu koja iz njega oslobađa slast, dok je prokupac iz berbe 2017 perfektan pratilac prasećeg pečenja.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama