Uskršnje zadovoljstvo razvodnjene krvi

Uskršnje zadovoljstvo razvodnjene krvi

Kucanje, tucanje, razbijanje jaja. U krugu porodice, kao gost na uskršnjem slavlju, ili možda u Mokrinu, u jajorazbijačkoj areni, tradicionalni okršaj špice u špicu ili šotke o šotku, podići će nešto malo nivo adrenalina učesnicima  I svkako doneti mnogo radosti, dobrog raspoloženja i olakšanja okupljenima oko trpeze, posebno onima kojima post teško pada. Tu naravno mislim na vas kojima je pomalo strano uzdržavanje od mrsne hrane i pića, a ne od rđavih misli, želja & dela. I nepraštanja, naravno…

I dok se pripremaju raznovrsne đakonije da ponište sve pozitivne efekte dugotrajne zdrave ishrane a mašta kovitla u umetničkom nastupu onih što će se baviti šaranjem jaja, ja sam počeo ozbiljno da razmišljam: koje to vino ide uz tvrdo kuvana jaja?

uskrs 05

Iako je crveno boja sreće ali i ovog najvećeg crkvenog praznika, ipak je crveno vino, pogotovo ovo srpsko sa dosta procenata alkohola i u popriličnoj količini, pomalo pretežak zadatak za probavni sustav prosečnog domaćeg vernika. Želudac i crevna flora naći će se pred teškim izazovima u nameri da savladaju slasne masti, šećere i brojne uskršnje zdravice. Ali, čak i zanemarivši ovaj često suicidalni aspekt u srpsko domaćinsko-gostinskim korelacijama, iskreno recite: idu li jaja uz belo i crveno vino? Naravno da ne idu. Hemijski, ako je sumpor ono što ne želimo da osetimo u vinu, onda je kombinacija tropskog voća šardonea, žutih dunja i dinja ili zeleniša belog sovinjona, te muskatne arome drugih belih sorti u saglasju sa isparenjima tvrdo kuvanih jaja, čisto hedonističko samoubistvo. Sa druge strane, mladi tanini i čvrste strukture crvenog vina ukrštene sa teksturom belanca i naslagama žumanjka na zubima momentalno mi zadebljavaju jezik u ustima i teraju na bljak. Pa šta onda? Roze, naravno…Dovoljno pitko i neutralno da spere svaku depresivnu pomisao tokom praznika, dovoljno moćno da podrži uskršnji jelovnik od A do Š, i svakako dovoljno crveno da zadovolji verske, moralne i etičke postulate reminescencija na krv Isusovu, roze vino predstavlja se kao idealni medijum, kako kulinarskoj, tako i ekonomskoj postavci ovog slavlja. Jer roze vino, od mezeta do torte ispratiće lagano svaku zamisao easter eggsuskršnje domaćice i aromatično zaogrnuti svečanu trpezu divnim naznakama proleća, notama jagoda, malina, trešanja u cvetu. A o lakšem uklanjanju mrlja (nego od crvenog vina) sa bakinom rukom vezenih stolnjaka dodatno da i ne raspredamo. 

Roze vina svojom uniseksualnošću savršeno se takođe uklapaju u nove velikosvetske tendencije gde nema mesta macho i ostalim „izmima” a pritom, svojom donekle ujednačenom i ne previsokom cenom, jer u Srbiji tek jedna ili dve etikete dostižu hiljadudinarsko nebo kao limit, otvaraju mogućnost i ekonomski skromnijim domaćinstvima da pošteno, kako dolikuje, napoje bulumentu najdražih gostiju. 

A sad, da se pustimo matice esejizma i zaronimo u vode bliže obalama vinskog ostrvlja, tačnije policama vinoteka. Baš kao što se ukrašena jaja razlikuju k'o otisci prstiju čak i kad nisu upakovana u šarene plastične kaputiće, zaogrnuta nalepnicama i preslikačima koka, zeka, Barbie(!) i drugih svetih i manje svetih likova, prošarana začinskim i drugim biljem ili čisto lukovinom, tako i naša fina roze vina već na prvi pogled iskazuju punu individualnost. Naime, gotovo da je nemoguće naći dve etikete iste obojenosti pa se time vaša sopstvena estetika dovodi u kviz situaciju i pre nego spirala vadičepa zaroni u plutu. Naravno, ukoliko niste odabrali Kovačevićev Orfelin roze sa alu-zatvaračem, što dosta pomaže manje iskusnim vinskim služiteljima. Da vam dodatno olakša izbor, pobrinuo se i vinar ili enolog. U iskonskom strahu da će roze vino teže prodati od proverene zvezdaške (crveno - bele) varijante, ne po svaku, ali po recimo „diskontnu” cenu, upeo se iz petnih žila da podiđe što širem potrošačkom mentalitetu i uz prihvatljivu cenu nudi najuniverzalniji mogući ukus uz, naravno, očaravajuće i magnetski privlačne arome. U širokoj paleti obojenosti od arogantno blede boje ljudske kože, preko razgolićenog lososovog mesa i plamtećih jezika punih sunca, pa do kompota od višanja, domaći roze najčešće inklinira tipičnim crvenim jagodičastim plodovima i dvanaestom podeoku alkoholnih procenata. To se nekako očekivalo u dekadama iza nas, kada se vodila ogorčena borba za svakog roze konzumenta, ali su sve više uočljive i druge aspiracije, one prema neobičnim, eksperimentalnim, pa i velikosvetskim stilovima ove vrste vina. 

