Kod krunske loze


kodkrunskeloze- Taylor's 20 porto
- Marlborough Souvignon Blanc
- Moscato D'Asti
- Amarone Della Valpolicella
- Trijumf (Noire) 2006


Kako idu "svetac" i nož, ruku pod ruku? Jedino kod vinara, na Sv. Trifuna. Tajne slasti, a vinašca javna...

Vidi, nekada se na svim evropskim dvorovima pilo vino sa Oplenca iz dinastičkog podruma, al' otkad Srbija kralja nema, kao da su i nas prestali da cene. E, sad kao da se nešto menja, otvaraju nam širom zvezdana vrata, mora da je dobro rodilo. Kosovsko crno...

Kad nema nazad

Otrgnut končić na miljeu, hekleraj na naslonu naslonjače, kristalna ćasica sa par tvrdih mentol bombona, keramička tacnica sa prstenom, medaljonom i jednom rasparenom minđušom, požutela fotografija konjičkog oficira sa odsečkom predratne vozne karte do Sarajeva, Vilerov goblen (lepa plava ptica u gnezdu ili nešto slično), glomazno, opušteno telo moje bake u fotelji i vitrina u kojoj se nalazi flaša. Krupna, zaoblasta, mrko-braon kao tečnost koju krije, flaša prvog vina mog detinjstva, onog zbog koga se kasnije mnoge buteljke ispijaju, a opet tako drugačijeg, ozbiljnijeg, težeg, nesvarljivijeg.  Jednom rečju - porto! Je li ta slast dobila ime po prapostojbini i mestu rođenja - Portugalu, ili je čak nekada moćno kolonijalno kraljevstvo, taj isečak zapadne iberijske obale satkan od setnih nota nazvan po svom najpoznatijem vinu?
Ne znam, ne znam ni da li ima veze hekleraj sa heklerom, ni da li je antikvitetni Portobello Road dobio ime po nekom lepom i željenom portou (porto - bello), ali znam da nekoliko kapi dobrog, slasnog, dvedesetogodišnjeg Taylor's porta (5.184 din) vrede svaki uloženi dinar. Par kapi, baš onoliko koliko je potrebno da se klica, virus, trajni žig vinoljublja, zauvek nastani u tršavoj detinjoj glavi i osvetli enološkom lampom put jednog budućeg bonvivana. Mene, pre jedno pola veka...

Oskarovština

Kako sam se nervirao zbog obrada, kad netalentovani mladi bendovi uzmu neki dobar stari hit, pa ga unakaze i time se proslave. Ali od kad se muzika pretvorila u mrtvo more savršene produkcije, prežvakanih semplova, miomirisni odraz teške hemije iz zdravog anaboličnog doručka "genijalnog" PC kompozitora, shvatam da je to bio poslednji uspešan pokušaj da se neke drage note, melodije sačuvaju, ako ne baš za večnost, onda za NOWADAYS. Isto i u sedmoj umetnosti: čitavu bih poslednju dekadu "oskarovaca" menjao za Oskara iz Grasovog "Limenog doboša" ili par crno-belih ostvarenja "domaće kinematografije" sa prostora exYU (Ili za serijale: "Crni sneg", "Benzinska stanica", "Muzikanti" i sl). Ali nije sve novo po defaultu = loše. Novootkrivena vinska blaga iz otrovima nedirnutih nedara Novog Zelanda već se kotiraju visoko. Montanin pretprošlogodišnji Marlborough Souvignon Blanc (svega 865 din!) sa mnoštvom cvetnih i voćnih aroma obavijenih oko predivno izvajanog tela očuvane Majke Prirode sa vešto izbalansiranim krupnim i oblim kiselinama, već važi za jedan od boljih Souvignona u svetu. Novozelanđani su toliko sigurni u sopstveni kvalitet da su se i njegovog veličanstva pampura odrekli u korist limenih čepova sa navojem.

Recept

Imao sam recept za fenomenalan pijemontski kolač sa lešnicima. Datira još iz doba Svetskog rata No. 2, kada su u ovom italijanskom regionu malo gladovali, pa su u čokoladu ubacili lešnike koji uz vinograde odlično rađaju. Posle su se od te čoko formule obogatili, ali se po vinu proslavili i ne čudi što jako aromatični i blago penušavi Moscato D'Asti (675 din) sa svega 5% alkohola danas predstavlja jedno od najženstvenijih muskatnih vina. Ali ako želiš da u svakom gutljaju nepcem takneš sunčane pijemontske lešnike, draga moja, ohladi ga na 4 - 6 stepeni C i sanjaj preplanule momke kako sakupljaju mlake grozdove mišićavim oznojenim telima... Dok budilnik ne zazvoni.

Ni ssan iz boce

Na sajmu Kozmetike "Dodir Pariza" saznao sam da je najbolji make up - estetska hirurgija. Jednom ranije, u nekoj hali, shvatio sam da je Dan zaljubljenih ili Valentinovo, nazvano po Ziju (Rizvanbegović) Valentinu, jer čim krenu prve lake note njegove, stane se ljubiti sve u 16. I mlado i staro i ruke gore. I sve ptičice izgore (kao dete sam neutešno plakao što su izgorele)... Al' ako nemamo Zija, mi imamo svece. Baš na Valentinovo, pada Sveti Trifun čokotoštitnik, a toga se dana valja u vinograd zaputiti, lozu vinom podnapiti, svetu reč očitati. I baš tu u Vinči podno Oplenca, kraj podruma Aleksandrovića, Fortuna se u flaši osmehnula i Nissana iz boce istrgnula, srećnom svatu radost podarila. Kao da nije dosta sreće bilo crni Trijumf (Noire) 2006. oprobati, zvanice su Micru pošteno nagazile, pa se veselo u Beograd vratile da slavu Aleksandrovića nadaleko pronose. Ako nema više one ZIJOSLAVIJE, bar čokota dobrih jošte ima. I baš je ovih dana neko na Oplencu u kraljevski podrum zašao gde prekrivene debelim slojem prašine buteljke originalnog "kraljevskog" vina sanjaju svoj san velike europske Srbije. A ja, između kraljevskog i evropskog, biram venecijanski Amarone Della Valpolicella (3.320 din) čijih 15,25% alkohola integrisanih u uljanoj paleti voćnih i cvetnih "aranžmana" sa bogatim naprstkom zrele višnje i suve šljive čini da se osećam kraljevski i evropski. Kad ja to hoću, a ne kad drugi diriguju.

Hvala vinariji Revin i podrumu Aleksandrović
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama