Pino, kralj vina, a ko je kraljica?

Pino, kralj vina, a ko je kraljica?

O ulozi i veličini sorte pino noar u vinskom svetu nedavno je pisao novinar Petar Samardžija za koga kažu da je vrstan poznavalac, a i veliki ljubitelj vina.

U kolumni „Pino noar filmska zvezda“ priseća se legendarnog ostvarenja iz 2004. godine „Stranputice“ (Sideways) koje kroz duhovito putovanje i druženje dvojice prijatelja, uz sve ostalo otkrivaju brojne čari američkih vinogorja, a posebno sorte pino noar. Film je nominovan za pet Oskara, dobitnik je dva Zlatna globusa dok su mu kritičari, po „vinskom sistemu ocenjivanja“ dodelili 98 poena.

Samardžija primećuje da je ipak naznačajniju korist od popularizacije vinske kulture ovim filmom ostvarila sorta pino noar čija je prodaja, samo mesec dana nakom premijere filma, porasla neverovatnih 22 posto u Americi.

Zaric Hopovo 24
Umetnik i vinar, Dragan T. Zarić

Na kraju, kolumnu autor završava i praktično, otvaranjem boce pino noara vinarije Dragana T. Zarića koju je izabrao između, kako sam kaže „nekoliko izvanrednih fruškogorskih pinoa“. Pino Noar 2017 vinarijeVinogradi Hopovo opisuje: „Učinilo mi se svojevremeno da u njemu leži veliki potencijal starenja, da ima voćnost, punoću, dovoljno tanina... Nisam se prevario. Njegov potencijal još nije došao do punog izražaja. Ima velike sličnosti između njega i njegovog kreatora Dragana T. Zarića, obojicu voli Fruška gora!“

Zarić je umetnik i vinar koji inače živi i radi u Kanadi gde se profesionalno bavi scenografijom u filmskoj umetnosti, i koji apsolutno i nepodeljeno uživa u armanjaku koji proizvodi dok sanjari i mašta o savršenom pinou. Pritom i vina od drugih sorti radi krajnje neobično i jedinstveno. Nedavno smo imali priliku da probamo merlo iz berbe 2018 koji će kad bude spreman biti potpuno nova vizija srpskog merloa, baš kao i čista sortna tamjanika iz odličnog iriškog vinograda.

Zaric Hopovo 08

Belo vino od sorte koja se sve brže širi Fruškom gorom, sa 14% alkohola nakon otvaranja ne obećava. Neka ljutina prekriva inače lepe mirise na nosu. No nakon stajanja od nekoliko minuta u čaši, kao u kakvoj pozorišnoj predstavi, zavese se podižu, nižu slojevi slasnih i sve slasnijih aroma i ukusa, da bi u velikom finalu dobili utisak krematoznog bogatog vina.

Pino možda jeste kralj vina, ali crvenih, dok se tamjanika, sudeći po sve boljoj ponudi domaćih vinara, ozbiljno uključila u utakmicu sa najpoznatijim belim sortama sveta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama