Brendiranje vinskog turizma

Brendiranje regije kao glavni cilj, Ilija Gjorgijev Brendiranje regije kao glavni cilj, Ilija Gjorgijev

Hiljade turista na putu do Grčke i nazad prolaze tik uz vinariju Stobi, a da toga najčešće nisu ni svesni. Često su to upravo ljubitelji vina sa Stobi etiketema i baš bi poseta ovoj arhitektonskoj lepotici bila idealna prilika da se direktno upoznaju s bogatom i raznolikom ponudom i usput snabdeju omiljenim vinima po povoljnim cenama. Ali ne samo vinima, jer ovde se „baterije“ pune na raznim nivoima.

O tome najviše zna Ilija Gjorgijev, hospitaliti menadžer Stobijevog hotela Aura s Ohrida i restorana, koga smo zatejli u vinariji Stobi, gde smo imali priliku da uživamo u vinima i vrhunskim specijalitetima.

- Turisti iz Srbije i ne znaju da ovo nije samo vinarija već i vrhunski restoran, ali i mesto gde se nude vinske ture – kaže Ilija koji je jedan od idejnih pokretača i osnivača Udruženje za turizam Tikveškog regiona.

total vinarija StobiModerna i originalna arhitekotnska celina, vinarija Stobi

Prema njegovim rečima, restoran Stobi je lane, ali i 2015. godine, proglašen najuspešnijim u Makedoniji, renovirani hotel na Ohridu je takođe osvojio visoko priznanje, a na stranicama Trip Advisora samo su reči pohvale. No, Ilija zna da to nije dovoljno, jer gotovo stotinak kilometara auto puta od Skoplja do Demir Kapije zapravo su trasa kroz jednu od najvećih i najbogatijih vinskih staza u Evropi. Baš je to bio razlog da se stručnjaci za vinski turizam organizuju u okviru ovog udruženja koje su osnovale vinarije Stobi, Tikveš i Royal Winery Queen Maria, a praktično tri opštine: Kavadarci, Negotin i Demir Kapija.

-  Osnovali smo s prijateljima iz drugih vinarija Udruženje za turizam Tikveškog regiona pre otprilike dve godine, a sad se i drugi priključuju. Vino je naravno u prvom planu, ali uključujemo i ostale programe koje želimo da ponudimo na sajmovima. Imamo agenciju koja će nas zastupati u Skoplju, a programi uključuju više aktivnosti, biciklističke ture, jer su biciklisti od početka sa nama, kulturno-istorijski turizam, religiozni... Imamo dosta manastira u ovom kraju, a gastronomske potencijale mislim da ne treba ni da pominjem. Osnovno znamo – treba da se brendira regija, ne da se gleda konkurencija među vinarijama.

Vinarija Stobi - barik
Barik podrum jedan je od najmonumentalnijih u regionu

Od velikih manifestacija čuveni su „Grozdober“ u septembru i svakako proslava slave Sveti Trifun, kada u Stobi dođe i po 1.200 gostiju. U junu dolaze biciklisti iz celog sveta kako bi se popeli na planinu Alšar, gde se potom odvijaju prave zabave. Mnogi takođe ne znaju da se Tikveško jezero nalazi svega 15 minuta vožnje od vinarije Stobi, koja se praktično naslanja na istoimeni čuveni arheološki lokalitet, a da u Demir Kapiji postoji izuzetno zanimljiv Muzej vinarstva i vinogradarstva gde se uz mnoštvo eksponata može ispratiti razvoj vinske kulture ovog dela Makedonije.

Restoran vinarije SrobiRestoran u okviru vinarije idelano je mesto da se probaju vina uz domaće specijalitete.

 A u restoranu Stobi, iako je izbor jela izuzetan, kako u okviru tradicionalne tako i internacionalne kuhinje, sa brojnim raritetnim recepatima, najviše se ipak traži čuvena jagnjetina. Nije ni čudo kad kompanija u čijem je okviru i vinarija poseduje stado od 10.000 ovaca, kao i siranu tik uz vinariju!

- Naš vrhunski beli ovčiji sir i kačkavalj, jagnjetina, sve je to „bio“ proizvodnja, dok zaposleni u restoranu imaju odrađenu obuku u cilju prezentacije i uparivanja vina i hrane. Postoje degustacije sa četiri ili šest vina sa hladnom degustacijom ili kompletnim ručkom koji uključuje nekoliko gangova.

Posebna pogodnost su cene vina, koje je ovde moguće kupiti po magacinskim cenama a to, daleko više od srpskih turista koriste oni iz Evrope koji napune gepek kutijama izuzetno kvalitetnih i povoljnih vina i odu put Grčke. Zaista, vina se kreću od tri evra za kvalitetne etikete do ispod deset evra za čuvenu Private Reserve.

Rkaciteli je čudo

Dok uživamo u domaćoj pršuti, sirevima, banici, raznim pinđurima, ljutenicama, vrganjima i mesu, a hladna vina savršeno razbijaju umor od puta.

Rkaciteli izrazitim limunskim kiselinama odagnava umor, ledeni, slasni i strasni Rose vas momentalno natera da se zaljubite u gastronomiju i okolinu, dok će kvalitetni Pinot Noir biti idealna pozivnica da se što pre vratite. Ipak, Rkaciteli 2015 bukvalno oduševljava komplesnim aromama, telom, moćnim ekstraktom, svežinom. Kao vrhunski barikirani šardone, samo svežije.

Andon Krstev - StobiMale tajne i velika dostignuća, Andon Krstev

- Ne, nije bio u drvetu iako svako to pomisli, otkriva nam glavni enolog vinarije Stobi Andon Krstev. – Otkrili smo da kad beremo super zreli rkaciteli on zadržava prirodne kiseline kojih ima i više nego što nam treba, a pritom omogućava da se vino dobro održi u boci. I ta naizgled limunska kiselina je zapravo ona prava, prirodna, koja održava ukus, a ne napada nepce na početku.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama