Anatomija Kremen Kamen

Anatomija Kremen Kamen

Vertikalna degustacija svih berbi vina Kremen Kamen  obznanila je dolazak najnovijeg izdanja iz berbe 2015 na srpsko tržište.

Kremen Kamen, kaberne sovinjon iz Negotinske krajine, izbacio je Nikolu Mladenovića Matalja u sam vrh domaće vinske scene pobedivši 2013. godine na Velikom testu Vino.rs.

No, kako to biva, popularnost ponekad donosi i glavobolju, pogotovo ako kvantitet doslovno ne prati kvalitet, pa se može reći da na tržištu već hronično vlada nestašica ovog relativno skupog, a izuzetno traženog vina. I sad, nakon gotovo 12 meseci žednog čekanja, Nikola Mladenović donosi na police najsvežiju verziju perjanice kuće Matalj – Kremen Kamen 2015.

Matalj 41Negotinski kaberne za ponos, Nikola Mladenović Matalj

Naravno, posebno vino iska i posebnu atmosferu, pa je krajem novembra u Beogradu za mali krug odabranih stručnjaka upriličen Kremen Kamen hepening, vertikalna degustacija svih dosadašnjih berbi u kombinaciji sa vrhunskim kulinarskim dostignućima. U ekskluzivnoj atmosferi restorana Langouste sledove je pripremio Mišlenov kuvar Gijom Iskandar.

Kremen Kamen 2011, pobednik već pomenutog VTV 2013 u Beogradu, upravo je takav, ne pokazuje ni nagoveštaj zamora. Naprotiv, ko je imao sreće da ga proba u proteklim godinama više puta uvideće da neprestano napreduje u boci. Sortni kaberne, bomba crnog i crvenog voća aktivirana već na nosu ali i potpuno spremna da eksplodira u ustima, otkriće i tajne adute, intarzije arome ljubičica na nepcu i u nosu sa rashlađujućim efektom eukaliptusa. Nemalo puta pomenut je izraz „pametno upotrebljeno drvo“, što znači da vinu dodaje kompleksnost i punoću.

Matalj 43

Kremen Kamen 2012, koji je osvojio Balkan i danas osvaja elegancijom, zrelim aromama, ukusom i punoćom. To je zbilja veliko terroire vino koje iz godine u godinu daje za pravo žiriju iz Sofije čuvajući urođenu svežinu do poslednje kapi. Sitna bobičasta voća iskaču iz brojnih slojeva praćena herbalnim naznakama, sve dok se nepce ne upusti u zagrljaj sa divno izrađenim taninima i kiselinama koje kao da tek rasklapaju svoja oruđa za kopanje tunela u dugogodišnje maturiranje, što će opet doneti nove sadržaje. A ako nakon dugotrajne završnice osetite miris mastiljave olovke negde u dubini čula, budite sigurni da je to potpis vinara na jednom od prvih velikih vina novog svetskog poretka gde je gipkost vina nadređena masivnosti i raskoši aroma i ukusa.

Matalj 2

Kremen Kamen 2013 može da se računa kao prelomna tačka vinarije Matalj, ujedno tragična figura i žrtva svojih prethodnika. Kada danas prinesete nosu i ustima vrč čistih voćnih slasnih aroma iz ovog kabernea, kada vas na nepcu zapljusnu svi ti prefinjeni tanini i elegantni povodljivi ukrasi proizišli iz drveta što privlače nepodeljenu pažnju vinoljubaca, razumećete šta znači kada jednog ovakvog vina, zbog popularnosti prethodnih berbi, nestane na policama daleko pre nego je dostiglo ovaj nivo razvoja. Uostalom, ovo nije samo maksimalno elegantno vino, već i vrhunska šoljica kafe koja dopire iz završnice.

Matalj 58

Na primeru noviteta, vina Kremen Kamen 2015 lepo se utvrđuje i razvoj vinograda koji sa godinama dobijaju na ozbiljnosti. Novi kvalitet ne umanjuje ni još relativna mladost vina, tanini koji tek zaokružuju šlafrok oko svojih snažnih kolena pa i hrastovina što po kojim svojim godom otvoreno dodiruje receptore asocirajući te sekundarne aromatske epitete snenog doručka gde sve miriše na kafu, topli tost i komadiće crne čokolade. A kada na nepcu krene da radi centrifuga živahnih kiselina od kojih naramci voćnih bobica prskaju na sve strane, bićete sigurni na bilo kom blajnd testu da je Kremen Kamen 2015 u vašim ustima.

I uživaćete, ali još više ako par boca ostavite u svom vinskom podrumu.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama