Beli hamburg iz stare bačve

Beli hamburg iz stare bačve

Na izložbi šumadijskih vina ispred Kraljevskog podruma u Topoli ove gdoine Zoran Madžić, vlasnik Podruma Madžić, izneo je dva svoja dragulja, merlo Radosavlje 2013 i belu kupažu smederevke i crvene sorte muskat hamburga Milosija 2013 – belo, lagano i lepršavo, malo muskatno vino s notom vanile.

- Milosija je nastala na taj način što mi je bilo interesantno tako nešto da napravim. Uostalom, u Francuskoj se beli šampanjci najčešće rade od pino noara, crvenog grožđa, pa što da ja tako nešto ne uradim. Takođe, nisam hteo da muskat hamburg, koji je više za lagana vina, mešam sa merloom koji je naš vinarski izbor i naša specijalnost, pa smo napravili nešto krajnje specifično od samotoka smederevke i hamburga.

Kad govori o izboru i specijalnosti, Zoran tačno zna šta priča. Naime, njegova porodica u Selevcu kraj Smederevske Palanke ima vinarsku tradiciju dugu par stotina godina. Inače, merlo Radosavlje, koji nas je očarao iskrenošću i karakterom, prosto tera na coktanje od zadovoljstva jezikom dok se upija u nepce,  proveo je dve ipo godine u staroj bačvi. Autentično vino podneblja sa 13,5 % alkohola radi se bez selekcionisanih kvasaca, filtracije. Sa željom da se maksimalno dočara teroar.

- To jeste teža priča, ali se vino lepo prepoznaje prema autentičnosti, izdvaja se od drugih merloa. Drugačiji je pristup i grožđu i vinu.

madzic i milosija8955

Merlo koji pijemo dolazi iz bačve od 1.500 litara koja datira iz 1940. godine!

- Bačva je iz mog kraja, a dobio sam je od razrednog starešine iz moje osnovne škole i imam još takvih. Bačve su stare, nismo ni skidali unutrašnji sloj, a urađena je samo dezinfekcija, pošto nisu korišćene godinama. Dopalo mi se kako je vino u njima sazrelo jer hrast nije naglašen, pa je grožđe iznedrilo celokupnu svoju aromatiku.

Ukupan kapacitet Podruma Madžić i godišnja proizvodnja vna je oko osam do deset hiljada boca merloa i možda hiljadu Milosije. Vinarija je registrovana 2008. godine, a zanimljivo je da ove etikete kontinuirano menjanju sortni sastav. Tako se bela kupaža do 2012. godine proizvodila od 85 % smederevke i ostatka italijanskog rizlinga i sovinjon blana. Crveno se vino do 2011. proizvodilo od jednakih delova prokupca i muskat hamburga, pa naredne berbe od trećina merloa, hamburga i prokupca, da bi Radosavlje 2013 konačno predstavilo merlo sa 15 procenata prokupca.

5

- Posedujemo dva hektara pod merloom, a u vinogradu imam čokot iz 1969. godine – s ponosom napominje Zoran. – pratili smo tu sortu par godina i mislim da smo napravili najbolji izbor i da merlo u tom mikroklimatu na naša dva brežuljka može da iznedri najviše od svog genetskog potencijala. Potez u selu Selevcu, gde je i vinarija, zove se Plandište, nalazi se na 200 metara nadmorske visine gde imamo dve ekspozicije na vrhu brda, a na sledećem brdu Vitače imamo malu parcelu od 40 ari sa čak tri ekspozicije i dva tipa zemljišta na malom prostoru, tako da je rezultat krajnje autentičan.

Tu praktično počinje priča o novoj vinogradarskoj tradiciji diplomiranog inženjera poljoprivrede Madžića koji je struku nasledio od oca, a diplomu radom zaradio. I baš je taj čokot iz a969. godine posađen u Selevcu kad se on rodio, u prvom špaliru ikada u tom selu. To je bila tehnološka novina u kraju gde se do tad potpuno drugačije loza uzgajala.

- Bilo je u selu i prokupca i smederevke. Imam sliku iz 1959. godine na kojoj je moj otac kad je upisao studije poljoprivrede. Na slici, na čokotu smederevka, kratka rezidba uz kolac, kako su se radili vinogradi u Šumadiji. Nije bilo tad špalira, stubova i pocinkovane žice. Imali smo naravno vino i pre toga, u posledniih 200-300 godina koliko moja porodica stanuje ovde i lozu uzgaja na brežuljcima na kojima su nam danas vinogradi. A baš tu gde nam je kuća i vinarija, vinogradi, bila je nekad hrastova šuma iskrčena pre dva veka.

Vredan primer nastvaka tradicije šumadisjkih vinara.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama