Smederevski vinari u vili Obrenovića

Smederevski vinari u vili Obrenovića

Karađorđević u kući Obrenovića! Tako bi zbog prisustva princa Mihajla Karađorđevića mogao nazvati naš obilazak vile Zlatni breg i Kraljevog vinograda na Plavincu, najlepšem delu Smedereva. Razlog posete bila je prezentacija šest lokalnih vinarija – Janko, Jeremić, Dobrava, Vodnjanka, Ilić i Dionis – čija su vina služena uz gastronomske specijalitete smederevskog kraja za predstavnike medija, ambasadore, diplomate i ostale goste, među kojima je, eto, bio i princ Mihajlo Karađorđević.Pokazalo se da je čitav događaj u organizaciji Color Press Grupe, Narodne skupštine Republike Srbije i SO Smederevo u suštini doneo više od očekivanog, a prisutni vinari posebno su isticali autohtone sorte na koje će se u budućnosti fokusirati.

Princ
Među gostima je bio i princ Mihajlo Karađorđević

Vina iz vinarije Janko, bez sumnje najcenjenija među izloženima, te vinarije Jeremić, dobro su znana ovdašnjoj javnosti. Zbog toga smo više pažnje usmerili na manje poznate proizvođače koji su prvi put bili u prilici da neka svoja vina predstave i onima do kojih verovatno ranije nisu uspevali da dođu.

maja gojkovic ambasador alzira robert coban

Vinarija Dionis, porodice Gitarić, smeštena u Dobrom Dolu, zvanično datira od 1989. godine i jedna je od prvih u okruženju. Otac Zoran i sinovi Srđan i Ivan, budući tehnolog, na nekih sedam hektara uzgajaju merlo, kaberne sovinjon, muskat hamburg, prokupac, smederevku, italijanski rizling i sovinjon blan. Još toliko zemlje imaju pod voćem od koga nastaju razne rakije. Iz njihovog podruma probali smo majstorski odrađen Cabernet Sauvignon 2012 sa 13,5 % alkohola, te poluslatki Sauvignon Blanc koji nosi pravu raskoš na nosu i nepcu uz ipak prisutne i lepo ukomponovane živahne kiseline.

gitaric Srdjan i etiketeSrđan Gitarić uz oca i brata vodi vinarija Dionis

Milomir Ilić, vlasnik podruma Ilić, sirovinu uzima sa svoja dva hektara vinograda i još pola hektara sa koga očekuje prvi rod tamjanike. Pravi crveno vino od sorti prokupac, vranac i nešto hamburga koji se pažljivo dozira, potom solidnu smederevku s malim dodatkom rizlinga (kako se to uobičajeno radi kad je smederevka u pitanju), a posebno se ponosi crvenim vinom od višnje, kakvo u Srbiji proizvodi i Jović iz Knjaževca.

Milomir Ilic vlasnik podruma Ilic Milomir Ilić, vlasnik podruma Ilić

Zanimljiv roze, kupažu prokupca, vranca i nešto hamburga iz 2014. godine, koji košta svega 300 dinara buteljka, ne rinfuza, probali smo kod njegovog brata, takođe vinara Miloslava Ilića, koji vodi porodičnu vinariju Vodnjanka, kapaciteta 10.000 litara. Počeli su zvanično s radom 2001. godine, a proizvode još smederevku i crveno vino istog sastava kao pomenuti roze.

Vodnjanka drugi IlicPorodičnu vinariju Vodnjanka vodi vinar Miloslav Ilić

Vinarski podrum Dobrava iz Dobrog Dola, vlasnika Radiše Jeremića, radi od 1970. godine i ima kapacitet od čitavih 200.000 litara, mada proizvode znatno manje. Vina u podrumu, inače odležavaju u drvenim buradima, među kojima najveće ima zapreminu od 3.000 litara. Proizvodnju baziraju na sopstvenim zasadima sa 1,5 hektara vinograda, u kojem se nalaze frankovka, vranac, merlo, rajnski rizling, prokupac...

Vinarski podrum Dobrava iz Dobrog DolaVinarski podrum Dobrava iz Dobrog Dola

Sve u svemu, uzorna vinska paleta smederevskog regiona, koji tek čeka da ispiše svoje najbolje vinske stranice.

Smederevska jesen – The Beginning

Knez Mihajlo je ovde uveo običaj da sa dvorskim zvaničnicima proslavlja početak berbe, što je verovatno i začetak manifestacije Smederevska jesen. Reprezentativne berbe grožđa organizovala je kasnije i kraljica Natalija.

Vila

Istorija vile „Zlatni breg” seže u prve decenije 19. veka, u vreme oslobađanja Srbije od vladavine Osmanlija.
Imanje na kojem se nalazi površine je 37 hektara i kupio ga je knez Miloš Obrenović 1829. godine. Njegov vinogradar je sedam godina docnije posadio unaokolo 500 gidža najbolje smederevke. Tada je sagrađen i podrum za vino koje je knjaz izvozio i na evropsko tržište. Upravo na ovom potezu zasade vinove loze i kvalitetna vina proizvodili su Rimljani, od kojih potiče poetični naziv Mons Aureus, odnosno Zlatno brdo, te srednjovekovni vladar Despot Đurađ Branković i njegova vlastela, a zatim turske spahije i begovi.

anterfile vila

Knez Mihailo, Milošev sin, posadio je dodatnih 2.000 čokota „neke francuske sorte”, te u vinogradu podigao 1865. godine reprezentativnu vilu u švajcarskom stilu. Dvorski život u letnjikovcu ustanovljen je za vreme kralja Milana i kraljice Natalije, kada je kraljevski par počeo tu da priređuje zabave i okuplja poznate umetnike i književnike. Posle razvoda kraljevskog para, vila je pripala Nataliji, koja je angažovala čuvenog dvorskog arhitektu Jovana Ilkića (autor zdanja Narodne skupštine u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma u Beogradu, današenjeg Studentskog kulturnog centra) i načinila pojedine izmene u izgledu vile.
Njen sin kralj Aleksandar i njegova žena kraljica Draga Mašin provodili su tu vreme sklanjajući se od javnosti, sve do prevrata i njihove pogibije 1903. godine. Posle toga, Natalija daruje letnjikovac pukovniku Antoniju Oreškoviću, načelniku štaba drinske vojske, tačnije njegovim ćerkama koje su je verno služile. Dolaskom komunističke vlasti vila i vinogradi postali su državna svojina i rezidencijalni objekat Vlade Republike Srbije u kojem je povremeno boravio i Josip Broz Tito.
Arhitekta Bogdan Bogdanović izveo je opsežnu rekonstrukciju na vili 1961. godine, koja danas služi u protokolarne svrhe za državni vrh Srbije. Ispred dvora je fontana Leda s labudovima, rad Olje Ivanjicki.
Vila Zlatni breg jedini je sačuvani letnji dvor Obrenovića.

antrf enterijer 1

Enterijer

Originalni  nameštaj, brojna ogledala, stolovi za šah i karte, omiljenu zabavu Obrenovića, portreti porodice, krase antre, takozvani mali ili letnji salon i prijemnu dvoranu ili glavni salon. Iz njega se ide u trpezariju i sporedne, nevelike prostorije koje su koristili dvorski službenici, maršal dvora, kraljev sekretar, dvorski lekar. Na spratu su dva apartmana, radni kabinet, primaće sobe i mali salon s portretima kraljice Natalije.

antrfile enterijer 2

Današnji izgled enterijera čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Tu se nalaze garniture iz 1780. godine, tepisi s kraja 19. veka iz Azije, te ikone iz 18. veka. Najupečatljiviji je radni kabinet kralja Milana u kome je persijski tepih od 500.000 čvorova kamilje dlake, star tri veka.

antrf enterijer 3

nazad na vrh

Srodni tekstovi