uskrs 01

Konačno, ukoliko nemate već izgrađen sud o roze vinima i sopstvene favorite, preostaje vam jedino da balansirate između jasno izraženih činjenica, a to su cena i tradicija. Neke vinarije imaju roze vina u bar dve cenovne kategorije, pa će tu prevagnuti ili cifra na trgovačkoj markici, ili dosad primljena priznanja i ranije osvojen dobar glas o etiketi. Tako se kod vinarije Kovačević možete dvoumiti između pomenutog roze Orfelina koji staje oko 400 dinara, a pruža kompletnu aromatsko-logističku potporu svakom obroku, ili pedesetak procenata skupljem Rosetu od kabernea, koji velikoj armiji obožavalaca odavno slovi kao best buy srpska roze varijanta. Partneri Rosetu po ceni su dva vina „ženskih” imena, od kojih Barbara (Aleksić, 659 rsd) sa dosta snažnim alkoholom i izrazito voćna zahvaljujući muskat hamburgu i naprstku kabernea, savršeno dočekuje goste u aperitivno-nazdravljačkoj atmosferi, dok Sofija (Braća Rajković, 652 rsd) bez po muke raspliće jezike nakon posluženih poslastica. Vinarija Aleksić ima i stotinak dinara jeftiniju varijantu rozea koji će takođe ispratiti sve gastro zahteve. Pedesetak dinara skuplja od Barbare je Jelena (Janko, 730 rsd), još jedno jasno, precizno, zavodljivo vino, neobični blend merloa, širaza i sanđovezea, vrhunski uz mesne mezetluke. U toj cenovnoj kategoriji od sedam stotica zatičem jedan relativni vinski novitet, Rose vinarije Veritas (770 rsd), kao i Kadarku (Tonković, 780 rsd). I dok fruškogorski roze zavređuje pažnju zanatskim pristupom kao partner ozbiljnom mesu ili čak i sarmi, kadarka se neupućenima predstavlja kao eksperiment sopstvenog ukusa. Naime, divno obojeni roze nudi potpunu različitost od bilo koje druge etikete iste kolorne kategorije.

uskrs 02

Vera & vino & zdravlje

Od prvih zapisa o četrdesetodnevnom postu, Svetog Atanasija Velikog i Pashalnih poslanica prošlo je nekih XVII vekova, a jedini „popusti” (razrešenja) koje vera sve to vreme uvažava, odnose se na ulje i naravno - vino. Ulje i vino, ozbiljni deo ove priče.
Ko se posta striktno pridržava od Čistog ponedeljka, preko Lazareve subote pa tokom Strasne sedmice, svih dugih 48 dana, svakako da u mikro univerzumu sopstvenog tela doživljava određene promene, pa nije uputno tek tako ispošteni organizam gurnuti pred bogatu uskršnju trpezu i ostaviti ga da se snalazi u gastronomskom i alkoholnom izobilju. Treba mu koliko-toliko pomoći, ali diskrento, da se ne uvredi i uzjoguni, a verujem da je odabir pravog vina upravo dobitna kombinacija. U tom smislu predlažem dobro srpsko roze vino kao univerzalni recept ugodnog i bezbolnog postuskršnjeg raspoloženja.

Specifičnost sorte dovedena je do maksimuma, pa ovo vino jednostavno ili obožavate ili ćete se teško navići na njega. Ja sam svesrdno za prvu varijantu! Lestvicu na osam stotina dinara za malo preskače veoma svetlo vino iz manastira Bukovo. Filigran (810 rsd), samim svojim manastirskim poreklom zvuči sjajno kao ponuda na uskršnjoj večeri. Prefinjeni i istovremeno snažni cabernet sauvignon Nemir (Despotika, 869 rsd) uneće upravo onu vrstu nemira ali i relaksacije koja je nephodna nakon toliko dana fizičko-duhovnog ustezanja. A onda, na milimetar od naredne kategorije, nalazi se Rondo (Jeremić, 899 rsd), istinska simfonija elegancije i zavodljivih kiselina obgrljena cvećem i crvenim voćem. Graffiti Rose (Bjelica, 920 rsd), od kabernea, merloa i sa prstohvatom marselana da se dodatno izdvoji iz bilo kakve klasične roze priče, pored preporuke Decantera i srebra sa IWC u Beču, nudi i punu šaku borovnica u vrtlogu slasnih kiselina. Cenovni vrh drže Epigenia, roze adut novog srpskog vinarskog čuda (Toplički vinogradi, 950 rsd), jedno od najtraženijih roze vina u elitnim restoranima, pino noir Trijumf (Aleksandrović, 995 rsd), takođe sa srebrnom medaljom iz Beča, ali i još jedan relativni novitet, verovatno najsvetliji srpski roze Rose (Šapat, 1.080 rsd).

A za one koji bi zdravicu ovog dana podigli na najviši nivo, da podsetimo: Zvanično najbolji srpski roze, prema rezultatima internacionalnog žirija na Velikom testu Vino.rs 2014 je Varijanta (Aleksandrović, 995 rsd). Ako ne verujete sopstvenom iskustvu, eto, poslušajte savet profesionalaca. Što da ne… I naravno, ako vam domaćin, namesto nekog stranog vina ponudi srpsku ružicu iz sopstvenog vinograda, ne odbijajte nipošto. Ne šalite se glavom, Uskrs jeste i mora ostati praznik najveće radosti.

Srpska roze vina po najpovoljnijim cenama potražite u PRODAVNICI VINO.RS

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama