Bahus na kriške

bahus- M. Chapoutier GIGONDAS 2006
- Arnaldo Caprai Sagantino de Montefalco 2003
- Louis Jadot Santenay "Clos de Malte" 2001
- Ca' del Bosco cuvee prestige

Da komšiji crkne čokot, ili - o autorstvu u Srboviniji. Spec. dodatak - vina za slepe

Samo ste se okrenuli a već je cela godina prohujala. Hvata vas euforija, šoping groznica, poklon-panika. Rešenje je nadohvat ruke (a nekad i buđelara), slede: vina bez man.

O autorstvu

Grožđe raste svuda, ali prvi komšija njegov ne ume da napravi i plasira vino iako ih deli samo zid ili plot u vinogradu. Kad si vizionar, kreativac, kad umeš da izađeš iz kolotečine u kojoj samo preslikavaš/kopiraš, kad napraviš nešto svoje, onda si uspešan čovek. Njegova vina uvek mogu da se prepoznaju na "blind testingu" (zatvorenih očiju) jer su ta vina - ON, jedan koji je celog sebe, svoju viziju dugu sedam generacija pretočio u mirisnu tekuću francusku šansonu, kupažu vrhunskog kvaliteta M. Chapoutier GIGONDAS 2006 (2.430 din). Kada je filoksera krajem XIX veka satrla sve čokote vinove loze u dolini Rone i malog mestašceta Gigonda, svi su se okrenuli podizanju maslinjaka dok se isti uskoro nisu pretvorili u prah zahvaćeni drugom apokaliptičnom pošasti (1956.) Da se velikim trudom može pronaći izlaz iz najcrnjeg mraka dokazuje Michel Chapoutier tvorac nove vinske svetlosti na tim prostorima. Ipak, "mrak" se ne zaboravlja i zato svaka etiketa Gigondasa nosi u sebi utkan naziv ispisan Brajovom azbukom. Još jedan razlog da ovo vrhunsko vino nepogrešivo prepoznate na blajnd testu.

Vino za unuke

Arnaldo Caprai SAGRANTINO DE MONTEFALCO 2003 (8.200din) je klasično arhivsko vino. Tanini su izuzetno jaki, kao da je još uvek nespremno za ispijanje. Ali, ako ipak rešite da mu/njoj baš ovu flašu podarite za najluđu noć, razmislite i načinite bolji izbor: kupite čitavu kutiju! Jer Sagrantino de Montefalco je kondenzovani nektar, vinska bomba napravljena da traje narednih 30 do 50 godina, koja će iz proslave u proslavu, kao boa konstriktor menjati, presvlačiti svoju prelepu kožu postajući sve življa i sjajnija. Ovo je jedno od retkih vina pravljenih za potomke, vino koje treba čuvati i čekati. Jedini koji nemaju vremena da čekaju su oni na vlasti. Naime, ovo je ono vino koje se poslužuje na proslavama mnogih vlada, a vlasti se smenjuju dok Caprai ostaje.

Samo iz svog vinograda

Verujete li Amerikancima? Nakon ovih izbora možda smo na startu dugog procesa sticanja poverenja. Nema više naprečac filmskih rečenica tipa: "ovo je početak jednog dugog i nezaboravnog prijateljstva". Pa ni kad je ukus u pitanju, ništa mi ne znači što je Louis Jadot jedan od vodećih burgundskih brendova po prodaji na teritoriji USA, a burgundsko je trenutno najcenjenije na svetu, znate li? Ipak, uz Louis Jadot SANTENAY "Clos de Malte" 2001 (3.400din) ću sa osobitim zadovoljstvom nazdraviti Baraku Obami, makar ovako, preko TV-a, nesrećan što pojedini nadobudni francuski vinari često okrenu leđa srpskom kupcu po staroj dobroj bolje da prospem nego da  bacam bisere pred svinje. Pa šta ako Louis spada baš u te "teške" tradicionaliste, vino mu je, iako sedam godina staro, isto onako mlado, lepršavo i izbalansirano kao vaša duša dok šetate najlepšim ulicama (Pariza) na svetu.

Klasična igra reči

Amerikanci su izmislili hot dog (vrući pas), ali se sekiraju što su mnogo pre toga Španci proslavili svog vrućeg magarca (donkey hot). Naravno da se šalim, Don Kihot je klasično delo, otkačeni junak kakav bi nam baš danas bio neophodan jer vetrenjače vrebaju sa svih strana. A kad je "klasika" u ptanju, u lepršavom providnom omotu boje kajsije Ca' del Bosco cuvee prestige (2.950) je idealan prezent za poneti na novogodišnju žurku. Iako Italijan po poreklu ovaj penušavi momak krije u mehurićima više francuske tradicije nego mnoga originalna francuska bela. Mnoga će se "šampanjka" zaljubiti u njega na prvi ali i drugi pogled, pogotovo zbog skupe ali neprevaziđene šampanj metode sekundarne fermentacije u flašama. Na ovom vinu proizvođać nije štedeo, pa je to razlog više da mu u cenu ni ne pogledate.

Hvala ADS Wine Selection; Wine shop Dositejeva 13

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama