Obrenovačke vinske vežbe

Obrenovačke vinske vežbe

Lokalni sajam vina u Obrenovcu okupio je početkom februara u Sokolskom domu petnaestak vinara i otprilike isto toliko proizvođača sireva i suhomesnatih mezetluka, taman koliko treba za jedno ležerno gastro popodne.

U nekadašnjem domu fizičke vežbe, vežbala su se zapravo čula i nepce. Uostalom, najvažnije je dobro raspoloženje, zaključak je prisutnih i jednog broja izlagača spremnih da iskažu svoje umeće kroz raznorazne vinske eksperimente. Baš kao što ima i onih ozbiljnih čija vina zaslužuju punu pažnju, a među kojima su svakako Dajić sa zrelim belim i crvenim vinima, lokalni nosilac brojnih vinskih odlikovanja za crvena vina Trišić, zatim Mali podrum Gajić sa prokupcem iz stogodišnjeg vinograda i Trilogija, čiji barikirani merlo, osvajač srebra sa velikih nadmetanja iz Beča i Sofije, zaslužuje aplauz.

IMG 1689

Zanimljiv sortni teran i sočnu crvenu kupažu doneo je gost iz Istre Coslovich, bilo je tu i vranca sa juga Srbije, ali i iz Surčina. Na štandu Podruma Vitić nesvakidašnje etikete, a u bocama prave enigme u liniji vina Alhemičar: Prokupac, Vranac, Orandž i X-Files, gde autor za poslednja dva priznaje da i ne zna koje su sorte u kupaži jer ima svačega u vinogradu, ali garantuje da je sve prirodno. Iz Surčina je i Salaš Skela sa sortnom frankovkom i vrlo prijatnom kupažom sovinjona i muskat otonela Zdravkovo belo.

IMG 1693

I onda pravo iznenađenje, sortna vina manastira Fenek iz Jakova. Monah Nektarije zadužen za vino i rakiju iz vinarske je porodice, a ima i čime da se diči: prokupac, merlo, kaberne i zbilja izvanredan Cabernet Franc! Prijatan je i osvežavajuć roze od kabernea, merloa i smederevke, koji će ovog proleća prvi put u prodaju.

IMG 1678

Uz još nekoliko standardno kvalitetnih vinarija kao što su Trivanović, Mačak, Hilandarska vina, Vojnović ili Todorović, posebno poglavlje zaslužili su proizvođači sireva i mesnih poslastica. Sirevi Dana i Belgrader su već ozbiljan ovdašnji brend, a to bi po kvalitetu svakako trebalo da budu i koziji sirevi Emila Kenjereša iz sela Male Pijace, između Subotice i Kanjiže, koji je izneo i vrhunske proizvode od mangulice, baš kao i restoran Bojčinska koleba koji ima sopstvenu proizvodnju vrhunskih suhomesnatih proizvoda od mangulice.

Sve skupa, lepa najava za manifestaciju koja će se pod nazivom Malo vina a mnogo ljubavi održati uskoro u Surčinu na dan Svetog Trifuna.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama