Dašak autentične Provanse u Beogradu

Dašak autentične Provanse u Beogradu

Rože Turel vlasnik je i vinar provansalske vinarije Domaine du Vignaret, mada kaže da je istovremeno i „mali od palube“ ili neko ko je uključen u sve nivoe rada u i oko grožđa i vina na ovom porodičnom posedu.

Upoznali smo ga na degustaciji tri njegove etikete u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure, gde smo u društvu pojedinih somelijera i vinskih blogera probali po jedno njegovo belo, roze i crveno vino.

Iako je odmah naglasio da ne govori engleski dobro, pa je iz tog razloga na degustaciju došao sa prijateljem Maurom da mu malo pomogne u komunikaciji, Rožea smo nekako jako dobro razumeli i prepoznali, bilo da je govorio engleski, francuski ili mlatarao rukama. Jer, njegova je priča toliko slična malim i srednjim srpskim vinarskim pričama!

vignaret roze turet1Rože Turel na prezentaciji u vinoteci Wine & Pleasure

Porodično imanje i vinogradi, kojih je danas oko 30 hektara i sa kojih rade uglavnom roze vino, bili su jedan od razloga što je njegova vinska istorija pomalo krivudava. Na te se serpentine ispeo još u mladosti, kada je došao u sukob s ocem koji je učlanjen u nekakvu kooperatvu proizvodio veoma loše vino. Kako to biva, mladić kreće svojim putem. Godinama radi na farmama koje se na kraju prodaju pa on ostane bez posla, potom prelazi u naftnu industriju da bi se na kraju ipak našao u poljoprivredi i tu prelama priču – vraća se dedovini i vinogradima gde pre desetak godina kreće sve ispočetka, ali na zdravim osnovama.

A imanje Vignaret i vinogradi situirani na krajnjem jugu Francuske u Cotes de Provence sa sopstvenom apelacijom Coteaux Varois (AOP), tačnije čak tri apelacije negde između San Tropea i Bandol-Cassis, bogomdani su za uzgoj brojnih autohtonih i drugih sorti. Vinograd oivičen Isole rekom, zapravo je obližnjim planinama zaštićen od direktnog uticaja Mediterana, pa su dani zato topli a noći dosta hladne, što posebno čuva arome u vinu. Takođe, podloga na kojoj raste loza mešavina je krečnjaka i gline, pa sve to pomalo podseća na priču Negotinske krajine. A na veliki broj srpskih vinarija podseća onaj drugi deo koji izbija pomalo iz ovog susreta, da Rože jeste čovek prirode i zemlje i svog vinograda, ali da nije spretan i okretan u marketingu i prodaji svojih vina. Kaže da vinograd radi sve više organski, ako uopšte štiti lozu onda je to samo sumpor i bakar, ali da su sertifikati za njega previše skupi i komplikovani pa ga ne zanimaju. Od 140.000 litara godišnje proizvodnje u betonskim i inoks tankovima gde grožđe ne maltretira, ne presuje nego samo malo nagnječi zbog čega ne dobija prevelike količine vina, nešto više od trećine proda u Francuskoj, najveći deo u maloj prodavnici u okviru kuće, deo ide u razne sitne izvoze, od Brazila, preko nekih zemalja EU, pa nadalje, a dobar deo kolača uzimaju velike vinarije kao sirovinu, kao grožđe. Iako ima sve uslove da se brendira kao deo najcenjenije roze vinske grupe sveta, otkriva nam da se ni u Francuskoj roze nije baš lako nametnuo kao ultimativni brend.

25507656

No, danas je zadovoljan vinima koje proizvodi i čija se cena kreće između 13 i 19 evra, ista za sve etikete, baš kao što sva vina imaju oko 13 procenata alkohola.

Iskreno, vina su lepa, interesantna, besprekorno tehnološki odrađena. Verovatno u tome ima uticaja i supruga koja je takođe enolog u nekim drugim vinarijama.

Prvo smo probali belo vino Les Vents d’Anges du Vignaret 2016.

Neobično, jako suvo, nekako barokno zrelo u ustima i puno, donosi mirise cveća i svežinu noći. Sorte sovinjon blan, vionjer i role što je drugi naziv za italijanski vermentino dale su kompleksno i vrlo mineralno vino idealno kao apetizer i nama najzanimljivije od sva tri.

Verovatno da je hit dana trebalo da bude pravi provansalski Domaine du Vignaret Rose, od sorti grenaš 50%, širaz 30% i sinso (cinsault). Uz boju medene breskve, taj udar roze cveća na nosu zbilja izbija sve predrasude kod degustatora, a beskrajna elegancija koja sledi prošarana aromama sitnog crvenog voća i bobica, mnogo cveća i nešto mekih citrusa sa jako dugim i neobičnim aftertejstom, nešto je što zasad nema na našim prostorima. Vino u kom se nesmetano uživa u kristalno bistrom popodnevu, ali i vino koje upravo zbog sve te elegancije neće izazvati preveliko uzbuđenje.

forcalq domaineduvignaret p2 maxDomaine du Vignaret se nalzi u srcu Provanse, na jugu Francuske

Konačno, crveno vino jednostavnog imena „Crveno iz Vinjareta“ (Domaine du Vignaret Rouge) izaziva dosta polemike. Nekima smetaju još dosta mladi i vrišteći tanini, ali aromatski kompleks je jako lep i snažan kao odraz nešto kasnije berbe i duže maceracije. Širaz sa podjednakim delovima grenaša i karinjana dao je kompleksno vino u kome udružena crna i plava bobičasta voća ključaju u kotlu punom začina. Možemo da ga zamislimo sa gulašem od divljači ili čuvenim francuskim petlom i tu bi tanini otpevali svoju Odu radosti na oduševljenje svakog vinoljupca.

Rože Turel, prijatan čovek i vredan što se vidi po ispucalim šakama, pružio nam je iskustvo uživanja u vinima Provanse u Beogradu i na tome mu hvala. A da li će srpsko tržište prepoznati i prihvatiti ova vina, ostaje da se vidi. Ako cene budu nešto niže nego u Francuskoj, možda i bude nešto.

Roze koji ne zna za trendove

antrfile Domaine du Vignaret

Rože objašnjava zbog čega su njegova vina blaga, nežna, tako različita od onih koja mnogi rade u Francuskoj.

- Želimo da pravimo roze, ali drugačiji od onih koji ga rade da bude u trebndu, odnosno da se svidi Parkeru (Robert Parker, poznati vinski stručnjak, prim. aut.). Mi nudimo u vinima sliku naše prirode, podneblja, našeg teroara i ne pada mi na pamet da od vina radim Coca-Colu ma koliko to uspeha donosilo.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama