Sv. Trifun u Banoštoru

Sv. Trifun u Banoštoru

Kad na 22 stepena Celzijusa u sred srede februara i zime krenete putem vina i vinarske slave, namah je jasno da će to biti nešto nesvakidašnje. Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara ali i braka, verovatno je danas na još većim mukama od onih kojima su ga podvrgli rimski carski dželati nakon čega se i posvetio. Jer ne zna se šta je trenutno neizvesnije, osloniti se na klimu il’ sve klimaviju instituciju braka, pa pogledajte statistiku održivosti istih. Sveti Trifune, upomoć!

 banostor tamo gde je dunav plav06586

Šalu na stranu, kad se sa sunčanog ali tokom noći pošteno iskislog proplanka Iriškog venca, gde samo Beograđana ima u dane praznika (Novosađani se, kažu, malo teže bude) kroz nestvarne senke Nacionalnog parka Fruška gora, serpentinama spustite preko Rekovca i Beočina, Čerevića pa još malo dalje na zapad, ruku pod ruku sa Dunavom (koji je ovde zaista Blau Donau), stižete u jedno od najvinskijih sela Srbije. U Banoštor. Stoje tvrdnje da ovde na svakog od 700 i nešto meštana dolazi po 1.000 litara vina. Malo li je? I da svako od 220 domaćinstava ima podrum vinski. Blago si ga njima. 

sveti Trifun u Srbiji06603

Gledam, kakva nepravda da je jedna od najeminentnijih banoštorskih vinarija Bononia morala da promeni ime. Još je i veća ako znamo da se nije samo Banoštor Bononiom zvao. U ta neka vremena, Bononia je bila i Bolonja, Bulonj-sur-mer u Francuskoj, bugarski Vidin. Pa čak i jedna vrsta moljca. Ovako, bojim se da će to lepo, drevno ime, uskoro potpuno iščeznuti iz vokabulara pa i sećanja i samih Banoštoraca. 

vinski putokazi bas ispred vinarije Sijacki6645

Ovo se selo, gotovo varošica po značaju, odavno diči proizvodnjom hmelja, šljiva i naravno grožđa. I ponekom legendom, kao što je ona o velikoj zlatnoj kapiji na carskom putu sa dva zlatna lava od po jedne tone koja je navodno baš ovde bila, ali se ipak više vezuje za Sremsku Mitrovicu. Međutim, ko zna?

crva svetog djurdjica06582

A gore na bregu, prema vinogradima, nad selom se natkrilila  crkva posvećena svetom Georgiju ili Đurđicu, tu na mestu nekadašnje tvrđave odakle puca pogled od Novog Sada pa sve do Iloka, tamo negde u izmaglici. Na vidikovcu ispred belih zidova crkve, ukoliko sunce punom parom ugreje, razumećete zašto neki vinari ovde potenciraju da Banoštor greju dva sunca, i da baš u toj činjenici leži tajna dobrih banoštorskih vina. Naime, ovo sremsko selo smestilo se tamo gde će stalno biti osunčano, a u predvečerje se zalazak sunca ogleda u Dunavu, reci koja je po rečima Banoštoraca  glavna ulica njihovog sela.

bermet pod obavezno06626

Kad javi kaberne fran

Kod Jovana Uroševića u istoprezimenoj vinariji dva podruma. Jedan u kući kupljenoj 1896. sa malim podrumom koji su nešto proširili, dok drugi u prostranom dvorištu, gde su i etno sobe za vinski turizam, grade. Ukupni kapacitet oko 35.000 litara, ali gotovo duplo komotno bi moglo stati, tvrdi gazda Jova dok sipa neočekivano dobar kaberne fran iz 2015. godine. Lozu gaje na 5 hektara a imaju i kooperante. Rade italijanski i rajnski rizling, te neobično svež roze od muskat hamburga, frankovke i slankamenke koja ovde daje nežnost rozeu. A uz pomenuti kaberne fran, tu je vranac i naravno bermet koji proizvodi bukvalno svaka vinarija na Fruškoj gori. Rinfuzu prodaju po ceni od 250 dinara za litar,a buteljke po 400.

antrfile gazda Jovan Urosevic6635

- Jedan deo kalemova kaberne frana sam nabavio u poznatoj italijanskoj firmi, a drugi od našeg srpskog kalemara – objašnjava Jova. – Napravili smo dva odvojena vina i video sam da su gotovo identična. Znači, i naše je dobro. Na žalost, nema mnogo frana na Fruškoj gori, a jako je dobar, zahvalan, otporan na mrazeve. Podiže procenat šećera fantastično, pa potom alkohola. Takođe, beremo ga jako kasno jer on prosto javi kad treba, krenu da opadaju bobice kao šljive, i kad se to desi, momenat je za  berbu. Za vranac kao sorti na Fruškoj gori su mnogi skeptčni, ali ja ga imam, i ne stidim ga se, ni pred onim negotinskim, ni crnogorskim. Đorđe Paprić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu mi je samo rekao: Jovo nisi svestan u koji rizik ulaziš, vranac je neotporan na hladnu zimu i to mu je jedina mana uzgoja na ovim prostorima. Međutim, klima se hvala Bogu promenila. Jedino smo stradanije imali 2005. godine kad je bilo -27 stepeni i tad je izmrzlo sve što je virilo iznad snega. Inače, dostiže fantastičan procenat šećera i dolazili su ovde Crnogorci pa kažu: nemoj mi vranac nuditi. Ali kad su probali, iznenadili su se. Ova vina inače nude restorani i čarde na Dunavu, a u Beogradu su već nekoliko godina čak tri etikete vina kuće u restoranu Stari mlin.

kada toci gazda Jova Stojkovic06625

Ti zraci posebno blagotvorno deluju na sazrevanje i dozrevanje loze stvarajući mikroklimu. Uostalom, glavni privredni oslonac ovog mesta je zemljoradnička zadruga Grozd, a slavu danas slavi Klub vinogradara i vinara Sveti Trifun iz Banoštora osnovan onda kad je neko shvatio da se proizvodnja vina iz godine u godinu povećava. Klub ima dvadesetak članova koji zajedno poseduju oko 80 hektara vinograda i godišnje proizvedu preko 150.000 litara vina. Banoštorski dani grožđa održavaju se u septembru dok se svakog meseca organizuje poneka priredba koja treba da privuče turiste. Zahvaljujući tome je 2011. godine Banoštor izabran za jedno od deset najatraktivnijih sela u Vojvodini.

litija06600

Vernik ili ateista, svejedno će osetiti prisustvo prazničnog duha pod svodom pravoslavne crkve posvećene svetom Georgiju. Kolač i žito su osveštani, tu je slavska sveća, barjaci, posebno onaj sa likom svetog Trifuna, pa povorka kreće uz pesmu od crkvenih vrata, nekoliko stotina metara dalje, do poslednje kuće u selu i prvih vinograda koji odatle vekovima pridržavaju padine Fruške gore. Drveni sto prekriven belim platnom neko je već podastro tu gde prestaje drum a počinju čokoti. Domaćini, kumovi novi i stari u tišini, uz poj ptica i bezbrojne fotoaparate, sa odobravanjem prate nabrajanje od čega će sve sveti Trifun zaštiti lozu kada krene. Možda i mnogo ranije nego prethodnih godina, bar sudeći prema nebu i suncu što nemilosrdno, ali prijatno prži. I onda makaze, par grančica loze za uspomenu, sveta vodica i gužva dok se kolač obrće. Svako bi da dodirne, otkine, proba, da oseti u ustima puni ukus nadolazećeg proleća i nove berbe. 

kolac06611

Vek Stojkovića

Podrum Stojković vode gazda Jovan i sin mu Vasa, uz podršku bake Ljubice koja goste dočekuje već na vratima dvorišta. Pod tremom ispred nevelike ali lepe degustacione sale, nad ognjištem visi originalni sremski kulen kao nagoveštaj aroma koje vas očekuju.

Tu se spušta u stari podrum osnovan kad i vinarija 1912. godine, dok su odmah preko puta u dvorištu, tačno na stogodišnjicu sagradili novi, moderan. Stojkovići poseduju 2.5 hektara vinograda, i proizvode oko 10.000 litara vina godišnje. Italijanski rizling i upečatljiv šardone od belih sorti, kaberne sovinjon i vranac od crvenih, dok je ukusni roze od muskat hamburga. Cena vina je 270 dinara u rinfuzi, butelja je 500, a nezaobilazni bermet 600 dinara za litar. 

Na inicijativu Gradimira Spasojevića autora manifestacije Dan otvorenih vinskih podruma, članovi turističkih drušatava Zemun i Izletnik iz Beograda učestvovali su u slavi Kluba vinogradara i vinara Sveti Trifun iz Banoštora.

nazad na vrh