Fruška gora je čudo teroara

Fruška gora je čudo teroara

Vino od sorte muskat krokan ima gotovo mitsku pozadinu na domaćoj vinskoj sceni. Od legende kako je to bilo omiljeno Titovo vino, preko sudskog otimanja za „intelektualnu svojinu posedovanja ove sorte“, pa sve do „kletve“ da može uspeti samo na Bisernom ostrvu. Jedan „sveži“ vinar, u svom nevelikom vinogradu, u praksi je dokazao kako je zapravo sve moguće i relativno, jednostavno.

Ivica Stojanović somelijer po stručnosti, a vinar po strasti, preti da sludi srpske vinoljupce. Iz svojih Slankamenačkih vinograda u vinariji Stojanović, iznedrio je vinsku bombu aroma u dve varijante, beloj i narandžasto-organskoj, a sorta je legendarni muskat krokan koja navodno uspeva isključivo na Bisernom ostrvu. Beli Fruškogorskikrokan-tamjanika 2016 urađen je kao klasično belo vino, dok onaj drugi oranž, što se odmarao na pokožici dvadesetak dana, nosi karakteristike organske proizvodnje. Bez kvasaca, aditiva, etikete i organskog sertifikata, još. Divna, sveža vina, neočekivano vibrantnih kiselina uz svo blago aroma na nosu. Ali odakle ova sorta na Fruškoj gori pitamo Stojanovića?

photo by Ivana Cutura 26

- Uzeo sam lozni kalem sa Bisernog ostrva, nakalemio i posadio, dokazao da može da uspe u van ostrva. U vinu ima tamjanike 20 procenata, a  proizvodim 700-800 boca godišnje, taman. Hrabro sam se upustio u poduhvat.

A zbog čega je to nekakva „hrabrost“, pitamo ga?

- Suština je u tome da kad se krene, sve je nekontrolisano i sve može otići neki drugim tokom. Jer vino je živa stvar i živ je proces. Ja sam uradio sve školski, a dalje je procese vodio i pričao priču - bog. Šira je varljiva, a kad tako eksperimentišete, za male vinare je velika hrabrost ono što je za velikog vinara ništa.

A da je Fruška gora čudood vinskog teroara, dodaje još argumenata. Uz kaberne, širaz, merlo, muskat hamburg, sovinjon, šardone i muskat krokan koji uzgaja, nađe se u rozeu po koji deo crne slankamenke, gotovo istrebljene sorte. A ima i odličan vranac!

krokan tamjanika stojanovic

- Ljudi se čude, ne veruju da nije makedonski, kažu: otkud snažan vranac sa preko 14% alkohola na Fruškoj gori?! Ali već ova prva berba 2016. godine obara s nogu. Takođe, crna slankamenka je retka, ali imao sam sreće da sam taj vinograd od komšije nasledio i to stari uzgojni oblik tačkaš. Smena generacija, stari ne mogu više da održavaju vinograde i odlaze. Kad su mi ga dali, nisam znao šta ću dobiti ali me je bog pogledao.

Tako priča Ivica Stojanović i s ponosom gleda svoj vinograd uređen po ugledu na ono kako se to radilo nekad, kad je u svakom redu bilo po malo od svake dobre i vredne sorte. Čist zalog za budućnost.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama