Na vinarskoj slavi u Trilogiji

Na vinarskoj slavi u Trilogiji

Slava je u srpskoj tradiciji nešto veoma intimno, porodično. Na slavu se ne zove, na slavu se dolazi, iskreno i sa najvećim poštovanjem. Ali vinarska i narodna slava Sveti Trifun tu dopušta izvestan stepen kompromisa. Pogotovo danas.

Tako se loza orezuje i vinom zaliva ispred slavske litije pod crkvenim stegovima, skromnije uz popa i slavski kolač, ili čak samo vinarsko-tehnološki radi poštovanja tradicije i običaja.

Verovanje kaže biće rodna godina ako na Trivunjdan padne sneg. E sad, snega u Srbiji i regionu nešto baš i nema, ali se u Šumadiji ovog 14. februara ipak malo zabelelo, makar u osvit zore. I na sve se strane slavilo, bilo je mnoštvo vinskih događaja i puno se novog i starog vina popilo. I to dobrog vina.

polivanje loze00409

U vinariji Trilogija, u srcu vinske Šumadije, u Banji kraj Aranđelovca, naš domaćin Dragan Mijailović šardoneom je okvasio sveže orezanu lozu. U vinogradu od jednog hektara sve je merlo i tek malo kaberne frana. Njihov roze Rose Privilegija 2016 već je osvojio srebro na balkanskom nadmetanju BIWC u Sofiji, a pre nekoliko dana se i barikirani merlo Pečat Barrique 2016 na prvom pojavljivanju okitio zlatom u Aranđelovcu. U pitanju je izuzetno gusto i ekstraktivno vino sa skoro 16 % alkohola, ali divnih tanina, kiselina i sa savršenim balansom. Redak merlo ovog stila na Balkanu kome posle još nekoliko meseci odmaranja sleduje blistava budućnost.

pecatMerlo iz vinarije Trilogija

I nebarikirana verzija ovog merloa pokazuje slične kvalitete, a novi ekstra suvi Rose 2017 (još bez zvaničnog imena), u kome je 30 % muskat hamburga smenilo nekih 20 % kaberne frana iz prethodne godine divno je na nosu, a na nepcu ostavlja veoma ozbiljan utisak.

Zapravo, sva vina našeg domaćina u ovom posebnom danu zaslužila su najveću pohvalu. Visok kvalitet očigledno nezadrživo ulazi i u najmanje podrume Srbije!

Zmajeviti za sveca

antrfile Zmajeviti

Jedna od najcenjenijih srpskih vinarija, Despotika je za ovogodišnjeg Svetog Trifuna simbolično orezala lozu i zalila je uz sve slavske rituale prokupcem Zmajeviti. Crveni eliksir potekao je, okvasio zemlju i slavski kolač i, naravno, bogato orosio žedna grla prisutnih. Reklo bi se: Idealan izbor kako bi loza bila snažnija od svake nevolje. Nek nam je rodna ova godina!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama