Opojno, sklisko & lako

Najprepoznatljivije lice mozelskog rizlinga: vinar Ernst Loosen  Najprepoznatljivije lice mozelskog rizlinga: vinar Ernst Loosen

Šta je to struktura vina? Nije jednostavno da se objasni ali kad bi ste seli pored mene, kad bi u dve lepe kristalne tanke čaše na visokoj nožici usuli zelenkasto „vino iz Nemačke”, kako piše na zadnjoj etiketi rizlinga ili rieslinga što se puni i stiže iz vinarije Weingut Dr. Loosen, onda bi vam već na prvi srk sve bilo jasno. Svileno, puterasto, opojno sklisko i lako. 

blogger image 1328413571

Poluslatko vino Dr. Loosen Blue Slate 2014 ima alu-zatvarač, takozvani screw cap, iz veoma dobrog razloga, iako se ne radi o jeftinom vinu, naprotiv. Ovaj mozelski riesling kabinett punokrvni je kolač od rizlinga koji se popije čašica-dve, pažljivo zatvori i čeka s nestrpljenjem do sutra! Da se ponovo bude srećan i nasmejan uz njega. Znate i sami šta se desi kad se bogatih i slasnih domaćih kolača punih aroma breskvice, ličija, ananas dinje, limun-grejpa, putera i marcipana prejedete. Ne samo da vam nije dobro, nego se izgubi taj vrhunski „kunst”, kako bi rekli germanofili, u kreiranju ovog tečnog vinskog kolač-zalogaja. Zato je zgodno da možete bezbedno da ga začepite za sutra. Ili otčepite za još samo jedan mali gutljajčić!

DrLoosenBlueSlateKabinett BottleZbog čega je još značajan Dr. Loosen Blue Slate i koje to  prefinjene poruke šalje?

Ono što ćete zateći u čaši ovog ipak predikatnog vina kad ga pomirišete i probate, pojasniće vam razlog za svetsku slavu sličnih rizlinga. Svega osam procenata stvarnog alkohola (kako stoji na etiketi) približava ga svim kategorijama vinoljubaca, od onih najmlađih do ušuškanih bakica što ga srkuću s obožavanjem. Potom te iskričave kiselinice koje s jedne strane čine savršen balans šećerima, a sa druge iznenađujući zaključak na prvi srk: ovo liči na penušavo vino! I zaista, znam mnogo njih koji vole arome penušavaca, ali ih mehurići naprosto izluđuju. Čist su višak u lepom vinu, tvrde. E, baš za njih ovaj rizling je ostvarenje snova. Voćni, puterasti, slasni šampanjac bez mehurića! Čak i tamno zelena boja boce asocira i vuče zaključak na tu stranu.

I dok priču o Mozelu, kao najzapadnijem delu Nemačke u kome najbolji rizling uspeva možda i znate, nećemo vam zameriti ako vas termin „kabinet“ pomalo zbuni. Verovatno zato što su ga i sami Nemci tokom vekova različito tumačili. Najjednostavnije bi bilo reči: kabinet je vino dobijeno od potpuno zrelog grožđa. Pa se onda malo zakomplikuje: to je vino najniže kategorije predikata, tačnije, suvo vino, ali toliko zrelih aroma da možda i nije. Ali onda ćete naići na definiciju da kabinet, kabinett ili cabinet označava vino superiornog kvaliteta. Ne, nego kod Nemaca predstavlja sinonim za „rezervu”. Ne... Originalno su termin kabinet izmislili monasi opatije Eberbah početkom XVIII veka za svoja najbolja vina koja bi „ostavili na stranu”, na koja bi zaboravili (jer su naravno bila pod ključem) i nadali se da će ih jednom probati. Ta vina su ležala u najstarijem vinskom podrumu iz 1245. godine koji se zvao Cabinet Keller (Kabinet podrum). U nekom trenutku kabinet su bila „prirodna” vina, dok je danas pojam kabinet unet u nemački vinski zakon i označava vina koja nisu podvrgnuta šaptalizaciji, tačnije nije im dodavan šećer.

maxresdefault

Inače, tipičan mozelski rizling teži da nema mnogo alkohola, da bude suv, cvetan, s visokim hrskavim kiselinama. Ali ovaj je Blue Slate kabinet i više od toga. Tokom više od dva veka porodica Loosen gađa sam vrh rizling umetnosti. Vrhunski vinogradi na plavom škriljcu u selima srednjeg Mosela - Bernkastel, Grah i Vehlen, iznedrili su vibrantno vino zavodljive slasti, tih penušavih kiselina ali i uočljive mineralnosti. Ovi se atributi formiraju lagano zahvaljujući dosta hladnoj klimi, a svežina će ostati u vinu dugi niz decenija. Blaga ali prefinjena završnica odlično se uklapa uz plodove mora, dok ukupna energija vina, što je posebno zanimljivo, savršeno parira azijskoj kuhinji, kao retko koja druga etiketa. 

Razlog više da je Wine Enthusisast ocenio Dr. Loosen Blue Slate riesling kabinett 2014 sa 90 poena.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama