Vinska braća za Oskara

Vinska braća za Oskara Lazar Aćimović, energetska bomba razvoja sela Mosko

Na ovogodišnjem Salonu žilavke u Trebinju među izlagačima posebnu pažnju su mi privukla vina braće Aćimović. Kasnije sam se uverio da su ta braća doista i posebna priča, priča za biznis Oskara.

Mesto Mosko, na putu iznad Bilećkog jezera i nekih petnaestak minuta udaljeno od Trebinja prema Bileći, jedva da se može golim okom uočiti, a bukvalno je centar radosti i veselja u istočnoj Hercegovini. Osim ukoliko ste ovca.

vinarija braca acimovic 9

U restoranu na magistrali, nasledniku nekadašnje kafane „Lovac“, koju je 1972. godine pokrenuo deda Lazar, jede se najbolja jagnjetina s ražnja između Sarajeva i Crnog mora, a dvadeset, pa i trideset jaganjaca svakodnevno tu strepi za svoju sudbinu. Ne bez razloga, jer Lazar Aćimović, diplomirani enolog i unuk deda Lazara, osnivača biznisa, vodi ovde toliko poslova odjednom da ne stiže ni do nedaleke morske obale da skoči, kamoli da na „ludi kamen“ stane. Što je gotovo neverovatno jer mu je sala za venčanja sa 500 mesta maltene dnevna soba!

vinarija braca acimovic 5Mladost i kvalitet privukli pažnju i na drugom Salonu žilavke: Brat Mišo zadužen za marketing i hotel Aćimović u Trebinju

Jedna do druge nižu se otvorene i zatvorene terase, restorani, hotel-motel sa tri zvezdice i više od 50 soba, pa pomenuta hala za venčanja gde svoj trijumf ljubavi morate godinu dana unapred da rezervišete. Na spratu je luksuzno uređena terasa, a šank je u obliku ogromne bačve čisto da podseti kako je vinarija kapaciteta 140.000 litara, tu negde u dvorištu. Nedaleko, u rodnom selu Aćimovića Brovu, poznatom po brojnim izvorima vode nalazi se i farma svinja gde slobodno trčka oko 160 butkica spremnih da se pretvore u najfiniji pršut. Ali najveće iznenađenje nalazi se u podrumima ovog kompleksa – Hercegovačka kuća, restoran sastavljen od četiri-pet prostranih kamenih odaja koje vas vraćaju u Hercegovinu iz prethodnih vekova, prepune starih boca, slika, etno umetnina i uređaja.

vinarija braca acimovic 3Hercegovačka kuća, gastronomsko-hedonistička etno bašta

U ovom konglomeratu ugostiteljstva gde bar stotinu parova godišnje izrekne sudbonosno „da“ može istovremeno da se smesti oko 800 osoba koje opslužuje 60 zaposlenih! I opet je to samo deo priče, jer Lazar Aćimović uz proizvodnju vina i vrhunske lozovače, iz sela Moska i okoline okuplja gotovo kompletan živalj i svu lokalnu proizvodnju povrća, voća, jaja, kora. Sve je ovde na meniju prirodno, u ponudi su lokalni specijaliteti: čorba od koprive, cicvara, prijesnac, kojih nema drugde... A na recepciji se mogu kupiti vina, rakija, sir mladi i suvi koji u tegli u maslinovom ulju stoji pola godine i poseban je specijalitet koji stranci apsolutno obožavaju. Med stiže od dva medara, iz Ljubinja stižu jastučići punjeni lavandom, pa su tu i sapuni...

vinarija braca acimovic 6Lazar Aćimović je kriv za oko 100 svadbi godišnje i dvadeset do trideset jaganjaca na ražnju dnevno, drugim rečima: ko se ovde nije venčao, jagnjetine najeo i vina napio...

- Planiramo sa rođakom otvaranje farme krava – objašnjava Lazar kao da mu obaveza nije preko glave iako se nama u glavi zavrtelo već od svega pomenutog.

A gde je mlađi brat Mišo sa kojim je predstavljao vina na Salonu žilavke, gde je on u čitavoj priči o jaganjcima, svatovima i vinu?

- On u Trebinju vodi Hotel Aćimović sa 26 mesta i više je naklonjen toj vrsti posla – veli Lazar bez imalo ljubomore što je brat na neki način pošteđen ovog vrzinog kola zbog koga Lazar često ima po manje od četiri sata dnevno na raspolaganju za spavanje.

vinarija braca acimovic 8Proizvodnja vina, loze i ljubav prema brzoj vožnji, sve je lako kad si mlad i svaka majca dobro ti stoji

I na kraju, da se dotaknemo i vina zbog kojeg je Lazar u pomalo neočekivanom outfitu za slikanje jer je sav umazan kljukom. Zapravo, zatekli smo ga u trenutku kad je stiglo grožđe na preradu, u trci da sirovina iz skupo plaćene hladnjače što pre dospe u tankove. Jer Aćimovići imaju sve, samo jedno nemaju – svoje vinograde. I zato grožđe dobavljaju iz Popovog polja, ali i iz Makedonije.

Vinarija je zvanično krenula sa radom 2014. godine, kad je tehnolog Aćimović proizveo svoje prvo belo vino Chardonnay, hiljadu litara kao diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu za proizvodnju vina i vinogradarstvo u Banjaluci. A onda je dve godine kasnije postao šampion kvaliteta na Beowine Fair u Beogradu.

vinarija braca acimovic 7Lazareva strast prema radu oduševila je i vinskog pisca Željka Garmaza

Danas Vinarija Aćimović proizvodi preko 55.000 litara vina godišnje od sorti šardone, žilavka i vranac. Postoje te tri etikete, ali i još ponešto što je Lazar pravio i ostavio da odležava: kaberne, merlo, roze neki, a biće i tamjanike ove godine, kaže. Sve u svemu sedam sorti, od kojih će bela vina na tržište do kraja ove godine, a crna tek za tri leta. Vina se prodaju samo u Trebinju i nekoliko gradova u BiH, ali više od polovinu proizvodnje popiju gosti i svatovi ovde na licu mesta.

Ono što u ovim vinima prvo očara jeste njihova svežina i to je očigledno rezultat Lazarovog pristupa vinarenju:

- Karakteristika naših belih vina je da se ne presuju već je to čisti samotok. I nema oksidacije jer sam smislio sistem kako da vino od grozda do čaše ne dođe u dodir s kiseonikom. Spremam se da neka dodatno „uozbiljim“, ali barik ne volim. Ako budu ušla u drvo, biće to velike bačve, veće od 500 litara, jer iskreno volim voćna vina, oduševljava me tamjanika od Spasića, volim traminac, sovinjon, samo nije naše tlo za sovnjon dobro. Konačno, moraću crvena u drvo da stavim dok ono što me sad posebno privlači je ideja da ipak posadimo vinograde.

vinarija braca acimovic 12

U tom cilju Lazar je vršio ispitivanja zemljišta kod Bilećkog jezera i otkrio da je pogodno tlo za šardone, pa će sadnja vinograda biti pionirski poduhvat u ovom kraju, dok će crne sorte verovatno uzgajati u Popovom polju.

Uz sve drugo, planirano je dodatno proširenje i modernizacija vinarije mada ga povećanje kapaciteta ne zanima. Kupovina drvenih sudova, najverovatnije od srpskog hrasta pošto ovde to niko ne proizvodi, je ono što sledi, a za kompletan trud Lazar sebe časti brzim automobilima koje obožava. I ako ga pitate, ovaj izuzetno vredni momak i verovatno najpoželjniji mladoženja ovog dela Hecegovine trenutno ima samo još jednu želju da...

- Ako se potrefi jedna dobra godina, dao Bog, voleo bih vina da pošaljem na Decanter!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama